Care culoare este mai “gustoasă”, portocaliul sau verdele ?
Poate preferi movul si galbenul ?
Te-ai gândit vreodată că tu petreci atât de mult timp asortând culorile vestimentației tale, culorile din casă, culorile florilor din grădină… însă ce se întâmplă în farfuria copilului tău?
Ca părinți, știm că e bine să ne hrănim cât mai colorat. Pentru că gusturile se educă încă din copilărie, hai să pregătim împreună porții de hrană sănătos colorate.
Alimentele albe precum usturoiul, ceapa, anghinarea, țelina, andivele și prazul conțin multe flavonoide, clasă de metaboliți secundari ai plantelor, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante.
Alimentele portocalii precum morcovii, cartofii dulci, dovleceii și mango sunt surse bogate de beta caroten.
Alimentele verzi precum varza, varza creață, dovleceii, mazărea de grădină, pătrunjelul, kiwi și spanacul conțin luteină, un pigment natural cunoscut pentru numeroasele beneficii aduse organismului uman .
Alimentele mov precum afinele, murele, prunele, prunele uscate, vinetele și coacăzele conțin antocianine (antioxidanți).
Alimentele roșii precum roșiile, grapefruit roz, papaya și pepenele verde conțin licopen, un antioxidant.
Chiar încă de când sunt mici și nu se pot exprima în cuvinte, copiii noștri au nevoie de diverse substanțe nutritive și instinctiv aleg hrana cea mai potrivită nevoilor lor. Atunci când prepari legume la aburi, pune mai multe tipuri de legume și lasă copilul să aleagă între 3 tipuri diferite de legume, apoi observă-l. De fiecarea dată va alege altceva, în funcție de nevoile sale din acea zi.
Poți încerca combinații între:
– morcovi portocalii sau galbeni, mazăre, porumb, conopidă
– broccoli, ardei gras galben, morcovi albaștri, țelină
Sau poți prepara un orez cu legume:
– Orez, linte roșie, avocado, puțin ulei de măsline și mozarella gratinată … mmmm
Sau poate vrei o salată ușoară: spanac sau kale, ardei gras galben, roșii cubulețe, un pic de busuioc …
Cu fructele e cel mai ușor să pregătim o salată arătoasă și sănătoasă. Tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că avem cât mai multe culori în bolul cu salată de fructe. De exemplu:
– Piersici, banane, coacăze, mure, măr
– Căpșuni, afine, pepene galben, kiwi, pară
Ce am făcut cu fetița mea și a funcționat mereu: am luat mesele împreună, am avut același meniu (mereu trage cu ochiul în farfuria noastră să vadă dacă evde altceva decât îi oferim ei) și a văzut că noi mâncăm cu plăcere.
Simplu, nu? 🙂
Alexandra Barbu
Farmer – Mother la Cosul de Legume