Sirop de arțar, îndulcitor natural de luat în seamă

Print Friendly, PDF & Email

sirop de artar Frunza de arțar este folosită ca simbol al Canadei de mai bine de 2 secole, Canada producând mai mult de 80% din cantitatea de sirop de arțar de pe glob. Siropul de arțar a fost descoperit însă de triburile ameridiene cu mult înaintea coloniștilor americani.

În prezent se cunosc 10 specii de arțar, dar nu din toate se obține siropul cunoscut în toată lumea pentru calitatea și efectele sale benefice asupra corpului uman. Predomina arțarul de zahăr, arțarul negru și arțarul roșu. Siropul de arțar se obține prin fierberea sevei copacului iar această seva se recoltează numai într-o anumită perioadă a anului, de la sfârșitul lunii februarie până la jumătatea lunii aprilie.

În funcție de culoare, de data de recoltare a sevei și de gust, siropul de arțar este clasificat în trei grade: A, B și C. Dacă siropul de grad A are o culoare maronie relativ luminoasă și are o aromă fină, cel de grad C este închis la culoare și are un gust puternic aromat. B și C sunt indicate pentru gătit și mai puțin pentru servit ca atare.

Ce substanțe nutritive conține siropul de arțar?

Siropul de arțar este o sursă excelentă de mangan (reducerea inflamațiilor, imunostimulent) și zinc (antioxidant). Mai conține calciu, potasiu, fier, magneziu, fosfor, precum și vitamina B.

Siropul de arțar conține în proporție de minim 66% sucroză/zaharoză.

Când pot introduce siropul de arțar în alimentația copilului meu?

Este de preferat ca siropul de arțar să fie introdus după vârsta de 1 an, după sfătuirea în prealabil cu medicul pediatru și respectând regula celor 4 zile. Sistemul digestiv al bebelușilor este sensibil și zaharoza este dificil de procesat sub vârsta de 1 an, în plus administrarea de zaharuri sub vârsta de 1 an, mai ales la începutul diversificării duce la tendința de a consuma mâncăruri bogate în zahăr mai târziu și crește riscul de obezitate și diabet.

Cum aleg și ofer copilului meu siropul de arțar?

Siropul de arțar poate fi găsit în magazine de tip plafar, dar și unele supermarket-uri. Citiți eticheta pentru a vă asigura că este sirop de arțar pur.

Putem folosi siropul de arțar ca:
– îndulcitor pentru ceai sau cafea
– topping pentru vafe, clătite, plăcinte, porridge
– pentru gătit pe post de îndulcitor natural, la torturi și dulciuri pentru bebeluși în loc de zahăr

Siropul de arțar poate fi substituit zahărului la gătit în proporție de 1:1. Folosiți 1 cană de sirop de arțar în loc de 1 cană de zahăr (alb) și reduceți lichidul din rețetă cu 3 linguri la fiecare cană de sirop folosit.

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Maple_syrup
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=115
http://www.maplesyrupworld.com/
http://www.purecanadamaple.com/
http://maple.dnr.cornell.edu/FAQ.htm
http://canigivemybaby.com/maple-syrup/

Surse (ro):
http://sirop-arțar.info/beneficiile-siropului-de-arțar-asupra-sanatatii/
http://sirop-arțar.info/despre-siropul-de-arțar/

Sursă foto: http://flic.kr/p/bpxcyd

Author: Stefania

Sunt mamica lui Horia, un grăsunel fălcos și haios, care ne ajută în fiecare zi să trăim mai sănătos și mai frumos. Locuim în Abu Dhabi, printre curmale și mango delicioase, unde produsele bio sunt rare și scumpe fiind chiar o adevarată provocare. Însă, cu imaginație și perseverență reușim să ne hrănim sănătos.

Share This Post On