Terci de ovăz sau oatmeal (de la 1 an)

Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente:
– o ceașcă de fulgi de ovăz (nu instant)
– 2-3 cești de apă (experimentați)
– 1 linguriță de nucă de cocos răzuită
– 1 lingură de stafide sau merișor uscat
– 2 curmale tăiate
– 1 lingură de nuci (măcinate sau tăiate grosier, în funcție de vârsta copilului)
– scorțișoară
miere
– un praf de sare

Mod de preparare:
Fulgii de ovăz (integrali, din aceia presați) se pun odată cu apa la fiert, pe un foc mediu. Cantitatea de apă variază în funcție de consistența dorită. Pentru un terci mai închegat, 2 cești, pentru o consistență de supă, 3 cești.

După câteva minute începe să spumeze, semn că focul trebuie dat la minim. Adăugați fructele și nucile, praful de sare.

Amestecați și mai lăsați 3-5 minute, până când se îngroașă și se leagă.

În funcție de vârsta copilului îndulciți cu miere* sau alt îndulcitor lichid, pudrați cu scorțișoară.

Se mai poate servi și cu fructe proaspete (căpșune, coacăze, zmeură, banane, piersici), în funcție de anotimp și de vârsta copilului. Se pot presăra și fulgi de migdale sau alte nuci preferate, semințe de in măcinate.

* pentru că mierea de albine devine toxică dacă este încălzită la peste 40 de grade, așteptați ca terciul să se mai răcească înainte de a o adăuga.

Author: Andreea

Sunt pasionată de gătitul sănătos și cu ingrediente naturale. Învăț să creez acele combinații care să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor și să le ofere plăcerea gustului.

Share This Post On
  • Excepţional! După mine gustul este mult mai bun decât ar părea în poza 😉

  • Pe mine nu m-a atras nici numele :-), dar după ce am mâncat prima oară am devenit fan înrăit și am convins toată familia să mănânce dimineață și gustare ori de câte ori vroiam “ceva bun”, adică ceva dulce.

  • timea

    eu am pus mar pt ca numai asta am avut acasa si nu a iesit bun deloc.

    • Andreea Archip

      Îmi pare rău Timea! Mi-ar plăcea să știu ce nu ți-a plăcut pt a te ajuta cu vreun sfat.
      Eu când prepar terciul cu măr, îl dau prin răzătoare cu tot cu coajă și îl pun în momentul în care ovăzul începe să spumeze. Adaug un strop de sare și îl servesc cu scorțișoară. Dacă merele sunt dulci, nu am nevoie de nici un îndulcitor.
      Poți încerca și alte variante dacă cea cu măr nu este printre preferatele tale.

      • timea

        sa inteleg ca l marul l-at fiert impreuna cu terciul? eu l-am pus crud si nu ia placut si sincer nici mie la inceput. dar cum bebele meu nu la mancat . ei bine l-am mancat eu si m-am cam prietenit cu ea. in sensul ca la sfarsit a inceput sa-mi placa.

        Lui Kristof ii place mai mult cu banana. cu ce fructe se mai pot incerca in afara de capsuni, coacăze, zmeură, banane, piersici? si fructele se fierb impreuna cu terciul? multumesc

        • Bună Timea! Mărul a fiert împreună cu terciul câteva minute. Am observat din experiență că și soiul mărului (dulce, acru) contează, un măr mai acrișor nefiind atât de bun în terci. Mărul îl poți răzui cu tot cu coajă.
          Banana e și favorita mea. Când vine vorba de fructe de pădure, le-aș transforma într-un sos înainte de a le servi cu terciul. Le-aș adăuga peste terci, când se servește.
          Fructe uscate se mai pot încerca. Ai menționat toate fructele proaspete la care m-aș putea gândi și eu. Mai poți încerca și un gem de casă, eventual fără zahăr (prune, mere).
          Poftă bună!