Ulei de pește – un supliment necesar?

Uleiul de peşte se găseşte sub diverse forme, fiind obţinut din varietăţi de pește gras, precum: cod, macrou, păstrăv, ton, hering, sardine sau somon. Peştele gras este o sursă importantă de omega-3, un acid gras esenţial pentru sănătatea inimii  şi a ochilor, dar nu numai. Este considerat hrana creierului datorită influenţei asupra memoriei, învăţării şi a raţionării, aşadar deficitul de omega-3 poate avea efecte vizibile în această privinţă.

Omega-3 şi beneficiile sale

Fileul de pește gras poate conţine până la 30% ulei, iar peştele alb prezintă concentraţii mai mari de ulei în ficat, însă avend valori mai mici decât cel gras per ansamblu. Pe lângă acizii graşi omega-3, în peştele gras se găsesc şi cantităţi însemnate de vitamina A, dar şi vitamina D.
DHA şi EPA sunt cele două tipuri de acizi graşi omega-3 care se regăsesc în uleiul de peşte şi fac subiectul numeroaselor cercetări ştiinţifice medicale. Printre beneficiile acestora se numără:
– impactul pozitiv asupra sistemul cardiovascular. Arterele devin mai suple și sângele mai fluid, acționând pozitiv și asupra presiunii arteriale ducând la căderea riscului de infarct miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale.
– menținerea echilibrului emoțional. Contribuie la stabilirea şi menţinerea unei stări de optimism, la creșterea puterii de concentrare, fiind folosiți în tratamentul împotriva ADHD, o tulburare comportamentală care se manifestă prin deficit de atenție și hiperactivitate sau impulsivitate.

Când şi cum pot introduce uleiul de peşte în alimentația copilului?

Uleiul de peşte poate fi introdus în alimentaţia copiilor fie prin consumul regulat de peşte, fie sub formă de supliment alimentar. Peştii care oferă cele mai însemnate cantităţi de omega-3 sunt: macrou, ton, somon, sturion, chefal, lufăr, hamsii, sardine, hering, păstrăv și menhaden. 100 de grame de pește conţine aproximativ 1 gram de acizi graşi omega-3.
Peștele se află printre cei mai întâlniți alergeni. Este indicat ca introducerea peștelui să se facă după vârsta de 10 luni, când sistemul digestiv s-a dezvoltat și majoritatea grupelor de alimente au fost introduse. Dacă în familie sunt înregistrate cazuri de alergii sau astm, acest pas trebuie amânat până la vârsta de 3 ani.
La fel ca pentru fiecare aliment nou pe care îl oferiți micuţului, nu uitaţi să cereţi sfatul medicului şi să urmaţi regula celor 4 zile. De asemenea, consultaţi întotdeauna medicul în privinţa suplimentelor alimentare de orice fel.

Precauţii în consumul de ulei de peşte

Uleiul de peşte este considerat un supliment sigur pentru cele mai multe categorii de persoane, inclusiv gravide sau femei care alăptează, atât timp cât consumul nu depăşeşte dozele recomandate de medic. Depăşirea cantităţii recomandate poate avea efecte negative, precum creşterea posibilităţii de sângerare datorată îngreunării procesului de coagulare a sângelui, reducerea activităţii sistemului imunitar, scăderea puterii organismului de a lupta cu infecţiile.
De asemenea, consumul crescut de ulei de peşte prin alimenție poate avea efecte nedorite, dat fiind cunoscuta contaminare a unor peşti cu mercur şi alte substanțe chimice provenite din apele poluate în care aceştia trăiesc şi se hrănesc. De regulă suplimentele de peşte nu conţin asftel de substanţe.
Pentru mai multe informaţii în privinţa introducerii peştelui în alimentaţia copiilor precum şi evitarea consumului de peşte contaminat cu mercur, citiţi: Pește și fructe de mare pentru o minte sănătoasă într-un corp sănătos.

Surse:
http://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Fish_oils_what_the_research_says/
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-993-fish%20oil.aspx?activeingredientid=993&activeingredientname=fish%20oil
http://www.medicalnewstoday.com/articles/40253.php

Sursa foto:
https://flic.kr/p/bCzToT