Ton-consum redus, beneficii maxime!

Tonul face parte din categoria peștilor răpitori, foarte buni înotători, căutați pentru valoarea nutrițională și gustul bun. Un lucru interesant la ei este faptul că temperatura corpului este cu doar 1 grad mai mare decât apa în care înoată.

Peștele, în general, este căutat pentru cantitatea de omega-3 pe care o furnizează organismului, la fe și tonul, doar că pe lângă omega -3 el se incadrează și la specia de pește cu un conținut ridicat de mercur, alături de alte specii marine precum: peștele pion roșu, peștele spadă, peștele merlin albastru și rechin. Toate aceste specii de pești se recomandă a fi consumate mai rar, mai ales de către cei mici.

Ce substanțe nutritive conține tonul și ce beneficii aduce organismului?

Tonul se remarcă prin cantitatea impresionantă de seleniu prezentă sub formă de „selenoneine”  care reprezintă o formă mai puternică de antioxidant ce protejează tonul de radicalii liberi și care poate co-exista cu mercurul, scăzând influența acestuia asupra organismului. Deși studiile nu sunt finalizate, se presupune ca această formă a seleniului ar putea proteja organismul uman de efectele negative ale mercurului din carnea de ton. Tonul este bogat și în complexul de vitamine B, Vitamina Dconține proteine, fosfor, potasiu, magneziu și mult-căutatele grăsimi sănătoase, Omega-3 și Omega-6.

Tonul este cunoscut ca un bun antiinflamator și un antioxidant foarte puternic. Consumul de ton ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare datorită acizilor grași, iar potasiul reglează tensiunea arterială. Tonul este ideal și pentru cei care vor să scadă în greutate, deoarece are puține calorii.

Când pot introduce ton în alimentația bebelușului?

Fiind un pește răpitor,cantitatea de mercur din organismul tonului este mai mare, deoarece se hrănește atât cu alge ce conțin această substanță cât și cu alți pești mici, care la rândul lor conțin mercur. Din acest motiv se recomandă introducerea tonului în alimentația copilului după împlinirea vârstei de 1 an, în cantități nu prea mari, cam o dată pe săptămână. Ca în cazul oricărui aliment nou introdus în alimentația copilului, este indicat să consultați medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer tonul?

Tonul se comercializează sub diverse forme. Este disponibil în stare proaspătă sub formă de ton file sau bucăți, dar și la conservă.

Ca și în cazul somonului, tonul proaspăt se păstrează la gheață pentru o scurtă perioadă de timp. În cazul tonului la conservă se recomandă sortimentele cu o cantitate redusă de sodiu, adică tonul în suc propriu. Astfel veți avea parte de substanțele nutritive ale peștelui fără să depășiți cantitatea de sare indicată pentru un organism sănătos.

Tonul poate fi consumat într-o varietate de feluri, adăugat în salsa, consumat alături de orez brun, în salate sau alături de spanac.

Surse(en):
http://healthyeating.sfgate.com/can-1-year-old-eat-canned-tuna-fish-3239.html
http://www.babycenter.com/408_when-can-my-baby-eat-fish_1368510.bc
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=112
http://healthyeating.sfgate.com/effects-canned-tuna-2924.html
http://www.fitday.com/fitness-articles/fitness/tuna-fish-health-food-or-health-hazard.html
http://weightloss.answers.com/nutrition/canned-tuna-are-the-health-benefits-worth-the-risk
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21540999

Surse (ro):
http://www.carminix.ro/ce-peste-contine-mercur/
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ton_%28pe%C8%99te%29
Sursa foto: https://flic.kr/p/z4stv