De unde ne aprovizionăm?

De multe ori am fost întrebată de unde cumpăr anumite ingrediente, multe dintre acestea fiind mai puțin populare (ma gândesc acum la quinoa, mei, tot felul de nuci, semințe sau mirodenii). Recunosc că pe multe dintre acestea le-am descoperit când am început să mă informez despre ce e bine să mănânc în sarcină și apoi despre ce sa-i ofer copilului nostru. Căutările au fost cu atât mai intense când am renunțat să mai consum carne. Am descoperit în toată această căutare de informații documentate că este cu atât mai important de unde ne procurăm hrana. Astfel am început să merg mai des la piață și mult mai rar la supermarket și am gasit un magazin naturist aproape de casă. Adina ne-a povestit de ce este bine să cumpărăm produse bio-organice, eu voi încerca să vă ofer câteva idei despre locurile de unde putem procura anumite produse.

Fructe și legume

Știm că este bine să consumăm legume și fructe de sezon. Asta pentru că în afara sezonului nu găsim decât fructe de import care petrec zile întregi pe vase, în tiruri etc și care au fost culese înainte de a fi coapte și probabil că au fost tratate pentru a rezista atât la transport, cât și pentru a  arăta bine o vreme pe rafturile magazinelor sau tarabelor, după caz. Fructele și legumele în sezon au o savoare aparte, sunt mult mai sănătoase și mai ieftine.

Este bine să consumăm cât mai multe fructe și legume autohtone. Se spune că suntem legați de locul în care ne-am născut și în care trăim și că organismul nostru “recunoaște” și acceptă mai ușor alimentele autohtone. Ideea aceasta nu mai pare atât de stranie dacă ne gândim la cum diversificăm alimentația celor mici, prin introducerea alimentelor rând pe rând, ca să putem urmări reacția organismului celui mic și pentru a nu-i bulversa sistemul digestiv.

Așadar, găsim legumele și fructele mai ales în piață sau la țară (pentru cei mai norocoși) și le alegem pe cele mai parfumate, în culori vii, neregulate și de mărimi diferite, semn că sunt proaspete și mai puțin afectate de substanțe menite a le forța creșterea și coacerea.

Cereale, semințe și nuci

Căutăm cerealele (sau fulgii) integrale, învelișul fiind cel mai bogat în substanțe nutritive. Evităm cerealele “preparate”, îmbogățite cu zahăr, fructe sau alte amestecuri. Cel mai bine este să le preparăm noi acasă din fulgi de cereale integrale, cu fructe și semințe uscate sau proaspete, cu miere naturală, cu alte cuvinte cu ingrediente de noi controlate. Cerealele le găsim în magazine naturiste, bio sau de tip plafar, deși sunt și centre comerciale care au o gamă diversificată de produse de acest tip. Și în acest caz, este bine să căutăm produsele autohtone (nu neapărat producătorul, ci ingredientele să fie autohtone).

Pseudo-cerealele, cum ar fi quinoa sau hrișca, nu sunt cultivate în România, dar sunt atât de sănătoase încât este păcat să nu ne bucurăm de ele. Optați pentru varianta bio și căutați o sursă cât mai apropiată de țara noastră.

Semințele și nucile le alegem neapărat crude și, pe cât posibil, d-ale noastre, cum sunt nucile clasice, migdalele (deși se găsesc mai greu), semințele de floarea-soarelui, dovleac, in, cânepă etc. Putem găsi multe dintre ele în piață, iar pe cele gata decorticate în magazinele naturiste, bio, de tip plafar. Și în acest caz, urmăriți proveniența ingredientelor.

Alte alimente

Lactatele și ouăle le luăm de la țărani / producători, de preferință persoane pe care le cunoaștem sau recomandate. Dacă nu e posibil, atunci optăm pentru laptele crud de la dozator sau o marcă de lapte în care avem încredere, iaurtul de casă sau de aceeași marcă și ouăle ecologice .

În ceea ce privește carnea, în special de pasăre, e musai să găsim un producător de încredere, o rudă sau persoană recomandată sau optăm pentru carnea bio. Peștele e indicat să fie procurat proaspăt și să fie preferabil de captură.

Multe dintre produse, chiar și legume și fructe de sezon, le găsim și online. Sunt o mulțime de magazine virtuale care oferă produse de calitate și cu livrare la ușa casei, contra unei taxe de transport. Important este ca site-ul respectiv să fie bine documentat (să ofere informații cu privire la producător, ingrediente, proveniența acestora) și să ofere încredere. Și în acest caz recomandările pot fi foarte importante.

Sursă foto:http://flic.kr/p/aRfSQi