pască tradițională 1 an

Pască tradițională (de la 1 an)

de Oana M
Masă

Desert

Ocazie

Crăciun

Fel de mâncare

Desert

Ingredient principal

Brânză

Timp de preparare

40

Timp de gătire

45

Dificultate

ușor

Porţii

8 porții

Ce poate fi mai minunat decât să împărțim cu cei dragi o pască tradițională, delicioasă? Află cum să o prepari și bucură-te de ea și cu cei mici!

Ce poate fi mai minunat decât să împărțim cu cei dragi o pască tradițională, delicioasă? Află cum să o prepari și bucură-te de ea și cu cei mici!

Pască tradițională

pasca traditionala

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediente pentru aluat:
– 1/2 kg făină
– 25 g drojdie
– un praf de sare
– 3 ouă
– 200 ml lapte
– 200 g zahăr (de la 3 ani) sau îndulcitori naturali (de la 1 an)
– coajă de lămâie
– 150 ml ulei

Ingrediente pentru umplutură:
– 1 kg brânză dulce de vaci
– 3 ouă
– zahăr după gust sau îndulcitori naturali
– o ceșcuță de orez
– o mână de stafide
– câteva linguri de lapte
– 3 linguri de smântână (opțional)

Mod de preparare:
Într-un castron se cerne făină și se face o gaură în mijloc. Acolo vom turna drojdia dizolvată cu o linguriță de zahăr. Se toarnă, peste drojdie, laptele călduț și se adaugă pe rând ouăle, zahărul, sarea și mirodeniile. Se încorporează toate ingredientele și se frământă bine aluatul de pască, ca la cozonac, luând din când în când câte puțin ulei în mână. Aluatul se lasă la dospit până crește.

Între timp, se pregătește umplutura pentru pască, astfel: se separă galbenușurile de albușuri, gălbenușurile se amestecă cu brânza dulce, zahărul, eventual o păstaie de vanilie. Separat se fierbe orezul în lapte, al dente, și se hidratează stafidele în câteva linguri de lapte. Când orezul s-a răcit și stafidele s-au înmuiat, se adaugă peste compoziția de brânză, iar la final se pun albușurile bătute spumă.

pasca traditionalaOdată aluatul crescut și umplutura pregătită, pasca noastră poate prinde contur. Se împarte aluatul în două părți aproape egale. Prima parte se întinde și se așază în forma de pască (este bine ca partea de jos să fie mai groasă pentru a susține greutatea compoziției) tapetată cu hârtie de copt. Se adaugă umplutura de brânză, iar din partea a doua se împletește un colăcel care se va așeza cu grijă pe margine, de jur împrejurul păscuței. Pe mijloc se poate face din aluat o cruce. Dincolo de semnificația religioasă, aceasta ajută la susținerea compoziției.

La final, se unge cu gălbenuș de ou și se lasă la cuptor aproximativ 45 de minute.

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat: 1/2 kg făină
  • 25 g drojdie
  • un praf de sare
  • 3 ouă, pentru aluat și 3 ouă pentru umplutură
  • 200 ml lapte, pentru aluat și câteva linguri de lapte pentru umplutură
  • 200 g zahăr, (de la 3 ani) sau îndulcitori naturali (de la 1 an). Umplutura se îndulcește după gust.
  • coajă de lămâie
  • 150 ml ulei
  • Ingrediente pentru umplutură: 1 kg brânză
  • o ceșcuță de orez
  • o mână de stafide
  • 3 linguri de smântână, (opțional)

Paşii necesari preparării

  1. Într-un castron se cerne făina și se face o gaură în mijloc. 
  2. Acolo vom turna drojdia dizolvată cu o linguriță de zahăr. 
  3. Se toarnă, peste drojdie, laptele călduț și se adaugă pe rând ouăle, zahărul, sarea și mirodeniile. 
  4. Se încorporează toate ingredientele și se frământă bine aluatul de pască, ca la cozonac, luând din când în când câte puțin ulei în mână. 
  5. Aluatul se lasă la dospit până crește.
  6. Între timp, se pregătește umplutura pentru pască, astfel: se separă galbenușurile de albușuri, gălbenușurile se amestecă cu brânza dulce, zahărul, eventual o păstaie de vanilie. 
  7. Separat se fierbe orezul în lapte, al dente, și se hidratează stafidele în câteva linguri de lapte. 
  8. Când orezul s-a răcit și stafidele s-au înmuiat, se adaugă peste compoziția de brânză, iar la final se pun albușurile bătute spumă.
  9. Odată aluatul crescut și umplutura pregătită, pasca noastră poate prinde contur. 
  10. Se împarte aluatul în două părți aproape egale. 
  11. Prima parte se întinde și se așază în forma de pască (este bine ca partea de jos să fie mai groasă pentru a susține greutatea compoziției) tapetată cu hârtie de copt. 
  12. Se adaugă umplutura de brânză, iar din partea a doua se împletește un colăcel care se va așeza cu grijă pe margine, de jur împrejurul păscuței. 
  13. Pe mijloc se poate face din aluat o cruce. Dincolo de semnificația religioasă, aceasta ajută la susținerea compoziției.
  14. La final, se unge cu gălbenuș de ou și se lasă la cuptor aproximativ 45 de minute.

Comentarii