Ce poate fi mai minunat decât să împărțim cu cei dragi o pască tradițională, delicioasă? Află cum să o prepari și bucură-te de ea și cu cei mici!
Ingrediente
- Ingrediente pentru aluat: 1/2 kg făină
- 25 g drojdie
- un praf sare
- 3 ouă, pentru aluat și 3 ouă pentru umplutură
- 200 ml lapte, pentru aluat și câteva linguri de lapte pentru umplutură
- 200 g zahăr, (de la 3 ani) sau îndulcitori naturali (de la 1 an). Umplutura se îndulcește după gust.
- coajă lămâie
- 150 ml ulei
- Ingrediente pentru umplutură: 1 kg brânză
- o ceșcuță orez
- o mână stafide
- 3 linguri smântână, (opțional)
Paşii necesari preparării
- Într-un castron se cerne făina și se face o gaură în mijloc.
- Acolo vom turna drojdia dizolvată cu o linguriță de zahăr.
- Se toarnă, peste drojdie, laptele călduț și se adaugă pe rând ouăle, zahărul, sarea și mirodeniile.
- Se încorporează toate ingredientele și se frământă bine aluatul de pască, ca la cozonac, luând din când în când câte puțin ulei în mână.
- Aluatul se lasă la dospit până crește.
- Între timp, se pregătește umplutura pentru pască, astfel: se separă galbenușurile de albușuri, gălbenușurile se amestecă cu brânza dulce, zahărul, eventual o păstaie de vanilie.
- Separat se fierbe orezul în lapte, al dente, și se hidratează stafidele în câteva linguri de lapte.
- Când orezul s-a răcit și stafidele s-au înmuiat, se adaugă peste compoziția de brânză, iar la final se pun albușurile bătute spumă.
- Odată aluatul crescut și umplutura pregătită, pasca noastră poate prinde contur.
- Se împarte aluatul în două părți aproape egale.
- Prima parte se întinde și se așază în forma de pască (este bine ca partea de jos să fie mai groasă pentru a susține greutatea compoziției) tapetată cu hârtie de copt.
- Se adaugă umplutura de brânză, iar din partea a doua se împletește un colăcel care se va așeza cu grijă pe margine, de jur împrejurul păscuței.
- Pe mijloc se poate face din aluat o cruce. Dincolo de semnificația religioasă, aceasta ajută la susținerea compoziției.
- La final, se unge cu gălbenuș de ou și se lasă la cuptor aproximativ 45 de minute.
Sursă foto: Diversificare.ro