cozonac pufos 1 an

Cozonac pufos (de la 1 an)

de Oana M
Masă

Desert

Ocazie

Crăciun

Fel de mâncare

Desert

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

60

Timp de gătire

45

Dificultate

ușor

Porţii

10 porții

Multă răbdare și puțin efort sunt cheia succesului pentru acest cozonac pufos pe care vi-l recomand. Este ușor de preparat, dacă îl faceți o dată, sigur veți ține minte rețeta. 

Multă răbdare și puțin efort sunt cheia succesului pentru acest cozonac pufos pe care vi-l recomand. Este ușor de preparat, dacă îl faceți o dată, sigur veți ține minte rețeta.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

 1. Umplutura poate varia, în funcție de ce cozonac vreți să faceți - cu nucă și cacao, cu stafide, cu rahat, chiar și cu brânză sau orice combinații între toate acestea. Eu am optat pentru stafide și nucă cu cacao. 
 2. Pentru maiaua de cozonac vom folosi o mână de făină, drojdia și câteva linguri de lapte amestecat cu zahăr și mirodenii.
 3. Amestecăm cu o lingură, pudrăm puțină făină deasupra și lăsăm să crească la caldură, acoperit cu un prosop, timp de 15-20 de minute.
 4. Separat se freacă gălbenușurile cu un praf de sare, coajă de lămâie și mirodenii. 
 5. Apoi, într-un alt castron cernem de două ori făina lăsată inițial la temperatura camerei și deasupra turnăm maiaua crescută, gălbenușurile de mai sus și restul de lapte în care am dizolvat zahărul. 
 6. Omogenizăm toate ingredientele până obținem un aluat, apoi frământăm bine timp de 30 de minute încorporând untul topit, treptat. 
 7. Pudrăm aluatul cu puțină făină și lăsăm 1-2 ore să crească într-un loc călduț, acoperind castronul cu un prosop curat.
 8. Când aluatul de cozonac a crescut, ungem cu ulei suprafața de lucru, răsturnăm aluatul și îl împărțim în două părți egale. 
 9. Întindem fiecare parte și presărăm umplutura (pentru umplutură se amestecă toate ingredientele), apoi rulăm. 
 10. Vom obține două rulouri pe care le împletim și le așezăm în tava de cozonac pe care am tapetat-o cu hârtie de copt unsă cu puțin ulei.
 11. Lăsăm din nou sa crească aproximativ 30 de minute, în tava de cozonac, apoi ungem cu un gălbenuș de ou amestecat cu lapte, pudrăm cu zahăr brun, nucă sau îl lăsăm simplu și îl coacem timp de 45 de minute în cuptorul preîncălzit.
Pentru maiaua de cozonac vom folosi o mână de făină, drojdia și câteva linguri de lapte amestecat cu zahăr și mirodenii. Amestecăm cu o lingură, pudrăm puțină făină deasupra și lăsăm să crească la caldură, acoperit cu un prosop, timp de 15-20 de minute.

cozonac la crescutSeparat se freacă gălbenușurile cu un praf de sare, coajă de lămâie și mirodenii. Apoi, într-un alt castron cernem de două ori făina lăsată inițial la temperatura camerei și deasupra turnăm maiaua crescută, gălbenușurile de mai sus și restul de lapte în care am dizolvat zahărul. Omogenizăm toate ingredientele până obținem un aluat, apoi frământăm bine timp de 30 de minute încorporând untul topit, treptat. Pudrăm aluatul cu puțină făină și lăsăm 1-2 ore să crească într-un loc călduț, acoperind castronul cu un prosop curat.

 

umplutura cozonacCând aluatul de cozonac a crescut, ungem cu ulei suprafața de lucru, răsturnăm aluatul și îl împărțim în două părți egale. Întindem fiecare parte și presărăm umplutura (pentru umplutură se amestecă toate ingredientele), apoi rulăm. Vom obține două rulouri pe care le împletim și le așezăm în tava de cozonac pe care am tapetat-o cu hârtie de copt unsă cu puțin ulei.

 

 

cozonac in tavaLăsăm din nou sa crească aproximativ 30 de minute, în tava de cozonac, apoi ungem cu un gălbenuș de ou amestecat cu lapte, pudrăm cu zahăr brun, nucă sau îl lăsăm simplu și îl coacem timp de 45 de minute în cuptorul preîncălzit.