Ulei de muștar, aromă a bucătăriei indiene

Uleiul de muștar este un ulei obținut prin presarea la rece a semințelor de muștar și este utilizat foarte mult în bucătăria indiană. Deși s-au descoperit numeroase beneficii ale uleiului de muștar, acest tip de ulei se clasează în rândul alimentelor controversate, chiar interzise în unele țări. Spre exemplu, acest ulei lăudat și intens consumat în India, a fost interzis comercializării în Statele Unite și Europa. Reputația proastă se datorează unor elemente ce interacționează în prezența căldurii și a apei tranformându-se într-un compus toxic pentru organism. De aceea, uleiul de muștar destinat consumului alimentar se obține fără a supune boabele de muștar procesării termice.

Ce substanțe nutritive conține uleiul de muștar și ce beneficii aduce organismului?

Uleiul de muștar este bogat în vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina D, E, K , P, dar și în Omega-3 și omega-6. Pe lângă vitamine se mai găsesc minerale precum calciu, mangan, magneziu, fosfor, proteine, seleniu, zinc, fier.

Bogat în antioxidanți, uleiul de muștar consumat cu regularitate întărește sistemul imunitar, ajută la detoxifierea organismului, are proprietăți antibacteriene, grăbește vindecarea și cicatrizarea rănilor.

Uleiul de muștar normalizează presiunea sangvină, reglează activitatea ficatului și a pancreasului, în plus menține și sănătatea sistemului digestiv.

Beneficii prezintă și uleiul esențial de muștar, doar că acest tip de ulei este potrivit doar pentru uz extern. Uleiul esențial este ideal pentru masajul bebelușilor, dar și pentru masajul persoanelor cu dureri musculare sau care suferă de artrită, reumatism ș.a. Uleiul esențial masat pe scalp previne albirea prematură a părului, iar masat pe corp îndepărtează petele ce apar odată cu vârsta.

Când pot introduce ulei de muștar în alimentația copilului?

Nu exită date concrete cu privire la vârsta la care se poate introduce acest tip de ulei în alimentația copilului. Totuși, datorită situației controversate recomandăm introducerea în alimentație a uleiului de muștar după împlinirea vârstei de 3 ani, în cantități mici. Pentru mai multă siguranță consultați medicul pediatru în legătură cu orice aliment nou introdus în alimentație și respectați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer copilului ulei de muștar?

Uleiul de muștar se găsește de cumpărat în sticluțe mici și are o culoare galben viu. Este foarte important ca uleiul selectat să fie obținut prin presarea la rece a semințelor de muștar. Se depozitează în frigider și rezistă chiar mai mult de un an.

Deoarece este sensibil la temperaturi crescute, uleiul de muștar se folosește în salate sau în dressinguri pentru salate.

Uleiul esențial de muștar este total diferit de cel alimentar, cel puțin din punct de vedere al procesului de obținere, este destinat doar uzului extern și este ideal pentru masaj.

 

Surse( Ro):
http://bodygeek.ro/descopera-proprietatile-uleiului-de-mustar-si-beneficiile-sale-asupra-organismului-in-tratamentul-unor-boli-si-afectiuni
http://www.doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/indicatiile-terapeutice-ale-uleiului-de-mustar
Surse(En):
http://www.babycenter.in/a1036609/best-massage-oils-for-your-baby
http://www.indiaparenting.com/food-and-nutrition/53_1503/benefits-of-mustard-oil.html
https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-myrrh-essential-oil.html
Sursa foto: https://flic.kr/p/bsxmL9