Zinc pentru a lupta cu răcelile

Pentru ca este iarnă și pentru că răcelile îi pândesc pe cei mici și nu numai, ne-am gândit că este oportun un articol despre zinc. Veți vedea mai jos de ce. Zincul este unul din cele șapte minerale indispensabile pentru organism (celelalte șase sunt calciu, iod, fier, magneziu, fosfor, seleniu, zinc). Este un oligoelement care nu poate fi sintetizat de organism, ca urmare trebuie furnizat prin alimentație. Zincul intră în compoziția multor enzime, fiind important în numeroase procese metabolice.

Ce rol are zincul în organism?

Zincul contribuie la:
– menținerea sănătății părului, unghiilor, pielii, ochilor și oaselor: accelerează procesul de vindecare a rănilor interne şi externe, elimină petele albe de pe unghii;
– ameliorarea simptomelor răcelii;
– protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi, deci previne efectele îmbătrânirii, prin proprietățile antioxidante;
– sinteza optimă a proteinelor;
– controlul contractibilității musculaturii;
– menținerea fertilității și reproducerii normale, reglarea ciclurilor menstruale;
– reglarea concentrației de testosteron din sânge;
– formarea insulinei;
– favorizarea creşterii şi a capacității mentale.

Unele studii arată că zincul susține sistemul imunitar, însă mecanismul exact care ajută la prevenirea și tratarea bolilor infecțioase nu este încă cunoscut.

Care sunt sursele bogate în zinc?

Înainte de a prezenta sursele, să menționăm că doza zilnică recomandată este, în funcție de vârstă:
– 0-6 luni: 2 mg
– 7-12 luni: 3 mg
– 1-3 ani: 3 mg
– 4-8 ani: 5 mg
– 9-13 ani: 8 mg
– fete 14-18 ani, femei 19+: 8 mg
– băieți 14-18 ani, bărbați 19+: 11 mg
– femei însărcinate și cele care alăptează: 12-13 mg

Cantități de zinc importante se găsesc în fructele de mare, în special stridii, în ficat (carne în general), în ouă, dar acestea se pierd în proporție de 80% prin gătire. Sursele vegetale de zinc sunt:
fulgii de ovăz, germenii de grâu
– semințele crude: semințe de dovleac, chia, cânepă, susan, floarea-soarelui, mac
– nucile: caju, migdale
– fructele proaspete: avocado, zmeură, caise, mure și fructe de pădure, curmale și rodii
– fructele uscate: piersici, prune, coacăze, banane, smochine
– legumele: sparanghelul, varza de Bruxelles, mazăre, ciuperci Shiitake, spanac și dovleac
drojdia de bere
– superalimentele, cum ar fi spirulina, maca, pudra de boabe de cacao crude și polenul de albine

Ce influențează absorbția zincului în organism?

Zincul acţionează cel mai bine în prezenţa vitaminei A, a calciului şi fosforului. Zincul favorizează eficiența vitaminei A și vitaminei D. Megadozele de zinc sunt susceptibile de a inhiba răspunsul imun al organismului. De asemenea împiedică absorbția altor minerale, cum ar fi cuprul.

Surse (ro):
http://viataverdeviu.ro/zincul-importanta-si-sursele-naturale/
http://www.scribd.com/doc/262279/Earl-Mindell-Biblia-vitaminelor
Earl Mindell, Biblia Vitaminelor

Surse (en):
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=115

Sursă foto: http://flic.kr/p/9XmDJw