Cine n-a auzit de “regina fructelor de pădure”, zmeura? Personal, când vorbesc despre această minune de fruct, îmi amintesc de copilărie, de plimbările în natură cu sora sau cu bunicul… Am aşteptat cu nerăbdare să ajungem la acea etapă din diversificare în care să îi pot da copilului meu zmeură. În aşteptarea acelui moment, m-am informat. Iată ce am descoperit.
Ce substanțe nutritive conţine zmeura?
Zmeura se cultivă atât pentru consum în stare naturală, cât şi pentru procesare industrială (din acest fruct se extrage xilitolul, folosit în prevenirea cariilor dentare).
Zmeura este bogată în vitamina C, are puternice proprietăţi antioxidante şi antimicrobiene, iar unii cercetători susţin chiar că ar putea ajuta în tratarea cancerului, prin inhibarea celulelor cancerigene de diferite tipuri şi care afectează diferite organe, printre care cel de colon.
Beneficiile pentru sănătate sunt multiple: ajută în arderea grăsimilor, consolidarea sistemului imunitar, prevenirea apariţiei unor boli, precum și pentru a avea o vedere sănătoasă.
Pe de altă parte, conform unor studii de laborator, oxalații din zmeură pot provoca probleme de sănătate celor care au pietre la rinichi sau fiere netratate. Aceeaşi substanţă poate fi responsabilă pentru insuficienta absorbţie a calciului în organism. De asemenea, pentru că zmeura conţine salicilați, persoanele alergice la aspirină trebuie să evite consumul ei.
Când pot introduce zmeura în alimentaţia copilului meu?
Zmeura poate fi introdusă în alimentaţia copiilor după vârsta de 1 an, sau şi mai târziu, după 2 ani, pentru cei cu persoane alergice în familie. Ca în cazul oricărui aliment nou introdus, este bine să vă consultați cu medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.
Cum o consumăm?
Ca orice fruct, este de preferat să se consume proaspătă, bine spălată. Se vor alege fructele coapte, fără pete şi fără a prezenta zone înnegrite sau lovite. Se poate depozita la congelator, păstrându-şi astfel aroma şi gustul dulce acrişor.
În funcţie de soi, poate fi mai parfumată sau mai puţin parfumată. Perioada în care poate fi gasită, în stare naturală, este între lunile mai-iulie.
Surse (ro):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Zmeur
http:www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/zmeura-beneficii-pentru-sanatate_10450
http://www.csid.ro/dieta/zmeura-mai-puternica-decat-capsunile-rosiile-si-kiwi-2836654/
Sursă foto: http://flic.kr/p/2Uj44T