Mango, regele fructelor exotice

Originea acestui fruct exotic (Magnifera indica) e atribuită Indiei, unde se pare că mai există și astăzi păduri tropicale de mango. Considerat de indieni drept „mâncarea zeilor“, se poate spune că el este cel mai iubit fruct din Asia. Deși nu se știe exact momentul în care oamenii au început să se bucure de savoarea sa, mango este menționat în toată mitologia indiană. Până și Budha l-ar fi lăudat, mulțumindu-i arborelui foarte înalt pentru umbra sa generoasă, sub care obișnuia să mediteze timp de câteva ore.

Ce substanțe nutritive conține mango ?

Acest fruct nu este doar delicios, ci și foarte sănătos: este diuretic, laxativ, înviorează și redă celor mici pofta de mâncare.

– mango este o bună sursă de vitamina C și vitamina A
– acest fruct tropical conține de asemenea vitaminele E, B1, B2, B3, B5, B6 și B9
– alături de ele, regăsim o serie de minerale esențiale în dezvoltarea celor mici: cupru, potasiu și fier
– acestora li se adaugă o cantitate importantă de fibre, cu rol în reglarea procesului digestiv al bebelușilor

Într-un fruct de mango se află o concentrație de vitamina A (beta-caroten) de 20 de ori mai mare decât într-o portocală. Ea regenerează pielea, ajută vederea și, datorită rolului său anti-oxidant, împiedică apariția bolilor degenerative.

Prin conținutul său bogat în vitamine din complexul B, în perioadele de stres, mango este recomandat pentru întărirea sistemului nervos.

Tratatul doctorului Hartwell, intitulat „Plante anticancerigene“, acreditează ideea conform căreia o serie de substanțe și enzime din conținutul acestui fruct exotic au proprietăți anticancerigene. 

Când pot introduce mango în alimentația copilului meu ?

În general, mango este unul din fructele foarte bine tolerate chiar și de bebeluși, sau de către persoanele care se confruntă cu probleme ale sistemului digestiv, cu condiția să fie suficient de copt. 

Fiind un fruct exotic, la fel ca papaya, e recomandat ca mango să fie introdus în alimentația diversificată a bebelușului începând cu vârsta de 9 luni. Respectând recomandarea pediatrului curant, veți urma și regula celor 4 zile, atunci când doriți să variați meniul celor mici.

Urmăriți cu atenție reacția lor, întrucât au fost raportate cazuri extrem de rare de alergie. Se pare însă că substanța alergenă provine din coaja sau din rășina arborelui, și nu din pulpa fructului.

Cum aleg un mango bun pentru copilul meu ?

Perioada din an în care ne putem bucura pe deplin, atât datorită gustului cât și numeroaselor vitamine ale acestui fruct, este cuprinsă între lunile mai și septembrie. Mango provine astăzi din țări ca Brazilia, Peru, Burkina Faso sau Coasta de Fildeș.

Dimensiunile fructului sunt variabile: el poate fi cât o piersică sau cât un pepene galben. Sub coaja sa tare se ascunde pulpa dulce, zemoasă și aromată.

Puteți testa un mango pentru a aprecia cât este de copt, apăsându-i ușor coaja cu degetul. Dacă degetul lasă o urmă ușoară, atunci fructul este copt. Dacă nu, îl mai puteți lăsa câteva zile într-o pungă de hârtie, înainte de a-l consuna.

Un mango îndeajuns de copt are și un parfum delicat. Culoarea lui exterioară variază în funcție de diferitele sortimente existente pe piață: de la verde, verde-galbui, până la galben și chiar portocaliu-roșiatic. E bine să fim precauți atunci când alegem un mango, deoarece culoarea lui nu garantează calitatea fructului sau faptul că acesta este suficient de copt.

Cum pot prepara mango ?

Putem tăia un mango felii sau cuburi, consumând pulpa lui atât crudă cât și gătită. El se folosește în diverse moduri: conservat, ca nectar, uscat (utilizat în bucătăria asiatică ca și condiment), sub formă de jeleuri, înghețate, gemuri sau chutney.

Bebelușii îl vor adora sub formă de piure sau sub formă de cremă.  

Datorită gustului său dulce și aromat, uneori chiar acrișor, mango este adesea folosit în prepararea unor cocktail-uri de fructe exotice. În bucătăria orientală, el devine și o garnitură deosebită pentru câteva mâncăruri pe bază de carne de pui sau de vită.

Surse (ro):
http://bucatariapentrutoti.wordpress.com/2009/08/04/mango-regele-fructelor/
http://www.lumearetetelor.ro/articole/ghid_incepator/cum_se_taie_fructul_de_mango

Surse (en):
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/mangobabyfoodrecipes.htm

Surse (fr) :
http://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=mangue_nu
http://www.aprifel.com/fiches,produits.php?p=33&c=2

Sursă foto: http://flic.kr/p/6KBtPB