zacuscă de ciuperci 1 an

Zacuscă de ciuperci (de la 1 an)

Masă

Cină

Dietă

Vegane

Fel de mâncare

Fel principal

Ingredient principal

Legume

Timp de preparare

30

Timp de gătire

75

Dificultate

ușor

Porţii

6 porții

Zacuscă de ciuperci – o rețetă fără ulei procesat termic, numai bună pentru copii. Este o idee rapidă și ușoară pentru un mic dejun consistent.

Zacuscă de ciuperci – o rețetă fără ulei procesat termic, numai bună pentru copii. Este o idee rapidă și ușoară pentru un mic dejun consistent.

Deliciul unei zile ploioase de toamnă: o felie pâine cu maia unsă cu zacuscă de ciuperci…

Zacuscă de ciuperci

zacuscă de ciuperci

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediente:

-½ kg morcov
-½ kg ceapă
-1 bucată ţelină mică
-1 bucată păstârnac
-1 bucată rădăcină pătrunjel
-½ ardei capia sau gogoşar
-1 kg ciuperci champignon (sau ½ champignon şi ½ pleurotus)
-½ kg roşii
-2 căni de apă
ulei
sare
piper
cimbru

Mod de preparare:

Pentru început se toacă morcovul, ceapa, ţelina, păstarnacul, rădăcina de pătrunjel şi se amestecă într-un vas emailat. Ingredientele se pot mărunţi manual sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Se adaugă 1 cană de apă şi se fierbe la foc mic. Vasul se va acoperi cu capac la început. Se presară sare după gust. Adăugaţi puţină apă dacă devine uscat amestecul.
După aproximativ o oră, când rădacinoasele au devenit noi, se adăugă ardeiul şi ciupercile tocate. Mai departe se lasă vasul descoperit. Dupa 20-30 de minute se adăugă roşiile scurse se zeamă. Se mai fierbe aproximativ o jumătate de oră după care se presară piper şi puţin cimbru. Zacusca se gustă și se ajustează cantitatea de sare și condimente după caz.

Se sterilizeză borcanele şi capacele. Cât timp zacusca este încă fierbinte se pune în borcane cu capac şi se aşează pe o tavă în cuptorul preîncălzit. Timp de aproximativ 5 minute se lasa focul dat la minim după care se opreşte şi se lăsă în cuptor până se răcesc borcanele. Dacă observaţi că începe să fiarbă conţinutul opriţi focul mai devreme. Nu lăsaţi zacusca nesupravegheată cât se afla în cuptor cu focul pornit. În momentul servirii se adaugă ulei după gust și puțină verdeață tocată.
Deliciul unei zile ploioase de toamnă: o felie pâine cu maia unsă cu zacuscă de ciuperci…

Sursa foto: https://flic.kr/p/aYoRhp

Ingrediente

Paşii necesari preparării

 1. Pentru început se toacă morcovul, ceapa, ţelina, păstarnacul, rădăcina de pătrunjel şi se amestecă într-un vas emailat.
 2. Ingredientele se pot mărunţi manual sau cu ajutorul unui robot de bucătărie.
 3.  Se adaugă 1 cană de apă şi se fierbe la foc mic. Vasul se va acoperi cu capac la început. 
 4. Se presară sare după gust. Adăugaţi puţină apă dacă devine uscat amestecul.
 5. După aproximativ o oră, când rădacinoasele au devenit moi, se adăugă ardeiul şi ciupercile tocate. Mai departe se lasă vasul descoperit. 
 6. Dupa 20-30 de minute se adăugă roşiile scurse se zeamă. 
 7. Se mai fierbe aproximativ o jumătate de oră după care se presară piper şi puţin cimbru.
 8. Zacusca se gustă și se ajustează cantitatea de sare și condimente după caz.
 9. Se sterilizeză borcanele şi capacele. Cât timp zacusca este încă fierbinte se pune în borcane cu capac şi se aşează pe o tavă în cuptorul preîncălzit. 
 10. Timp de aproximativ 5 minute se lasă focul dat la minim după care se opreşte şi se lăsă în cuptor până se răcesc borcanele.
 11. Dacă observaţi că începe să fiarbă conţinutul opriţi focul mai devreme. Nu lăsaţi zacusca nesupravegheată cât se afla în cuptor cu focul pornit.
 12. În momentul servirii se adaugă ulei după gust și puțină verdeață tocată.