sărmăluțe cu ciuperci și păsat 1 an

Sărmăluțe cu ciuperci și păsat

de Adina
Masă

Prânz

Dietă

Vegane

Ocazie

Crăciun

Fel de mâncare

Fel principal

Ingredient principal

Legume

Timp de preparare

30

Timp de gătire

150

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Sărmăluțele cu ciuperci și păsat este o rețetă pe care o știu din generație în generație pentru că ce este bun se păstrează în timp!

Sărmăluțe cu ciuperci și păsat, o rețetă tradițională adaptată. Sunt delicioase și sărace în grăsimi, dar au un gust aromat și multe vitamine.

Ingrediente

  • 30-35 de foi varză, murată sau proaspătă (2 verze mici, mai ales dacă preferați sărmaluțele mici)
  • 100 g orez, (eu prefer orezul cu bob lung, deși orezul pentru sarmalele tradiționale e cel cu bob rotund)
  • 200 g ciuperci, uscate
  • 200 g păsat
  • 2-3 cepe, albe medii, tăiate solzișori
  • 1 gogoșar, roșu, tăiat bucățele mici
  • 1 morcov, dat pe răzătoarea mare
  • 3-5 linguri ulei, vegetal
  • 200 ml apă
  • 100 ml suc de roșii, sau
  • bulion
  • cimbru
  • sare
  • piper

Paşii necesari preparării

  1. Punem uleiul vegetal la încins într-o tigaie adâncă. Uleiul se poate înlocui fie cu o lingură de unt, fie cu apă (caz în care înăbușim legumele, și evităm prăjitul). 
  2. Adăugăm ceapa, morcovul răzuit și gogoșarul și le călim la foc mic pentru 5 minute.
  3. Ciupercile  uscate le ținem în apă fierbinte (le opărim) pentru 15-20 minute, apoi le tăiem mărunt și le adăugăm peste legumele călite (ceapă, morcov și gogoșar). 
  4. Menținem tigaia la foc mic, și continuăm să amestecăm conținutul. 
  5. După 3-5 minute adăgăm păsatul și orezul (spălate în prealabil). Continuăm să ținem pe foc mic pentru alte câteva minute. 
  6. Adăugăm cimbrul, sarea și piperul și lăsăm compoziția la răcit, timp în care pregatim frunzele de varză.
  7. Se înlătură cotorul de pe fiecare frunză de varză. Dacă folosim varză proaspătă, o opărim în prealabil, frunză cu frunză, ca să fie mai maleabilă (ca să putem rula sarmalele mai ușor). 
  8. Odată ce compoziția s-a răcit, putem rula sarmalele.
  9. Pentru sărmăluțe cu un gust deosebit, recomandarea este să le fierbem în apă amestecată cu suc de roșii/bulion (2:1 asta însemnând cam 200 ml de apă și 100ml suc de roșii/bulion), la foc mic, în oală de lut sau puse la cuptor. 
  10. Cam în 1.5 - 2h ar trebui să se fiarbă. Se pot servi cu mămăliguță.

Sursă foto: https://flic.kr/p/9fVqHW