sărmăluțe cu ciuperci și păsat 1 an

Sărmăluțe cu ciuperci și păsat (de la 1 an)

de Adina
Masă

Prânz

Dietă

Vegane

Ocazie

Crăciun

Fel de mâncare

Fel principal

Ingredient principal

Legume

Timp de preparare

30

Timp de gătire

150

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Sărmăluțele cu ciuperci și păsat sunt o reteta tradițională adaptată, delicioasă și săracă în grăsimi.

Sărmăluțe cu ciuperci și păsat, o reteta tradițională adaptată, delicioasă și săracă în grăsimi dar bogată în gust, aromă și vitamine.

Sărmăluțe cu ciuperci și păsat

Sarmale cu ciuperci

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediente:
– 30-35 de foi de varză murată sau proaspătă (2 verze mici, mai ales dacă preferați sărmaluțele mici)
– 100 gr orez (eu prefer orezul cu bob lung, deși orezul pentru sarmalele tradiționale e cel cu bob rotund)
– 200 gr ciuperci uscate
– 200 gr păsat
– 2-3 cepe albe medii, tăiate solzișori
– un gogoșar roșu, tăiat bucățele mici
– un morcov dat pe răzătoarea mare
– 3-5 linguri de ulei vegetal
– 200ml apă
– 100ml suc de roșii/bulion
cimbru
– sare și piper

Mod de preparare:
Punem uleiul vegetal la încins într-o tigaie adâncă. Uleiul se poate înlocui fie cu o lingură de unt, fie cu apă (caz în care înăbușim legumele, și evităm prăjitul). Adăugăm ceapa, morcovul răzuit și gogoșarul și le călim la foc mic pentru 5 minute.

Ciupercile uscate le ținem în apă fierbinte (le opărim) pentru 15-20 minute, apoi le tăiem mărunt și le adăugăm peste legumele călite (ceapă, morcov și gogoșar). Menținem tigaia la foc mic, și continuăm să amestecăm conținutul. După 3-5 minute adăgăm păsatul și orezul (spălate în prealabil). Continuăm să ținem pe foc mic pentru alte câteva minute. Adăugăm cimbrul, sarea și piperul și lăsăm compoziția la răcit, timp în care pregatim frunzele de varză.

Se înlătură cotorul de pe fiecare frunză de varză. Dacă folosim varză proaspătă, o opărim în prealabil, frunză cu frunză, ca să fie mai maleabilă (ca să putem rula sarmalele mai ușor). Odată ce compoziția s-a răcit, putem rula sarmalele.

Pentru sărmăluțe cu un gust deosebit, recomandarea este să le fierbem în apă amestecată cu suc de roșii/bulion (2:1 asta însemnând cam 200ml de apă și 100ml suc de roșii/bulion), la foc mic, în oală de lut sau puse la cuptor. Cam în 1.5 – 2h ar trebui să se fiarbă. Se pot servi cu mămăliguță.

Sursă foto: https://flic.kr/p/9fVqHW

Ingrediente

  • 30-35 de foi de varză, murată sau proaspătă (2 verze mici, mai ales dacă preferați sărmaluțele mici)
  • 100 gr orez, (eu prefer orezul cu bob lung, deși orezul pentru sarmalele tradiționale e cel cu bob rotund)
  • 200 gr ciuperci, uscate
  • 200 gr păsat
  • 2-3 cepe, albe medii, tăiate solzișori
  • 1 gogoșar, roșu, tăiat bucățele mici
  • 1 morcov, dat pe răzătoarea mare
  • 3-5 linguri de ulei, vegetal
  • 200 ml apă
  • 100 ml suc de roșii, sau
  • bulion
  • cimbru
  • sare
  • piper

Paşii necesari preparării

  1. Punem uleiul vegetal la încins într-o tigaie adâncă. Uleiul se poate înlocui fie cu o lingură de unt, fie cu apă (caz în care înăbușim legumele, și evităm prăjitul). 
  2. Adăugăm ceapa, morcovul răzuit și gogoșarul și le călim la foc mic pentru 5 minute.
  3. Ciupercile  uscate le ținem în apă fierbinte (le opărim) pentru 15-20 minute, apoi le tăiem mărunt și le adăugăm peste legumele călite (ceapă, morcov și gogoșar). 
  4. Menținem tigaia la foc mic, și continuăm să amestecăm conținutul. 
  5. După 3-5 minute adăgăm păsatul și orezul (spălate în prealabil). Continuăm să ținem pe foc mic pentru alte câteva minute. 
  6. Adăugăm cimbrul, sarea și piperul și lăsăm compoziția la răcit, timp în care pregatim frunzele de varză.
  7. Se înlătură cotorul de pe fiecare frunză de varză. Dacă folosim varză proaspătă, o opărim în prealabil, frunză cu frunză, ca să fie mai maleabilă (ca să putem rula sarmalele mai ușor). 
  8. Odată ce compoziția s-a răcit, putem rula sarmalele.
  9. Pentru sărmăluțe cu un gust deosebit, recomandarea este să le fierbem în apă amestecată cu suc de roșii/bulion (2:1 asta însemnând cam 200 ml de apă și 100ml suc de roșii/bulion), la foc mic, în oală de lut sau puse la cuptor. 
  10. Cam în 1.5 - 2h ar trebui să se fiarbă. Se pot servi cu mămăliguță.

Comentarii