Alge marine, comoara din adâncuri

Alge marine sunt alimente cu multiple proprietăți – nutritive, curative, energizante, foarte populare în alimentația orientului extrem și nordicilor, însă mai puțin populare la noi.

Ce substanțe nutritive conțin algele și ce beneficii aduc organismului?

Algele marine sunt extrem de bogate în proteine, minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, iod), oligoelemente, vitamine (A, B, C, D, E), clorofilă.

Beneficiile pe care le aduc algele marine organismului:
– întăresc imunitatea
– au proprietăți tonifiante, remineralizante, normalizatoare ale circulației sanguine
– stimulează metabolismul
– contribuie la tratarea astmului bronșic
– sunt un supliment de energiei și vitalitate
– furnizează un conținut mare de fibre care accelerează tranzitul intestinal, ajutând la detoxifiere și înlăturarea constipației
– se recomandă în anemie și rahitism

Când pot introduce algele în alimentația bebelușului?

Algele sunt plante care cresc în apele din mări și oceane și care au o concentrație maximă, ideală de proteine și minerale. Bebelușii începând cu vârsta de 6 luni (femeile însărcinate și cele care alăptează, de asemenea) pot să consume fără probleme alge. Recomandarea noastră este să vă consultați cu medicul pediatru al bebelușului înainte de a introduce algele în alimentația diversificată și să respectați regula celor 4 zile. De asemenea, recomandăm administrarea în cantități mici (un gram, un vârf de cuțit etc.), mai ales la început, pentru că au gust puternic.

Unde găsim alge, cum le alegem și cum le depozităm?

Algele marine se pot procura din magazinele naturiste, deshidratate sau sub formă de comprimate sau pudră. Este important să fie cât mai naturale. Algele-pudră sunt cele mai eficiente pentru că se absorb mai repede în organism, ca urmare efectele sunt mai rapide.

Cele mai populare tipuri de alge sunt spirulina, chlorella (alge verzi), alga brună, algele roșii. Denumiri și forme:
nori – foiţe de alge uşor rumenite, folosite la prepararea sushiului
wakame – alge deshidratate; este necesar să fie înmuiate în apă pentru o jumătate de oră, după care se fierb şi se pot folosi în salate
kombu – accelerează metabolismul şi ajută la slăbit – se găsesc sub formă de pastile sau în varianta uscată pentru a fi folosite în supele de zarzavaturi
laminaria – folosite în prepararea mâncărurilor de legume (supe, salate), îmbunătățesc gustul acestora

Cum putem oferi alge marine bebelușilor și copiilor?

Algele deshidratate se pot rehidrata si adăuga în salate, supe, sosuri, antreuri. Pudra se poate adăuga în sucuri de fructe sau legume, în shake-uri sau smoothie-uri.

Surse (en):
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/07/01/spirulina-the-amazing-super-food-youve-never-heard-of.aspx

Surse (ro):
http://www.formula-as.ro/2008/840/medicina-naturii-44/algele-marine-elixir-de-sanatate-10305
http://ligiapop.com/2012/07/11/intrebari-si-raspunsuri-raw-food-si-bebelusii/5
http://ligiapop.com/2010/10/19/chlorella-si-spirulina-suplimente-nutritive-fara-egal/

Sursă foto: http://flic.kr/p/sjxKV

Comentarii