Cum se coc și decojesc ardeii

Ardeii conţin multă vitamina C. Spre exemplu, ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar ardeiul roşu iute conţine cu 330% mai multă vitamină C decât o portocală.

Pentru că vrem să profităm deja de ei și în sezonul rece, ne gândim serios să ne apucăm de făcut provizii pentru congelator. Asta după ce ne săturăm de ei acum, cât sunt pe tarabele din piețe.

Iată 5 pași pentru coacerea și decojirea rapidă a ardeilor:

1. Alegem ardeii doriți, fie ei capia sau grași (dacă ne dorim să fie mai cărnoși), nu după culoare, ci după fermitatea lor.

2. Îi așezăm (nu neapărat spălați, ar spune unii, însă, având în vedere că vorbim și de copii, vă sfătuiesc să o faceți) pe o tablă subțire pe flacăra de la aragaz sau chiar în cuptor, dacă nu vrem să-i păzim.

3. Îi lăsăm pe foc și îi întoarcem frecvent până ce coaja li se zbârcește (atenție să nu îi faceți scrum).

4. Îi așezăm într-un castron cu puțină sare grunjoasă deasupra și îi acoperim timp de 20 de minute cu un capac.

5. După ce timpul a expirat și ei s-au aburit suficient, le scoatem cotorul și semințele ce vin la pachet cu el, apoi cu mâna umezită începem să le curățăm coaja. Dacă mai rămân semințe pe pulpa ardeilor, îi putem trece rapid sub jet de apă.

Pentru consumul imediat, le adăugăm puțin oțet sau zeamă de lămâie și, eventual, puțin din sucul propriu pe care și-l lasă.

Pentru proviziile de iarnă, se așază în pungi, în cantitățile dorite și li se spune somn ușor în congelator până când dă zăpada și ni se face dor de gustul lor.

Ardeii capia, dar și gogoșarii sunt foarte buni preparați sub formă de pastă pe care o vom folosi la ciorbe și tocănițe, dar sunt și ingrediente de bază pentru vestita zacuscă sau tocană de legume.

Surse:

http://www.obiectiv.info/secretul-nestiut-despre-ardeii-copt_52029.html
http://www.finecooking.com/articles/how-to-roast-bell-peppers.aspx

Sursă foto: https://flic.kr/p/azfB2F