Tocană (de la 1 an)

tocana Ingrediente:
– 1 sfert de rădăcină de ţelină
– 2 roşii mari
– 4 gogoşari
– 1 ardei gras
– 4 cepe roşii
– 2 morcovi
– 4 căţei de usturoi
– o cană de orez
– 1 sfert dintr-o conopidă mică
– o cană de verdeaţă tocată(pătrunjel, ţelină)
– 3-4 frunze de dafin
– 1 pahar de ulei de floarea soarelui
– puţină sare
– puţin piper
apă

Mod de preparare:
Pentru început se pregătesc legumele. Se spală toate şi se curăţă. Apoi se taie ceapa solzişori. Morcovul şi ţelina se dau pe răzătoarea mare şi se pun pe o farfurie.
Ardeiul gras şi gogoşarii se taie cubuleţe şi se pun pe o farfurie. Conopida se desface bucheţele. Roşiile se opăresc şi se curăţă de coajă apoi se mixează la blender sau se toacă.
Într-o oală de inox se toarnă uleiul şi 1 pahar cu apă. Se adaugă ceapa tăiată, rădăcina de ţelină şi morcovul şi se ţine la foc pentru 5 minute fără capac.  Se adaugă ardeiul şi gogoşarii tocaţi şi se acoperă apoi vasul cu un capac şi se lasă le foc mic să fiarbă. Se adaugă după alte 5 minute bucheţelele de conopidă şi roşiile tocate ori mixate. Se lasă în continuare pe foc.
Separat se pune la fiert într-o oală, orezul. Se lasă să fiarbă timp de 10-20 de minute după care se adaugă peste legume împreună cu restul de apă din oală. Se condimentează cu sare, piper şi dafin.
Se amestecă foarte bine pentru ca orezul să nu se prindă de oală.
Apoi se toacă verdeaţa şi usturoiul şi se pun în oală peste legume.
Se poate consuma imediat sau se pune la borcan, pe iarnă.
Pentru a se păstra cu bine pe tot timpul iernii, tocana trebuie pusă în borcane sterilizate dinainte. Tocana se toarnă fierbinte în borcane. Toate borcanele trebuie umplute până sus la dop. Apoi se pregăteşte o tavă sau o oală în care trebuie aşezat un prosop. Se aşează borcanele unul lângă altul în acea tavă. Se pune pe foc tava cu borcanele pline cu tocană de legume. I se dă un clocot şi se dă deoparte. Se lasă tava aşa cum este până a doua zi când se vor scoate borcanele.
Sursa foto: https://flic.kr/p/dy5B2c

Author: Alexandra

Datorită fiului meu am început să încerc tot felul de reţete care trebuie să fie pe cât de arătoase pe atât de gustoase şi în primul rând sănătoase.

Share This Post On