Cuptorul cu microunde – pro sau contra?

Cuptorul cu microunde a devenit în ultima perioadă un element nelipsit din majoritatea bucătăriilor. Microundele reprezintă în zilele noastre o modalitate rapidă, curată și comodă de a încălzi hrana sau chiar de a o prepara. Părerile în ceea ce privește calitatea mâncării astfel încălzite sau preparate sunt însă împărțite. Din acest motiv, opțiunea de a încălzi mâncarea bebelușului rapid la cuptorul cu microunde sau lent la aragaz aparține fiecărui părinte.

Ce sunt microundele?

Microundele sunt o formă de radiație electromagnetică cu lungimi de undă ce variază între 1 metru și 1 mm. În ceea ce privește cuptorul cu microunde, acesta funcționează pe baza unui dispozitiv numit magnetron, cu ajutorul căruia electricitatea este convertită în unde de înaltă frecvență, asemănătoare undelor scurte radio. Altfel spus, cuptorul cu microunde emite radiații electromagnetice. Acestea afectează direct moleculele de apă din alimente.

Cum modifică microundele structura alimentelor?

În urma încălzirii hranei la cuptorul cu microunde, alimentele suferă modificări. O mare parte din cantitatea de substanțe nutritive este diminuată, iar rezultatul nu este nicidecum unul sănătos pentru organism.

  • Microundele folosite asupra cărnii determină apariția unei substanțe (d-nitrosodietalonamină) cunoscută ca factor ce cauzează cancerul.
  • Structura proteinelor este degradată în orice aliment încălzit sub influența radiațiilor produse de cuptoul cu microunde.
  • În timpul încălzirii rapide, hrana își pierde substanțele nutritive ce se transformă în elemente/toxine ce nu pot fi metabolizate de către organism;
  • Laptele și cerealele bebelușilor încălzite la cuptorul cu microunde devin nocive în urma hidrolizei proteinelor.
  • Dezghețarea alimentelor utilizând microundele alterează catabolismul glucozidelor și al galactozidelor.
  • În cazul in care se încălzește laptele în sticla de biberon acesta va fi contaminat cu o toxină numită bisfenol A (BPA) care se degajă sub influența microundelor și la temperaturi mari din materialul sticlei.

Care sunt efectele microundelor asupra organismului uman?

  •  Un consum prelungit de hrană încălzită la microunde are ca efect creșterea celulelor canceroase din organism, slăbirea sistemului imunitar, pierderea memoriei, instabilitate emoțională și alterarea inteligenței;
  • Hrana astfel încălzită este responsabilă de creșterea numărului de bolnavi cu cancer de  stomac și intestinal;
  • Încălzirea hranei la microunde poate cauza pe termen lung dereglări neuronale, mâncarea astfel pregătită afectând membrana creierului;
  •  Formula de lapte a bebelușilor se tranformă într-o neurotoxină, altfel spus o otravă ce afectează sistemul nervos, dar și rinichii.
  • Încălzirea la cuptorul cu microunde nefiind uniformă, s-au înregistrat numeroase cazuri de copii ce au suferit arsuri ale buzelor încercând să mănânce, deoarece mamele au testat temperatura hranei într-o porțiune mai rece.

Singurul avantaj al utilizării cuptorului cu microunde l-ar reprezenta rapiditatea cu care se poate încălzi hrana, dar dezavantajele sunt mult mai mari.

Prin urmare, mămicile ar trebui să renunțe la folosirea cuptorului cu microunde cel puțin pentru încălzirea hranei copiilor. Trebuie să ținem cont și de faptul că alimentația poate fi o cauză sau un remediu pentru îmbolnăviri.

 

Surse(en):
http://cs.nju.edu.cn/~gchen/news/news1.htm
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/18/microwave-hazards.aspx
http://www.cspinet.org/nah/04_05/microwavemyths.pdf
Surse(ro):
http://www.csid.ro/health/sanatate/cuptorul-cu-microunde-e-periculos-sau-nu-pentru-sanatate-10759838/
http://www.doctormenci.ro/sanatate/cuptorul-cu-microunde-un-pericol-pentru-sanatatea-noastra-si-copiilor-nostri
http://dralinpopescu.ro/2010/cuptorul-cu-microunde-da-sau-nu.html
http://www.familiaortodoxa.ro/2012/05/05/poluarea-electromagnetica/
http://viataverdeviu.ro/cuptoarele-cu-microunde-dusmanul-din-casa-ta/
Sursa foto: https://flic.kr/p/JMmR8