Lumină sau întuneric în timpul somnului?

Referindu-ne la copiii, mamele sunt mereu îngrijorate dacă bebe doarme prea mult sau prea puțin. Sunt îngrijorate dacă copii lor sunt odihniți sau nu și încearcă din răsputeri să le asigure un somn cât mai liniștit. Uneori la bebeluși, părinții lasă o lumină noaptea pentru ca aceștia să nu se sperie de întuneric. Părerile despre beneficiile acestei surse de lumină sunt împărțite, așadar pe lângă avantaje există și dezavantaje ce par să afecteze evoluția bebelușului, mai ales că studiile arată că bebelușii nu se nasc cu teama de întuneric, ci este provocată de părinți de cele mai multe ori.

Care sunt avantajele utilizării luminii de veghe în camera copilului?

Lumina de veghe din camera copilului, dacă există, este indicat să fie foarte slabă, cât să nu fie beznă.

Această sursă de lumină:

– ajută mama să hrănească bebelușul pe timpul nopții fără a aprinde alte surse suplimentare de lumină ce ar trezi complet bebelușul. Lumina puternică este un semnal de trezire, iar bebelușul ar fi greu de convins să mai adoarmă.
– reduce riscul de a fi bebelușul speriat de întuneric atunci când este singur. O veioză veselă pentru copii se spune că l-ar face să se simtă în siguranță.

Care sunt dezavantajele utilizării luminii de veghe în camera copilului?

– împiedică eliberarea melatoninei care este inhibată pe timpul zilei deoarece are rolul de a ne face somnoroși. Melatonina începe să fie eliberată în jurul vârstei de 3 luni atunci când în cameră este întuneric. Dacă ochiul percepe lumina, creierul nu poate face distincția între zi și noapte, astfel nu va produce melatonina, iar somnul nu va fi odihnitor;
– cauzează somn superficial la copii. Aceștia se trezesc noaptea complet deoarece pot vedea totul în jur;
– scurtează durata somnului, dar și calitatea eliminând perceperea corectă a celor 24 de ore, fapt ce creează stări de confuzie. Oamenii de știință consideră dereglarea acestui ritm zilnic al omului la fel de periculos ca dereglarea gravitației;
– tot studiile arată că durata și calitatea somnului sunt direct legate de apariția obezității la copii;
– cauzează probleme de sănătate: obezitate, incapacitate de memorare  și concentrare, sistem imunitar scăzut, depresie, diabet, risc de accidentări.

Cum influențează somnul organismul?

Este de o importanță vitală ca orice persoană să beneficieze de suficient somn indiferent de vârstă, de la nou-născut și până la persoana adultă, deoarece acest proces afectează direct funcțiile organismului.

  1. Somnul ajută memoria și procesul de învățare deoarece în timpul somnului creierul consolidează informațiile noi din timpul zilei (este motivul pentru care unii bebeluși după ce au învățat să se rostogolească au tendința să facă asta și în somn, sau orice alt lucru nou care i-a impresionat)
  2. Lipsa somnului slăbește sistemul imunitar, iar organismul devine vulnerabil scăzând rezistența inclusiv împotriva celulelor canceroase.
  3. Metabolismul și greutatea sunt reglate de un program echilibrat de somn. Persoanele care nu se odihnesc suficient sunt predispuse la obezitate.
  4. Dispoziția este dată tot de cantitatea și calitatea somnului. Un somn agitat va avea ca rezultat stare de iritabilitate, nervozitate, lipsa abilității de concentrare și oboseală. La copii se cunoaște o astfel de stare dacă se trezește mofturos și continuă starea de nemulțumire pe toată perioada zilei.
  5. Somnul de calitate noaptea va avea ca rezultat o zi activă fără „a adormi în picioare”, însă după prea multă joacă acest lucru nu se mai aplică la copii.

Voi cum preferați să fie somnul copilului, cu lumină de veghe sau fără?

Surse(en):
http://wellnessmama.com/13010/kids-dont-night-light/
http://www.baby-sleep-advice.com/night-light.html
http://theprimalparent.com/2011/06/08/its-bedtime-turn-off-the-night-light/
Surse(ro):
http://www.esentialpentrubebe.ro/articol.aspx?id=38&t=Lumina-si-intunericul-si-efectele-lor-asupra-somnului
Sursa foto: https://flic.kr/p/5KhVf3