Cum ne alimentăm corect în perioada sarcinii?

Sarcina este perioada cea mai importantă pentru dezvoltarea prielnică a fătului. O alimentație corectă pe perioada sarcinii asigură sănătatea viitoarei mămici și oferă copilului toate substanțele nutritive necesare pentru buna sa creștere intrauterină.

Este esențial ca vitaminele și mineralele necesare pe perioada sarcinii să provină din alimente bogate din punct de vedere nutritiv și nu din suplimente alimentare.

Care sunt regulile esențiale pentru o alimentație corectă în perioada sarcinii?

  • Consumați zilnic alimente cât mai variate pentru o diversitate a substanțelor nutritive;
  • Beți cantitatea necesară de apă /zi. În general se recomandă 2 litri de apă pe zi la 50 kg masă corp. O cantitate suficientă de lichide consumată zilnic asigură funcționarea normală a rinichilor și previne constipația;
  • Se preferă consumul alimentelor proaspăt gătite în detrimentul celor mai vechi ce ar putea dezvolta o serie de bacterii devenind astfel un pericol pentru sănătatea mamei și pentru viața copilului;
  • Evitați alimentele din conserve! Conțin multă grăsime, conservanți, mirodenii și au adaos de sare și zahăr, adică exact ce nu este recomandat a se consuma pe parcursul sarcinii;
  • Sarea trebuie folosită în cantități cât mai mici pentru a reduce riscul de hipertensiune și retenție de apă în organism, aceasta din urmă având efecte directe asupra evoluției sarcinii;
  • Fructele și legumele se spală foarte bine înainte de a fi consumate pentru a evita intoxicarea cu diverse pesticide. Igiena este foarte importantă în prepararea oricărei mese pentru a evita de asemenea îmbolnăvirea;
  • Renunțați pe cât posibil la consumul de cofeină (cafea, ceai, cola) deoarece are efecte negative asupra sarcinii. Poate provoca hipertensiune arterială, anemie, iar în cele din urmă are ca efect nașterea unui copil cu masă mică;
  • Nu vă supraalimentați conform teoriei „mănânc pentru doi” deoarece până la finalul sarcinii necesarul caloric crește cu doar 400 kcal, iar aceste calorii suplimentare pot fi aduse din alimente bogate în substanțe nutritive, nu din dulciuri rafinate și grăsimi nesănătoase;
  • Nu urmați nici o cură de slăbire pe parcursul sarcinii deoarece toate curele privează organismul de glucide, carbohidrați și grăsimi, acestea fiind substanțe nutritive esențiale pentru evoluția normală a sarcinii.

Care sunt alimentele indicate pe perioada sarcinii?

Există mai multe categorii de elemente nutritive esențiale pentru buna desfășurare a sarcinii:
– Glucidele reprezintă o parte esențială a dietei pe perioada sarcinii și se recomandă un consum de 350-400 gr glucide/zi. Acest aport de poate procura din cereale integrale, orez, mămăligă, paste făinoase, pâine, fructoza din fructe și legume care sunt și o sursă importantă de vitamine din grupul B;
– Proteinele reprezintă materialul structural al fiecărei celule din corpul fătului. Aportul necesar de proteine poate fi luat din soia, quinoa, fasole verde și fasole uscată, năut, linte, tempeh (turtă din boabe de soia), tofu, mazăre, spanac, broccoli, orez brun, semințe de floarea soarelui, pâine din grâu integral, dar și din carne (pasăre, vită sau pește), lapte, brânză, iaurt, ou.
– Fierul este un constituent important al hemoglobinei care intră în compoziția eritrocitelor și are rol în transportul oxigenului la țesuturi. Pe parcursul sarcinii nevoia de fier crește, iar alimentele bogate în fier sunt carnea roșie (ficatul, rinichii și carnea de vită în special), gălbenușul de ou, spanacul, germenii de grâu, fructele uscate, peștele, broccoli, mazărea.
– Calciul și fosforul sunt substanțe nutritive importante pentru dezvoltarea oaselor și danturii. Pentru buna absobție a calciului trebuie să existe un echilibru cu nivelul de fosfor din organism. Așadar calciul și fosforul  pot fi luate din: lactate, fructe(smochine), ouă, nuci, semințe de dovleac, carne de pește (somon).
– Acidul folic este important pentru creșterea și dezvoltarea celulelor și țesuturilor, iar cele mai bune surse de acid folic sunt legumele cu frunze verzi precum spanac, broccoli, salată, varză, sparanghel alături de portocale, cereale integrale, linte și arahide.
– Grăsimile (sănătoase) sunt necesare în perioada sarcinii datorită rolului important pe care îl au în dezvoltarea creierului la copil, însă este vorba de grăsimile Omega 3 și Omega 6 . Aceste grăsimi pot fi luate din carnea de pește, somon în special, și din semințe oleaginoase.

Surse (ro):
http://www.babyboom.ro/alimentatia-femeii-insarcinate-partea-i-interviu-cu-dr-mihaela-bilic/
http://prodieta.ro/alimentatie-gravide-dieta-ce-mancam-in-timpul-sarcinii-acid-folic/#6
http://www.sfatulmedicului.ro/Cum-sa-te-ingrijesti-in-sarcina/alimentatia-in-timpul-sarcinii_1093
http://www.suntgravida.ro/sarcina/alimentatie/alimentatia-corecta-in-timpul-sarcinii-12

Sursa foto: http://flic.kr/p/cukeiy