Comorile din stup: lăptișor de matcă, păstură, căpăceală, ceară de albine

Pe lângă miere, propolis și polen, albinele ne oferă și alte preparate minunate, adevărate comori pentru organismul uman. Chiar dacă sunt mai puțin cunoscute și utilizate de către publicul larg, lăptișorul de matcă, păstura, căpăceala și ceara de albine intră în categoria alimentelor ce nu ar trebui să lipsească din dieta noastră, dar în special din cea a copiilor.

  • Lăptișorul de matcă este o secreție produsă de albine, cu care sunt hrănite reginele adulte, dar și cele în stadiul de larvă.
  • Păstura, numită și pâinea albinelor, este un polen modificat, înnobilat de substanțele adăugate de albine (secreții faringiene și enzime), umiditatea din stup și metoda de conservare.
  • Căpăceala este produsul rezultat din îndepărtarea capacelor care sigilează fagurele plin cu miere.
  • Ceara este o secreție a albinei lucrătoare, utilizată ca material de construcție.

Ce substanțe nutritive conțin aceste produse apicole?

Lăptișorul de matcă este un produs apicol de excepție și conține cea mai mare cantitate de vitamine raportat la unitatea de volum: complexul de vitamine B, vitaminele A, C, D şi E, minerale (calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, siliciu, sulf), enzime şi 18 aminoacizi.

Păstura este o sursă importantă de seleniu. Mai are în compoziţie: lipide (1-6%), carbohidraţi (glucide-35%), carotenoizi (provitamina A- 200-875 mg/kg), vitamina E (1,7 g/kg), vitamina C (60-200 mg/100 g produs), enzime şi aminoacizi.

Căpăceala  conține substanțele nutritive conținute de miere, propolis și ceară. Ceara de albine este foarte bogată în enzime, vitamine și antibiotice. Ea se încarcă progresiv cu substanțe care-i schimbă profund compoziția, acest lucru fiind vizibil în variația de culoare.

Când pot introduce aceste produse apicole în alimentaţia copilului meu?

Ca și în cazul celorlalte produse apicole (miere, propolis, polen) se recomandă consumul lor după vârsta de 1 an sau chiar mai târziu, dacă există istoric alergen în familie. Desigur, cereți sfatul medicului înainte de a introduce un aliment nou în dieta copilului și respectați regula celor 4 zile.

Ce beneficii aduc aceste produse apicole organismului?

Lăptișorul de matcă este un foarte bune energizant natural, datorită concentrației mari de substanțe hrănitoare și este un real ajutor în tratarea mai multor afecțiuni: protejează organismul de infecții (precum cele cu bacilul Koch, E. coli sau stafilococul auriu), combate oboseala, tratează anemiile, asteniile, reglează funcțiile glandulare, tratează anumite afecțiuni dermatologice, stopează căderea părului, previne maladia Alzheimer.

Păstura se asimilează mult mai ușor în organism și este mai ușor de digerat decât polenul. Contribuie la detoxifierea organismului și la întărirea sistemului imunitar. Este foarte eficientă în tratarea anemiilor, în terapia bolilor de ficat, a afecțiunilor colonului (în special cele însoțite de constipație) și combate efectele negative ale consumului de alcool și tutun.

Căpăceala  se folosește cu rezultate deosebite în tratarea următoarelor afecțiuni: laringite, faringite, sinuzite, stomatite, parodontoze, astm, viroze respiratorii.

Ceara de albine poate fi folosită cu succes în tratarea anumitor afecțiuni respiratorii, leziuni cutanate, afecțiuni ale cavității bucale (inclusiv parodontoză), furunculoză, panarițiu.

Cum se consumă?

Aceste produse se consumă în cure de 30, 60 sau 90 de zile, în funcție de sfatul medicului și necesități. Se consumă în stare naturală.

Surse (ro):
http://ro.wikipedia.org/wiki/L%C4%83pti%C8%99or_de_matc%C4%83
http://adevarul.ro/sanatate/medicina/ce-beneficii-aduce-cura-laptisor-matca-1_50abb2c07c42d5a6637ec93d/index.html
http://adevarul.ro/sanatate/medicina/pastura-curata-intinereste-organismul-1_50ad2b207c42d5a6638ffff2/index.html
http://www.apidava.ro/apiterapeutice_pastura.php
http://www.formula-as.ro/2009/881/asa-m-am-vindecat-53/miracolul-din-borcanul-cu-miere-11459
http://www.proapicultura.ro/ceara.htm

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_jelly

Sursă foto: http://flic.kr/p/9YWvsn