Nu toată lumea acordă pielii atenția cuvenită. Acest strat protector ajută la hrănirea corpului cu substanțe nutritive, respectiv chimicale, după cum îi oferim noi. Altfel spus, tot ceea ce punem pe piele este absorbit în organism, de aceea este indicat să acordăm cremelor de corp, șampoanelor și produselor de îngrijire personală aceeași importanță pe care o acordăm mâncării. Acest lucru este cu atât mai important la bebeluși. Pielea acestora necesită îngrijiri speciale pentru a nu se irita, iar toxinele din creme ajung fără doar și poate în organismul aflat în plină dezvoltare, nu doar pentru că pielea absoarbe totul, ci și pentru că bebelușii au tendința de a duce mâinile și picioarele la gură. Astfel este bine să folosim o cremă ce conține ingrediente pe care putem să le mâncăm, fără risc de intoxicații. De obicei, doar la cremele făcute în casă avem certitudinea ingredientelor folosite, în plus este ușor și amuzant să obții acasă loțiuni de corp, săpunuri, geluri de duș, șampoane sau chiar pastă de dinți.
Care sunt principalele ingrediente pentru loțiunile homemade?
Există o multitudine de rețete și posibilități de combinare a ingredientelor, de aceea voi enumera doar ingredientele de bază necesare pentru aproape orice produs de îngrijire/loțiune homemade.
– Unt de shea organic, presat la rece: este folosit în cremele hidratante, are rol antimicrobian și ajută la vindecarea/cicatrizarea rănilor ușoare. Ajută la tratarea semnelor dermatitei atopice și conține factor de protecție solară.
– Unt de cocos organic, presat la rece: hidratează, dezinfectează pielea, este un bun antiinflamator și antioxidant. În plus, are un miros plăcut și este foarte gustos!
– Ulei de măsline extravirgin: este emolient, bogat în vitamine și minerale, conține antioxidanți și este ideal pentru o piele cu eczeme.
– Ceară de albine: provine din secreția albinelor pentru construirea stupilor și conține elemente din plantele vizitate. Ceara de albine își păstrează proprietățile chiar și după prelucrarea termică. Aceasta oferă consistență și textură cremoasă. Catifelează pielea, are efect calmant și formează pe piele un strat de protecție împotriva umezelii. În unele rețete se pot folosi și alte tipuri de ceară.
– Ierburi și uleiuri esențiale: sunt opționale, se folosesc în funcție de nevoi și de mirosul preferat. Uleiurile esențiale sunt adăugate în special pentru a da un miros plăcut loțiunilor.
Loțiune de corp hidratantă:
Ingrediente: ½ cană ulei de migdale dulci, ¼ cană ulei de cocos, ¼ cană ceară de jojoba, 1 linguriță de vitamina E, iar opțional se poate adăuga unt de shea sau de cacao, extract de vanilie și uleiuri esențiale.
Ingredientele se combină și se topesc în baie de aburi, mestecând mereu pentru omogenizarea compoziției. Se transferă apoi într-un recipient sterilizat și se utilizează în maxim 6 luni.
Crema se poate folosi pentru hidratarea pielii sau chiar pentru iritații de scutec, mai ales dacă se adaugă în compoziție și extract de gălbenele sau mușețel.
Loțiune de corp simplă pentru bebeluși
Ingrediente: 125 g ulei de cocos solid, 500 ml ulei de măsline extravirgin.
Uleiul de măsline se pune într-o sticlă sterilizată în care se va păstra loțiunea, după care se adaugă uleiul de cocos topit în baie de aburi. Se pune capacul și se agită foarte bine până ce ingredientele s-au omogenizat. Se lasă la răcit și se poate folosi cu încredere pe pielea bebelușului.
Loțiune pentru iritații la scutec
Ingrediente: 120 g ulei de cocos, 15 g ceară de albine, 15 g oxid de zinc
Se combină uleiul de cocos și ceara de albine într-un recipient aflat pe baie de aburi. După ce compoziția este moale și omogenă, se dă deoparte și pe măsură ce se răcește se adaugă oxidul de zinc. Pentru a accelera răcirea se poate pune vasul în apă rece, dar se amestecă continuu până capătă o consistență densă, ca o budincă.
Loțiune calmantă pentru bebeluși
Ingrediente: 1 ceașcă gel de aloe vera, 1 ½ lingură unt de shea, vitamina E, unt de cocos, 28 g ceară de albine, ¾ ceașcă de ulei de camelin, 1 ½ lingură pulbere de mușețel, extract de levănțică, uleiuri esențiale (opțional).
Se mixează gelul de aloe cu untul de shea și vitamina E. Separat, se topește untul de cocos și ceara de albine, după care se amestecă ușor cu ingredientele mixate. Se adaugă uleiurile esențiale, apoi extractul de levănțică și mușețelul, și se amestecă ușor până se obține o compoziție omogenă. Se pune în recipiente cât este caldă, deoarece se solidifică foarte repede.
Este o loțiune ideală pentru masajul bebelușilor, lasă pielea relaxată și fină, dar nu uleioasă.
Surse(ro):
http://www.bioarmonia.ro/Homemade/Lotiune-homemade-pentru-bebelusi-10-63.html
http://bioarmoniablog.wordpress.com/tag/crema-pentru-copii-homemade/
Surse(en):
http://healthychild.org/easy-steps/make-your-own-baby-lotions-and-potions/
http://howtoparenttoday.com/lotion-and-cream-for-baby-homemade-olive-and-coconut-oil/
http://www.organicbaby-yes.com/homemade-lotions.html
http://www.wabisabibaby.com/2008/all-natural-diaper-cream-with-coconut-oil/
http://wellnessmama.com/5062/baby-care-recipes/
Sursa foto: https://flic.kr/p/5xjDR4