Toți părinții doresc să le ofere copiilor lor tot ce este mai bun, mai ales în ceea ce privește mâncarea. Pentru a vă fi alături în acest demers, Sabina, Farmer Mother la Coșul de legume ne povestește azi despre pericolele ascunse în fructe și legume.
Perturbatorii endocrini – Endocrine Disrupting Chemicals (EDC) sunt substanțe chimice care perturbă sistemul hormonal al organismului (atât al oamenilor cât și al animalelor), sistem responsabil pentru toate funcțiile vitale: creșterea, dezvoltarea sexuală și chiar comportamentul. Prin imitarea sau modificarea efectelor hormonilor, EDC pot trimite mesaje confuze corpului, cauzând disfuncții.
Ca și hormonii “adevărați” ai sistemului endocrin, substanțele chimice care afectează sistemul endocrin pot să acționeze chiar în doze foarte mici. De exemplu, în condiții de laborator, o concentrație foarte scăzută (în jurul de 15 părți la miliard) de bisfenol A, unul din cei mai prezenți perturbatori endocrini, este suficientă pentru a face melcii de apă să își crească semnificativ producția de ouă. Concentrații de acest tip se găsesc frecvent în mediul nostru.
Având în vedere aceste fapte, nu este surprinzător faptul că 2 din 3 pești capturați în râurile din Austria sunt acum de sex feminin.
Deoarece sistemul hormonal reglementează cele mai multe dintre caracteristicile corpului uman, EDC afectează organismul pe mai multe nivele diferite. Cercetări științifice și rapoarte oficiale recente arată că o serie variată de probleme cum ar fi cancere hormonale (de prostată, testicular, sau can la sân), tulburări de metabolism (obezitate, diabet zaharat), disfuncții reproductive (scăderea fertilității, pubertate precoce pentru fete), probleme cardio-vasculare, precum și unele tulburari comportamentale și mentale (de memorie, motilitate, atenție) sunt toate efecte potențiale ale EDC. Iar unele dintre aceste efecte sunt încă vizibile în generațiile a doua sau a treia, chiar dacă acestea nu au fost niciodată expuse în mod direct la EDC.
Conform PAN Europe, legumele și fructele care pot conține cele mai multe pesticide sunt, în ordine:
- salată
- roșie
- castravete
- măr
- ceapă
- piersică
- căpșune
- pară
- struguri
- ardei
Cele mai mici niveluri de pesticide se găsesc (în ordine descrescătoare) în:
Sfaturi utile pentru a preveni ingerarea de EDC din alimente
1. Consumați produse organice (bio, ecologice) Producția ecologică este complet liberă de pesticide sintetice. Produsele alimentare sunt cultivate în conformitate cu un set de reguli foarte stricte, care garantează că substanțele chimice nocive nu sunt folosite. PAN Europe încurajează cu tărie consumatorii să mănânce organic în cea mai mare măsură posibilă, în special femeile însărcinate și copiii.
Dacă nu puteți consuma numai produse organice, stabiliți priorități după cum urmează:
2. Evitați să mâncați produsele ne-ecologice care conțin cel mai adesea reziduuri de pesticide, cum ar fi salata verde, roșii, castraveți și mere, mai ales pentru copii și femei gravide. Respectați listele de mai sus și cumpărați spanac în loc de salată verde, morcovi în loc de roșii etc.
3. Nu lăsați copiii mici să pună în gură citrice nedecojite: ar putea ingera cantități mari de EDC de pe suprafața cojilor acestor fructe.
4. Decojirea reduce cantitatea de pesticide a fructelor și legumelor ne-ecologice. În afară de pesticidele sistemice, care trec prin coaja și pulpa, cea mai mare concentrație de reziduuri este în coaja produselor.
5. Spălați bine produsele. Chiar dacă acest lucru nu va îndepărta toate pesticidele, spălarea atentă ajută cu siguranță și este întotdeauna un obicei sănătos.
6. Ocazional, puteți oferi copiilor mâncare de bebeluși, deoarece legislația UE stabilește limite mai stricte în privința reziduurilor de pesticide din mâncarea pentru bebeluși procesată. Pentru fructe și legume proaspete nu există nici o astfel de protecție, deoarece aceste produse alimentare trebuie doar să îndeplinească cerințele standard ale UE.
7. Nu ezitați să vă folosiți drepturile în calitate de consumatori: contactați furnizorul dvs. pentru a afla câte și ce fel de reziduuri de pesticide există în produsele pe care le vând sau pentru a cere mai multe produse ecologice.
Acum că știți care sunt legumele și fructele cu cele mai mari concentrații de pesticide, precum și câteva sfaturi utile în prevenirea ingerăririi substanțelor care purtubă sistemul endocrin, vă dorim să aveți parte de o alimentație cât mai sănătoasă.