Fructele și legumele, reprezintă o parte importantă a unei diete echilibrate, iar consumate proaspete furnizează substanțe nutritive esenţiale pentru întreţinerea unui organism sănătos. Totuși, la fel ca în cazul altor produse alimentare, pregătirea și păstrarea alimentelor de origine vegetală trebuie să respecte anumite reguli. Aşa cum carnea se manevrează și se găteşte cu respectarea strictă a unor norme de igienă pentru a evita efectele nedorite ale unui preparat contaminat, lucrurile nu stau diferit nici în cazul legumelor şi fructelor, mai ales atunci când sunt consumate proaspete.
De ce este important să spălăm fructele și legumele?
Motivele sunt multe, de la tratamentele chimice aplicate plantelor pentru a fi ferite de dăunători, până la mâinile prin care au trecut acestea până să ajungă pe raftul magazinelor sau solul cu care au intrat în contact și în care vieţuiesc bacterii şi alte organisme ce pot rămâne pe coaja alimentelor.
Pesticide
Fructele şi legumele care nu provin din culturi organice sunt mai mult sau mai puțin tratate cu pesticide, în funcţie de rezistența plantei la dăunători. Conform organizației PAN (Pesticides Action Network UK) fructele cu cele mai ridicate niveluri de pesticide sunt: citricele moi (mandarine, clementine), ananasul, perele, merele, strugurii, căpșunele, piersicile, nectarinele și caisele. Dintre legume, cele cu o cantitate mai mare de pesticide sunt: roșiile, păstârnacul, castraveții, salată verde, fasolea și mazărea în păstăi, cartofii dulci, dovleceii și ignamele.
Expunerea continuă la o cantitate mare de pesticide este legată de o serie de afecţiuni pentru adulţi, iar în cazul copiilor efectele sunt mai puternice, mai ales pe perioada vieţii intrauterine, putând provoca defecte din naştere.
Perturbatori endocrini
Perturbatorii endocrini (EDC) sunt compuși chimici care perturbă sistemul hormonal al organismului uman și animal, și care se regăsesc în mare măsură în pesticide. Aflați mai multe despre modul în care pot afecta aceştia organizmul și modalităţi prin care pot fi evitaţi, aici.
Bacterii
Bacterii prezente în mod natural în sol pot rămâne pe suprafaţa legumelor. Unii producători folosesc sisteme de curăţare înainte de a pune produsele pe piață, însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna și nici nu este destul de eficient pentru ca alimentele să poată fi consumate nespălate. În plus, alimentele trec prin multe mâini până ajung pe raftul magazinelor sau în piață, de la culegători, până la potenţiali cumpărători atunci când aleg produsele pe care să le cumpere.
De ce este important să le spălăm chiar dacă aruncăm coaja?
Spălarea fructelor şi legumelor foloseşte la îndepărtarea pesticidelor, a bacteriilor sau pur şi simplu a prafului sau urmelor de pământ. Pentru a evita toxinfectiile alimentare sau ingerarea de substanţe chimice periculoase, toate legumele şi fructele se spală, chiar dacă urmează să li se îndepărteze coaja, cum se întâmplă în cazul bananelor sau a portocalelor.
De regulă, fructele cu coaja groasă sunt ferite de acţiunea pesticidelor, aşa cum este exemplul bananelor. Deşi fac parte dintr-o cultură sensibilă şi pretenţioasă, tratată intensiv cu pesticide, fructul are printre cele mai scăzute niveluri de substanțe chimice dăunătoare. Asta pentru că substanţele folosite rămân în mare parte în coajă.
Copiii pun mâna pe coaja bananei sau a portocalei, după care ating şi interiorul fructului pe care îl mănâncă. Astfel, pesticidele, microbii sau murdăria se transfera pe mâinile celor mici.
Cum se spală corect fructele şi legumele?
Legumele se spală sub jet de apă timp de 60 de secunde sau într-un vas cu apă din abundentă, după care se clătesc cu apă curată. Fructele și legumele cu coaja tare se spală cu ajutorul unei perii speciale care să pătrundă şi în zonele mai puţin accesibile. Cele moi se curăță cu mâinile goale.
În cazul pachetelor cu legume prespălate, precum salata gata de a fi consumată, verificaţi indicaţiile de pe pachet. Totuşi, dacă este posibil, pentru siguranţa copiilor pot fi trecute şi acelea pe sub un jet generos cu apă.
Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută la suprafaţa alimentelor.
Pentru o eficienţă mai mare în curăţarea fructelor şi legumelor există soluţii speciale de curățare.
Puteți face o astfel de soluție și acasă:
Amestecaţi 2 linguri de oţet cu 500ml de apă sau 2 linguri de bicarbonat de sodiu și două linguri de zeamă de lămâie, cu 500ml de apă. Spălaţi fructele și legumele sub jet de apă, apoi clătiţi-le într-un vas cu soluţia preparată anterior.
Surse:
http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/BuyStoreServeSafeFood/ucm114299.htm#prep
http://www.nhs.uk/Livewell/homehygiene/Pages/How-to-wash-fruit-and-vegetables.aspx
http://www.livestrong.com/article/447620-eating-fruit-without-washing-it/
http://www.pan-uk.org/food/best-worst-food-for-pesticide-residues
Sursa foto: