8 legume cu frunze verzi, esențiale pentru o sănătate optimă

Faptul că legumele reprezintă o sursă vitală de substanţe nutritive, în mod deosebit antioxidanţi, este un lucru de necontestat. Astăzi vă vom prezenta 8 legume cu frunze verzi, care sunt considerate a avea cea mai mare concentraţie de elemente esenţiale unei bune funcționări a organismului uman. Nu este de mirare că efectele lor asupra unor afecțiuni precum boli cardiace, diabet sau cancer sunt uneori uimitoare.

8 legume cu frunze verzi, esențiale pentru o sănătate optimă


Într-un studiu publicat în 2014 de către CDC (Center for Disease Control), au fost clasificate fructele şi legumele cu cel mai mare potenţial de a reduce riscurile apariţiei bolilor cronice, adică acelea care au cea mai mare concentrație de substanţe nutritive esenţiale (potasiu, fibre, proteine, calciu, fier, tiamina, riboflavina, niacina, folați, zinc și vitaminele: A, B6, B12, C, D, E, K). Fiecare dintre cele 41 de alimente listate ca fiind cele mai eficiente în prevenția bolilor cronice, oferă cel puţin 10% din doza zilnică necesară pentru cele 12 substanţe urmărite.
Rezultatul a arătat că legumele cu frunze verzi prezintă cel mai mare potențial pentru susţinerea unui organism sănătos.
Dar care sunt cele se situează în „fruntea clasei”?

1. Năsturel sau creson de apă

Năsturelul (creson de apă), numit și sălățică, untișor sau salata ursului, este o legumă puternic subestimată. Este o plantă sălbatică care crește de obicei în pădure, în locuri semi-umbrite, umede şi poate fi culeasă sau cumpărată din piaţă primăvara.

2. Varza chinezească

Varza chinezească are o formă lunguiață, am putea spune că seamănă cu o salată iceberg alungită. Printre beneficiile pe care le oferă, se numără: reglarea presiunii sangvine, susținerea sănătăţii creierului, combaterea anemiei, prevenţia cancerului, întreținerea pielii etc.

3. Sfeclă mangold (sfecla pentru frunze)

Frunzele de sfeclă mangold sunt bogate în vitamina K, vitamina A, vitamina C, magneziu, cupru, mangan, potasiu, vitamina E şi fier, precum şi fibre şi proteine.

4. Frunze de sfeclă roşie

O sursă importantă de proteine, fosfor, zinc şi fibre. Frunzele de sfeclă roșie sunt bogate în antioxidanți, vitamina B6, magneziu, potasiu, cupru şi mangan, având, în același timp, un conținut scăzut de grăsimi şi colesterol.

5. Spanac

Spanacul este o sursă excelentă de vitamina K, magneziu, mangan, acid folic, vitamina A, vitamina C, potasiu, vitamina B6, vitamina E, fier și calciu.

6. Andive (cicoare)

Despre andive se crede că au puterea de a detoxifia ficatul. Stimulează sistemul nervos, îmbunătățesc concentrarea şi pot remedia problemele legate de somn.

7. Salată verde

Salata verde este o plantă care revigorează activitatea organelor interne, stimulează digestia și metabolismul, intensifică tranzitul intestinal și curăță vasele de sânge.

8. Pătrunjel

Pătrunjelul conține cantități importante de antioxidanți, vitamina C, vitamina A, acid folic și fier. Este bogat în fibre și minerale și conține uleiuri volatile și flavonoide, recunoscute pentru rolul lor în asigurarea unui nivel optim de sănătate.

Surse:

http://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm
http://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm#table2_down
http://www.uzuma.com/content/94-health-benefits-chinese-cabbage
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=16
http://foodfacts.mercola.com/beet-greens.html
http://www.home-remedies-for-you.com/herbs/chicory-herb.html

Sursa foto:
https://flic.kr/p/6NEJo5