Untișor sau năsturel, surpriza primăverii

Odată cu venirea primăverii piețele sunt inundate de o mulțime de frunze verzi care abia așteaptă să fie adăugate în meniul nostru zilnic. Pe lângă urzici, spanac, leurdă, ștevie, mai puțin cunoscute sunt frunzele de untișor (creson), numit și sălățică, năsturel sau salata ursului. Are frunzele rotunde, verde închis și lucioase și este o plantă sălbatică care crește de obicei în pădure în locuri semi-umbrite.

Ce nutrienți conține untișorul și ce beneficii pentru sănătate aduce?

Untișorul are un conținut caloric foarte redus și în același timp este foarte bogat în antioxidanți având o concentrație mare de Vitamina C. De asemenea este o sursă excelentă de vitamina K, vitamina A, și complexul de vitamine B. Mineralele nu lipsesc, fiind bogat în cupru, calciu, potasiu, magneziu, fosfor.

Dacă consumați cu regularitate untișor acesta vă poate proteja de osteoporoză, anemie și carența de vitamina A și chiar de unele tipuri de cancer. În medicina tradițională untișorul este folosit pentru tratarea digestiei dificile fiind un tonic digestiv apreciat de către gurmanzi, dar se fac și cure cu untișor în cazul alergiilor, acnee, varice și hemoroizi.

Când pot introduce untișorul în alimentația copilului meu?

Aroma sa specială, ușor piperată poate să nu fie foarte apreciată de către copii. Există voci care spun că acesta poate fi tolerat bine doar de copiii mai măricei, de aceea vă recomandăm precauție atunci când doriți introducerea lui în alimentația copilului și nu uitați să faceți testul toleranței la introducerea unui aliment nou respectând regula celor 4 zile.

Unde găsim untișor și cum îl alegem?

Legături de untișor (creson) puteți găsi primăvara în piețele bine aprovizionate începând din martie, dar dacă vreți să-l culegeți direct și să fiți siguri că nu provine dintr-o sursă poluată, căutați-l în plimbările dumneavoastră prin păduri sau parcuri mari. Alegeți doar untișorul neînflorit, pentru că atunci când florile sale galbene au apărut, frunzele au un gust amărui și sunt iritante pentru tubul digestiv.

Cum putem oferi untișor copiilor?

Cresonul se consumă de preferat sub formă crudă, adăugat în salate sau în smoothie-uri verzi, dar și sub formă de ciorbă preparată asemănător cu ciorba de urzici sau de spanac.

Surse (en):
http://www.nutrition-and-you.com/watercress.html

Surse (ro):
http://www.formula-as.ro/2011/966/medicina-naturii-44/salata-din-gradina-ursului-13652-print

Sursă foto: http://flic.kr/p/9sfTCp