Leurdă în loc de usturoi

Leurda, cunoscută și sub denumirea de usturoi sălbatic, este o plantă europeană care crește în semiumbra pădurilor. Celții o foloseau acum 3000 de ani în scopuri medicinale și în ritualuri. Este o plantă înaltă de 30-50 cm, cu frunze late, de un verde intens, și cu flori albe. Este foarte ușor de recunoscut după miros, care este similar cu cel al usturoiului, cu care este înrudită. Leurda este folosită drept detoxifiant de primavară, pentru curățarea sângelui, a sistemului digestiv și a plămânilor, fiind considerată de câteva ori mai puternică decât usturoiul.

De la leurdă se culeg frunzele și, mai rar, bulbul. Frunzele se taie primăvara devreme, în martie-aprilie, înainte ca planta să înflorească, și apoi se prepară imediat ori se depozitează la rece, pentru că altfel se alterează foarte ușor. Frunzele se taie cu un cuțit, pentru a nu scoate planta cu tot cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei.

Ce nutrienți conține leurda?

Leurda conține vitaminele A, vitamina C, complexul de vitamina B și săruri minerale de calciufier, fosfor, sodiu, cupru, etc. Conține de asemenea combinații sulfurate (sulfură de alil care imprimă gustul și mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium, din care face parte și usturoiul) și oligoelemente.

Cum se păstrează leurda?

Frunzele se păstrează câteva zile la răcoare în frigider. Cea mai bună metodă de păstrare a lor este prin congelare, sau prin includerea într-un sos pesto, alături de ulei de măsline, semințe de pin, parmezan, eventual alte verdețuri. Bulbul plantei poate fi și el păstrat, mai ales dacă este recoltat în iunie-iulie, caz în care rezistă cel puțin 6 luni.

Cum se gătește leurda?

Leurda, din cauza faptului că nu poate fi cultivată, nu a câștigat o mare importanță în bucătărie. Frunzele au un gust delicios când sunt crude, cu o aromă de usturoi, mai blândă decât a acestuia. Frunzele de leurdă dau o aromă distinctă salatelor, omletelor, sosurilor, piureului de legume și brânzeturilor. Sunt folosite la asezonarea supelor, tocanelor, salatelor și pot fi utilizate chiar și în loc de spanac (se poate prepara supa de leurdă în mod similar cu supa de spanac; în acest caz leurda trebuie fiartă pentru aproximativ 10 minute).

În general leurda nu trebuie fiartă, ci utilizată crudă, frunzele fiind amestecate în mâncare exact înainte ca aceasta să fie servită, altfel cea mai mare parte a aromei se pierde. Frunzele de leurdă uscate au un miros slab și pot fi folosite în cantități mai mari.

Când se poate introduce leurda în alimentația copilului?

Leurda se poate introduce în alimentația diversificată a bebelușului după vârsta de la 1 an. Recomandarea noastră este să vă consultați cu medicul pediatru al bebelușului înainte de a introduce leurda în alimentația diversificată și să respectați regula celor 4 zile.

Leurda proaspătă, tocată mărunt și presărată pe felii de pâine cu unt ajută în tratarea viermilor intestinali la copii (cum ar fi limbricii). De asemenea, leurda tocată mărunt se poate presăra și pe mâncarea de cartofi, în supe sau în salate.
Pe lângă proprietăților vermifuge, leurda previne balonările, colicile, constipațiile sau stările de indispoziție abdominală.

O altă calitate foarte importantă a leurdei este aceea de a reuși să influențeze pozitiv capacitatea de memorare. Un tratament cu tinctură de leurdă (15 picături luate de trei ori pe zi în apă sau ceai de plante) are un efect binefăcător asupra memoriei. Tinctura se obține din frunzele proaspat culese tăiate mărunt peste care se toarnă alcool rafinat de 40 de grade cât sa acopere frunzele. Recipientul (preferabil de sticlă) cu compoziția se pune la loc însorit pentru două săptamâni, iar mai apoi se strecoară și se păstrează în sticluțe de culoare închisa cu capac.

Surse (en): http://en.wikipedia.org/wiki/Ramsons
Surse (ro): http://condimenteweb.ro/condimente/leurda-c90
http://www.formula-as.ro/2009/861/medicina-naturii-44/leurda-10896
http://www.sfatulmedicului.ro/sanatatea-copilului/bolile-copilului/Leurda-imbunatateste-memoria_1591_1017
Sursă foto: http://flic.kr/p/6fHNVA