Diversificarea este procesul de înlocuire treptată a alimentaţiei compusă exclusiv din lapte cu alimente solide. Acest proces se începe, în general, de la 6 luni, dacă medicul pediatru este de acord şi dacă bebeluşul este pregatit: stă în fund, duce la gură diverse obiecte, îşi duce mâna la gură, şi-a dublat greutatea de la naştere. Autodiversificarea este metoda prin care alimentele solide sunt introduse în alimentaţia bebeluşului, dar care nu presupune pasarea acestora, ci tăierea lor în bucăţele, pe care copilul le mănâncă fără ajutorul cuiva. Practic, bebeluşul se hrăneşte singur.
Principiile autodiversificării
“Să li se permită bebeluşilor să facă singuri diverse lucruri, nu numai că îi ajută să înveţe, dar le oferă şi încredere în abilităţile şi judecata lor. Când un bebeluş ia un aliment şi îl bagă în gură, primeşte instantaneu un premiu sub forma unui gust şi a unei texturi interesante.”- Grill Rapely& Tracez Murkett- Baby-led Weaning
– Copilul decide cantitatea şi felul de mâncare, astfel, pe masă se vor pune câteva alimente (fructe sau legume cu texturi moi sau fierte) tăiate în bucăţele (nu foarte mici), iar el va alege ce să bage în gură. La început, bebeluşul poate fi mofturos sau se poate sătura cu o cantitate mică. Nu e necesar să fie forţat ca să mănânce mai mult decât vrea.
– E de preferat ca și copilul să stea în scaunul de masă atunci când toată familia mănâncă. În felul acesta el observă, ca mai apoi să imite gesturile părinţilor. În plus, aşa se va forma obiceiul de a mânca împreună.
– Copilul nu ar trebui să fie grăbit. El încă nu ştie să mestece, să înghită, toate aceste deprinderi le va învăţa în timp, aşa că e nevoie de răbdare.
– Copilul trebuie supravegheat. Deşi atunci când se hrăneşte singur, el având control asupra mâncării pe care o bagă în gură, există riscul de înec, însă acesta este scăzut.
– E recomandat să i se ofere şi apă pentru o mai bună ingerare a alimentelor sau, după caz, va fi pus la sân (dacă e alăptat şi cere).
– Nu sunt recomandate alimentele ce prezintă riscuri de înecare: nucile, alunele
– Mesele de lapte vor fi păstrate.
Care sunt avantajele autodiversificării?
– Îi dezvoltă copilului abilitatea de a mesteca
– Îi încurajează independenţa şi încrederea în sine a bebeluşului, deoarece îi permite să decidă ce, când şi cât să mănânce (bineînţeles, se aleg doar alimente premise vârstei, conform tabelului diversificării alimentelor)
– Scade riscul de a se îngrăşa (el va mânca atât cât are nevoie)
– Copilul descoperă diversele gusturi ale alimentelor, dacă sunt date sub forma de piureuri, gusturile alimentelor nu se pot diferenția.
Care sunt dezavantajele autodiversificării?
– Va fi mizerie după ce va lua bebeluşul masa, în special în primele săptămâni, când va privi totul ca pe o joacă. Așa că înarmaţi-vă cu şerveţele, baveţică, lavete și multă răbdare.
– Riscul de a se îneca, dar cu grijă, supraveghere permanentă şi cunoştinţe despre cum să acționați în aceste situaţii, totul va fi în regulă.
Surse (en):
http://www.rapleyweaning.com/assets/blw_guidelines.pdf
http://www.askbaby.com/baby-led-weaning.htm http://wholesomebabyfood.momtastic.com/babyledweaning.htm#.UQZuTh2Exi8
http://en.wikipedia.org/wiki/Baby-led_weaning
http://rhwidget.randomhouse.co.uk/flash-widget/widget_lg.do?isbn=9780091923808&menu=0&mode=1&cf=336699&cb=FFFFFF
Sursa foto: http://flic.kr/p/bmR5zG