Tot mai mulți cumpărători optează pentru alimente organice, iar alimentele organice sunt tot mai vizibile pe rafturile magazinelor, fie ca este vorba de fructe, legume ori produse procesate. Despre motivele pentru care alegem pentru varianta organică atunci când este posibil, puteți citi aici. Astăzi demontăm câteva mituri despre alimentele organice.
5 mituri despre alimentele organice
1. Organic însemnă sănătos
Nu tot ce este etichetat ca produs organic este în mod automat și sănătos. Dacă vorbim de zahăr, făină albă sau produse procesate într-un mod nesănătos precum chipsurile prăjite în ulei, certificarea organică nu le crește în vreun fel valoarea nutritivă.
2. Alimentele organice pot fi consumate și nespălate
Indiferent dacă sunt organice sau nu, alimentele proaspete pot avea pe suprafata lor bacterii precum bine cunoscuta e-coli. Deși produselor organice sunt lipsite de pesticide nocive, acestea sunt crescute cu îngrășământ natural și pot fi contaminate oricând cu bacterii prin contactul cu pământul sau chiar apa nepotabilă.
3. Produsele organice pot fi modificate genetic
Legislația internațională interzice folosirea de organisme modificate genetic (OMG sau GMO) în produsele certificate organic. Acest lucru înseamnă că un producător organic nu poate folosi semințe modificate, animalele nu pot fi hrănite cu cereale modificate genetic și nici într-un produs organic nu pot fi folosite ingrediente modificate genetic. Totuși, legislația europeană permite contaminarea accidentală în limita a 0.9% din recoltă. În prezent, se dezbate propunerea de a interzice învecinarea recoltelor organice cu cele obișnuite sau de tip OMG pentru a evita contaminarea accidentală.
4. Consumul de produse organice susține micii producători
Nu neapărat. Deși piața produselor organice este în creștere, acest fapt reprezintă o oportunitate atât pentru micii producători, dar mai ales pentru marile firme care au mijloacele necesare pentru procesare, distribuție, marketing etc. și care cumpără la preturi mici produse de la ferme organice fără posibilități de desfacere.
5. Organic este și benefic pentru mediu
Cât de benefică este agricultura organică pentru mediu este un subiect intens dezbătut. Agricultura organică este mai puțin productivă decât cea convențională, motiv pentru care ar fi necesar mult mai mult pământ pentru a produce aceeași recoltă. În același timp, fermele organice folosesc metode mai blânde cu mediul, având un impact scăzut asupra solului.
Surse:
http://www.webmd.com/food-recipes/myths-organic-food?page=1
https://www.ota.com/organic-101/organic-and-gmos
http://ec.europa.eu/food/plant/gmo/agriculture_coexistence/index_en.htm
https://www.theguardian.com/environment/2015/jan/07/organic-farming-environment-lord-krebs
http://csanr.wsu.edu/organic-farming-environmental-benefit-yield-cost/
Sursa foto: https://flic.kr/p/bVK3CH