Alimente picante în farfuria bebeluşilor: când și cum se introduc

Când vobim despre prima masă a bebeluşului, aromele delicate sunt ideale, cel puţin până când cel mic se acomodează cu mâncarea solidă şi primeşte cu bine masa de legume. Papilele gustative ale copiilor sunt încă în curs de dezvoltare la vârsta de 6 luni, când se începe diversificarea, iar gustul unui aliment poate fi resimţit de ei mai puternic decât este perceput de un copil mai mare sau un adult.

Plante aromatice sau picante?

Este o diferenţă între plantele aromatice și cele picante. Dacă plantele aromatice precum mărarul, pătrunjelul, busuiocul sau maghiranul pot fi introduse imediat după ce copilul primeşte o masă solidă, cu cele picante este bine să mai aşteptăm, dar nu foarte mult.

Plantele aromatice sunt cele care dau un plus de savoare mâncărurilor, fără a genera o senzație de arsură, cum se întâmplă în cazul alimentelor picante, precum ardeiul iute sau piperul. Acestea din urmă implica o senzaţie de arsură care nu ţine doar de papilele gustative. În limbă şi în intestine exista receptori de durere care sunt stimulaţi de capsacină (substanța care oferă gustul picant ardeilor iuţi), iar copiii pot resimţi acea senzaţie mai puternic decât un adult. Acest lucru nu dăunează, mai puţin celor care suferă de afecţiuni ale sistemului digestiv, precum sindromul colonului iritabil sau reflux gastro esofagian.

Când și cum se introduc alimente picante in dieta bebelușului?

În general domeniul nutriţiei este unul intens dezbătut, iar cel al diversificării şi alimentaţiei copilului cu atât mai mult. Unii experţi recomandă introducerea plantelor aromatice de la 6 luni, alţii de la 7-8. Din experienţa am învăţat că bebeluşul este cel care dă tonul şi dictează direcţia în care doreşte să purcedem în diversificare. Deşi cei mai mulţi bebeluşi primesc cu bine mâncărurile fade, formate din legume fierte sau coapte şi nimic mai mult, alţii pot „cere” un preparat ceva mai savuros, asezonat cu mirodenii care nu au un gust foarte puternic, totuşi. Dacă bebeluşul nu are vreo problemă digestivă se pot introduce treptat plantele aromatice, se va respeca regula celor 4 zile și se vor urmări întotdeauna reacţiile copilului pentru a identifica eventuale alergii sau intoleranțe. Sarea este scoasă din discuţie, până la vârsta de 1 an, iar motivele sunt detaliate în articolul dedicat pe care îl puteţi citi aici.

În ce priveşte mâncarea picantă, nu există recomandări clare pentru vârsta la care se pot introduce. În ţări din Asia sau America Latină, unde mâncarea tradiţională este prin definiție picantă, copiii primesc cu bine alimente  aromatice, chiar picante, încă de la începutul diversificării. Asta pentru că preferinţele culinare ale copilului sunt deja creionate din timpul sarcinii. Aromele din farfuria mamei în timpul sarcinii sunt transmise fătului prin lichidul amniotic, prin urmare preferințele copilului sunt deja formate în concordanţă cu aromele specifice culturii din care face parte. După naştere, copilul va experimenta aceleaşi arome prin intermediul laptelui primit de la mamă, care îşi schimbă gustul în funcţie de alimentaţia acesteia. Conform unui studiu publicat în revista Pediatrics în 2001, expunerea la un anumit gust în perioada prenatală şi pe parcursul alăptării, influenţează pozitiv nivelul de acceptare al alimentelor solide odată  cu începerea diversificării.

Recomandarea noastră este să oferiţi mâncare picantă celor mici după vârsta de 1 an, treptat și cu precauţie, începând cu cantităţi mici şi alimente cu o iuţeală redusă și urmărind cu atenţie reacţiile copilului. Ţineţi cont de modul în care acesta reacţionează la mâncărurile noi, în general. Dacă are un istoric de sensibilitate crescută la alimente noi, amânaţi introducerea mâncărurilor picante. Copiii ai căror mame mănâncă picant în mod regulat, pot încerca aceste tipuri de alimente mai devreme, în jurul vârstei de 10 luni.

Întotdeauna respectați regula celor 4 zile și consultaţi medicul specialist la introducerea unui aliment nou.

Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1351272/
http://www.npr.org/2011/08/08/139033757/babys-palate-and-food-memories-shaped-before-birth
http://www.livescience.com/36487-babies-spicy-food-introducing-solids-spices.html

Sursa foto:
https://flic.kr/p/59XEaR