Prima masă de Paşte a bebeluşului

Primele sărbători petrecute în formula îmbogăţită cu un nou membru atât de preţios (poate chiar mai mulţi), este întotdeauna un prilej în plus de bucurie, iar părinţii doresc să creeze amintiri memorabile. Deşi copiii mai mari pot participa la multe dintre activităţile specifice sărbătorii, precum vopsitul ouălor, frământarea aluatului de cozonac sau realizarea umpluturii pentru pască, cei mai mici sunt, totuşi, privilegiaţi. Spun asta pentru că la prima masă de Paşte, cel mai mic membru al familiei se poate bucura „doar” de cel mai frumos şi important aspect, şi anume, atmosfera de sărbătoare, calmul şi seninătatea care însoțesc asemenea momente și dragostea pe care o împărtăşesc membrii noii sale familii.

În funcţie de vârsta bebeluşului, masa de Paşte poate însemna fie alăptare, pentru puii mai mici de 6 luni, fie lapte şi mâncaruri specifice vârstei. Cele mai multe reţete tradiţionale de Paşte pot fi adaptate pentru cei mici începând cu vârsta de 1 an, însă putem încerca să îi pregătim și copilului mai mare de 6 luni mâncăruri cu iz festiv, respectând regulile de bază ale diversificării.

Iată câteva sugestii pentru prima masă de Paşte a bebeluşului:

1. Perioadă anterioară zilelor de Paşte poate fi uşor agitată datorită cumpărăturilor şi pregătirilor, dar să nu uităm că cel mai important lucru de care are nevoie bebeluşul este grija şi dragostea noastră. Ce mai contează că sarmalele sunt puţin afumate sau cozonacul nu a crescut? O atmosferă liniștită înseamnă un bebeluș fericit 🙂

2. Stabiliţi un program care să se potrivească cu orarul meselor copilului. Acesta va fi încântat să ia masa cu întreaga familie, fără să schimbări care îi pot afecta starea de spirit.

3. Creaţi un meniu care să vă permită să îi oferiţi şi bebeluşului ceva similar, de exemplu salată de vinete, dar şi sos guacamole sau pastă de linte.

4. De regulă, copiii mănâncă atât cât au nevoie, însă văzând masă plină de bunătăţi este posibil să aibă tendinţa de a exagera. Indiferent cât de sănătos poate fi un anumit aliment, excesul nu poate fi decât dăunător, aşadar este indicat că atât mămicile care alăptează cât şi copii mâncăcioşi să menţină o alimentaţie echilibrată.

5. Indiferent de vârstă, îl putem lua pe cel mic cu noi la masă, fie că este doar pentru a ne privi şi asculta. La vârsta aceasta este o activitate tare interesantă!

6. Nu vă grăbiţi să introduceţi mai multe alimente de-o dată doar pentru a avea mai multe variante din care poate gusta copilul. Ca de obicei, recomandarea noastră este să consultați medicul pediatru înainte de a oferi alimente noi şi să respectaţi regulă celor 4 zile pentru a observa eventuale reacții alergice.

7. Este indicat ca dulciurile clasice să fie evitate şi de copiii mai mari, chiar şi de adulţi, iar în privinţa copiilor sub un an, alimentele care au zahăr în compoziţie sunt excluse. Totuşi, există nenumărate deserturi potrivite şi pentru mici şi mari, perfecte pentru o zi de sărbătoare. Iată cateava idei: brioșe cu morcovi pentru bebeluși, piure de cartofi dulci cu măr și banană sau budincă cu carob.

Sărbători fericite!

Sursa foto: https://flic.kr/p/7LYUfg