Schema de diversificare perfectă

Print Friendly, PDF & Email

Schema de diversificare perfectă pentru fetița mea copiii mei și sper că și pentru mulți alți copilași.

 

Am vorbit în emisiunea “Totul despre mame” despre începutul diversificării alimentației. De atunci am tot fost întrebată ce schemă de diversificare am folosit, așa că m-am decis să v-o ofer și vouă, în speranța că va avea același succes ca și în cazul nostru.

Peste numai câteva luni o să apelez din nou la această schemă de diversificare, pentru băiețel, care pare de pe acum un mare mâncăcios.

O bună parte dintre specialiștii în domeniul alimentației bebelușului spun că diversificarea alimentației unui copil ar fi bine să înceapă cu legume, apoi să continue cu fructe și apoi cu făinoasele sau cerealele.
După acest principiu am mers și eu, adăugând totodată fiecărei mese și un prilej de joacă cu bucățele de legume foarte bine fierte.
Înainte de a face asta, m-am documentat temeinic despre ce este bine de făcut atunci când bebelușul se îneacă cu mâncare și mi-am lăsat prejudecățile la o parte și am lăsat copilul să se joace cu mâncarea.

Iată schema de diversificare perfectă acceptată cu succes de Moacă:

Ziua 1 pătrunjel (rădăcină) pasat – 2 lingurițe
Ziua 2 pătrunjel (rădăcină) pasat – 4 lingurițe
Ziua 3 pătrunjel (rădăcină) pasat – 6 lingurițe
Ziua 4 pătrunjel (rădăcină) pasat – 8 lingurițe
Ziua 5 pătrunjel (rădăcină) pasat – 10 lingurițe
Zilele 6-7-8 pătrunjel + morcov
Zilele 9-10-11 pătrunjel / morcov + țelină
Zilele 12-13-14 pătrunjel / morcov / țelină + 1 bucățică dovlecel (fără sâmburi)
Zilele 15-16-17 pătrunjel / morcov / țelină / 1 bucățică dovlecel + 1 roșie mică (curățată de coajă și de semințe), în sezon
Zilele 18-19-20 pătrunjel / morcov / țelină / 1 bucățică dovlecel / 1 roșie mică + 1 ardei gras sau gogoșar
Zilele 21-22-23 pătrunjel / morcov / țelină / 1 bucățică dovlecel / 1 roșie mică / 1 ardei gras sau gogoșar + 2-3 ciorchini de broccoli sau conopidă
Zilele 24-25-26 pătrunjel / morcov / țelină / 1 bucățică dovlecel / 1 roșie mică / 1 ardei gras sau gogoșar / 2-3 ciorchini de broccoli + 2-3 păstăi de fasole verde (fără boabe)
Zilele 27-28-29 pătrunjel / morcov / țelină / 1 bucățică dovlecel / 1 roșie mică / 1 ardei gras sau gogoșar / 2-3 ciorchini de broccoli / 2-3 păstăi de fasole verde (fără boabe) + 1 cartof mic
Ziua 30 pătrunjel / morcov / țelină / 1 bucățică dovlecel / 1 roșie mică / 1 ardei gras sau gogoșar / 2-3 ciorchini de broccoli / 2-3 păstăi de fasole verde (fără boabe) / 1 cartof mic + 1 bucățică de praz (opțional)

Aceasta este schema teoretică pe care am primit-o și pe care am urmat-o într-o proporție destul de mare.
Însă, în practică, schema de mai sus poate fi adaptată în funcție de preferințele fiecare copil, precum și de sezonalitatea alimentelor.

Astfel, iată câteva completări:

 • e recomandat să țineți cont de regula celor 3 zile pentru alimentele nou introduse.
 • piureul zilnic va avea DOAR 2-3 legume combinate, în funcție de ce aveți la îndemână și de sezon.
 • veți observa că în tabelul diversificării alimentatiei pentru bebelusi si copii broccoli și conopida apar în categoria de vârstă 9-12 luni și totuși ele apar și în schema de început a diversificării, adică 6-7 luni. Cum așa? Pentru că acum testăm. Totodată, schema de diversificare este un instrument cu ajutorul căruia observăm dacă copilul tolerează bine un aliment atât din punct de vedere al gustului, cât și a eventualelor reacții alergice sau de intoleranță.
 • copiii au nevoie de grăsimi și e bine ca acestea să fie din surse naturale, integrale (whole), nerafinate.
 • ritmul de creștere al sugarului este foarte rapid în primul an de viață. El își dublează greutatea de la naștere în primele 6 luni de viață și și-o triplează până la finalul primul an. După aceea, ritmul scade treptat. Proteinele și grăsimile sunt esențiale pentru creșterea optimă a bebelușului, cu precădere în primii ani de viață. Laptele matern, hrana ideală la această vârsta, asigură cantitățile optime de proteine și grăsimi necesare dezvoltării armonioase a copilului. Niciodată nu avem nevoie de un aport mai mare decât necesar de proteine în dietă. De cele mai multe ori, depășim necesarul de proteine oferind copilului zilnic produse lactate sau carne.
 • la început, legumele se servesc bebelușului preparate termic, de preferat la aburi.
 • puteți oscila în primele zile între morcov și pătrunjel. Deși schema inițială începea cu morcov, fetița mea l-a refuzat, așa că am făcut rocada cu următoarea legumă, adică pătrunjelul, pe care l-a acceptat fără probleme.
 • în schema de diversificare, cantitatea de piure de legume oferită bebelușului crește treptat. Cele 2-4-6-8-10 lingurițe sunt orientative. Copilul vă va arăta clar dacă mai dorește sau nu.Fiți observatori agili și startul în diversificare va fi unul de succes.
 • În primele câteva zile, vă recomandăm să îi oferiți piurelul cu degetul, ulterior putând trece la administrarea și cu lingurița. Motivele pentru care vă recomand asta sunt multiple, dar de unul sunt convinsă: natural este să mâncăm cu mâna, nu cu instrumentele de mâncat. Mâinile sunt ele însele un instrument extrem de sofisticat, ce transmit constant creierului și stomacului mesaje despre natura, temperatura, textura sau consistența alimentelor ce urmează a fi consumate sau respinse, după caz. Mâinile împreună cu ochii și nasul pregătesc întregul sistem digestiv pentru ceea ce urmează, chiar înainte ca alimentele să ajungă în gură. Furculițele și lingurițele nu au învățat încă să facă toate aceste grozăvii 🙂
 • e bine ca piureul oferit să fie chiar de la început de o consistență medie, nici prea apos, dar nici prea gros; și a fost de succes. Pe parcurs puteți adapta consistența în funcție de alimente și de preferințele copilului.
 • după ce a putut sta în fund și am început să folosim scaunul de masă, punându-i pe scaunul acesteia atât un castron cu piure, cât și bucățele de legume (bețișoare) preparate la abur . Ele erau un bonus de joacă/degustare/aruncare/molfăire etc. Astfel, fetița s-a obișnuit cu bucățele încă de la începutul diversificării. Nu s-a înecat? Ba da, dar fiind lângă ea și supraveghind-o constant nu au fost incidente serioase.

IMPORTANT!!! Citiți articolul special dedicat înecului și acordați-vă încredere, atât vouă cât și bebelușului în ceea ce privește instinctele umane.

Această schemă de diversificare mi-a fost oferită de dna. dr. Mihaela Mușetescu, medic pediatru cu competențe homeopate, medicul curant al fetiței mele la acel moment.
De aceea, recomandarea mea este ca înainte de a aplica această schemă de diversificare sau de a oferi copilului orice aliment să vă consultați cu medicul pediatru curant.

Și încă un lucru cu adevărat important: urmăriți-vă copilul, aveți încredere în el și în voi. Cu multă răbdare și cu un start bun, diversificarea alimentației unui copil va fi “floare la ureche”!

LATER EDIT: De mai bine de 1 lună cel de-al doilea copil din dotare a pornit-o pe drumul diversificării. Ce am făcut? Aceleași lucruri pe care le știam deja. Am început să-i dau juniorului piure de legume urmând schema de mai sus. Succesul a fost garantat. Prin urmare, sunt și mai convinsă că această schemă de diversificare este PERFECTĂ. Doar a avut rata de succes 100%, nu? 🙂

Vă doresc să găsiți curajul de a o încerca și de a fi părinți relaxați, fără preconcepții, fără temeri și cât mai încrezători că un copil va face numai lucrurile care îl ajută. Fiți cu ochii pe copilul vostru și rezonați cu propriul lui ritm.

Sursă foto: https://flic.kr/p/9aQ9hF

Author: Eugenia

Înainte de orice, sunt mama a 2 copii mâncăcioși și jucăuși. Le mulțumesc că au (re)adus în viața noastră de părinți ocupați mâncarea sănătoasă, gustoasă și preparată în casă.

Share This Post On
 • Denisa Serban

  Buna,
  Sunt o mamica de baietel si ma pregatesc sa incep si eu marea diversificare.
  Te-am ascultat la emisiunea “totul despre mamae” si sfaturile tale mi-au intrat in minte. Ai facut foarte bine ca ai revenit cu schema ta de diversificare. Chiar ma intrebam….
  Te rog sa ma lamuresti si pe mine cu cateva chestii:
  1. Deci tu ai inceput direct cu piureul moale de legume fara niciun fel de supa, da?;
  2. Pe la ce ora serveai acest piureu? In afara de piure la masa respectiva ii dadeai si lapte? Daca da, cat? Specific ca eu ii dau doar lapte praf;
  3. Cu sucurile cand ai inceput? Sucuri fie de legume (morcov) fie de fructe? Si cum le-ai administrat pe acestea?.

  Multumesc mult pentru raspunsuri.

  O zi buna!

  Denisa

  • @Denisa: Felicitări pentru băiețelul tău și mult succes cu diversificarea 🙂
   Răspunsurile mele sunt următoarele:
   1. Da, direct piure, mai întâi de o consistență medie, apoi din ce în ce mai groasă.
   2. Piureul îl “încercam” în jurul prânzului, 13:00-14:00.
   Eu am alăptat-o pe fetița mea 1 an și 2 luni, deci la momentul începerii diversificării, laptele matern era alimentul ei de bază. Mi-aduc aminte că îi dădeam lapte înainte și după vreo 10-15 minute de la așa zisă masa de prânz, cu piure. Cu timpul, după ce s-a obișnuit cu mâncarea solidă, cantitatea de lapte oferit înainte și după masă a scăzut de la sine, fără intervenții din partea mea. Având în vedere faptul că băiețelul tău primește lapte praf acum, iar eu nu știu prea bine cum funcționează diversificarea în acest caz, ți-aș sugera să discuți schema de diversificare cu medicul pediatru care urmărește copilul.
   3. Sucurile au apărut doar ocazional în alimentația fetiței mele și doar după vârsta de 1 an și jumătate. Am ales de fiecare dată să-i ofer fructul întreg crud sau preparat depinzând de rețeta folosită și vârstă. 🙂 Mi se pare amuzant pentru că îmi dau seama că Moaca a băut suc de fructe cred că de maxim 5 ori în viața ei de 1 an și 10 luni.

   Cu mare drag,
   Eugenia

   • Denisa Serban

    Multumesc foarte mult, Eugenia. O zi buna si un week-end placut!

   • mire

    eu dupa cate stiu sucurile de fructe sunt f bune inainte de 1 an.eu nu i-as da numai legume atata timp.parerea mea

    • Buna Mire, schema de diversificare propusa este un model care a functionat foarte bine si care poate fi folosita de alte mamici ca inspiratie. Asta nu inseamna ca nu pot fi si alte variante, potrivite pentru fiecare copil in parte, care pot functiona la fel de bine. Eu i-am dat copilului meu fructe inainte de un an si nu cred ca am facut rau. Dar pot sa spun ca am respectat in linii mari schema propusa (ca mod de introducere a alimentelor, legume si combinarea acestora etc). Succes!

 • dianab

  Multumim! E binevenita schema… Dar cum ramane cu fructele, branzica, iaurtul, cerealele? Faceti o schema si pt ele? 🙂

  • @Dianab: Mulțumesc pentru aprecieri.
   Despre fructe, lactate și cereale nu sunt chiar atât de multe lucruri de spus. Cu toate astea, după ce am introdus pe deplin masa de prânz cu legume, am continuat diversificarea cu fructe la masa de dimineață și apoi cu cereale și lactate la masa de seară. Ca și un următor pas recomandarea mea este să consulți tabelul diversificării alimentației: http://diversificare.ro/alimente/2011/06/tabelul-diversificarii-alimentatiei-pentru-bebelusi-si-copii/ pentru a știi ce alimente poți să-i oferi micuțului tău în funcție de vârstă.

   Multumesc,
   Eugenia

 • Adriana

  Buna am si eu un bebe de 3 luni si am cateva intrebari.

  1. De la cat ai inceput? La 4 luni?
  2. Din cate vad nu i-ai dat fructe? Cand ai introdus fructele?
  3. Si eu alaptez, si as vrea sa stiu cum a ramas cu alaptatu pe masura ce bebe a crescut? I dadeai dimnieata si seara numai lapte si in rest 2-3 mese + lapte? Cum era schema:)

  Mersi mult

 • Adriana

  Scuze… acuma citesc in comentu anterior ca ai dat fructe… La cat ai inceput cu fructele? SI cum ai facut? La fel ca si schema cu legumele?

  • @Adriana: Fructele i le-am dat cam după 1 1/2 -2 luni de la începerea diversificării. Cred că puștoiaca avea cam 7- 7 1/2 luni. Cu fructele nu a fost așa de complex. I-am dat destul de mult timp dovleac copt cu scorțișoară sau nucșoară, apoi am început cu fructele de sezon, mere, pere, dar și avocado, mango și altele, pe măsură ce creștea.

 • Oana

  Buna, am un bebelus de 4 luni jumatate si am inceput diversificarea, mai intai i-am dat piure de legume la pranz si dimineatza mar cu morcov sau biscuite dat pe razatoare; nu stiu ce ar mai fi indicat sa-i dau incontinuare

  • Buna Oana, poti introduce alte legume (radacinoasele sunt cele mai indicate pentru inceputul diversificarii), pe rand, in cantitati mici la inceput. Da-i pentru cateva zile doar un singur aliment nou (in combinatie cu ceva ce i-ai dat deja) ca sa urmaresti eventualele reactii alergice. Fiind de varsta asa de mica, nu m-as grabi cu introdusul prea multor alimente la inceput, as lasa stomacelul sa se obisnuiasca. Succes in continuare!

 • Ioana

  La noi diversificarea s-a transformat intr-un dezastru si nu stiu cu ce am gresit. E drept ca noi am inceput cu suculet de fructe si nu cu legume. Acum vrem doar para, suculet de morcovi cu portocala si supica de legume. Atat. In rest, nimic nu ii mai place. I-a placut marul, acum nu-l mai vrea sub nicio forma, i-a placut branzica calcica, acum nu o mai vrea, a papat si legume, chiar i-a placut dovlecelul cam vreo trei zile, apoi l-a refuzat, apoi nu i-a mai placut nicio alta leguma ca atare, ci doar piure din toate legumele. Acum nu le mai vrea nici pe astea. A mancat biscuitei pentru copii, fara gluten, i-au placut, acum nici nu mai vrea sa ii vada. Si lista poate continua. Nu mai stiu ce sa fac, ce sa ii dau si cum sa ii dau. Nu stiu pana la urma daca eu gresesc cu ceva (cel mai probabil) sau e doar ea mofturoasa. Trebuie sa spun ca daca ar fi dupa ea ar manca doar tzitzi toata ziua si nimic altceva (are aproape 6 luni, stiu ca ar fi fost poate mai bine sa incep diversificarea de la 6 luni, dar eu am inceput-o de la 4 fiindca nu se mai satura, iar de lapte praf si biberon nici nu vrea sa auda). A, si nici ceaiul nu ii place. Nu mai stiu ce sa fac. Chiar as avea nevoie de o idee buna.

  • Buna Ioana, nu pot sa-ti spun decat ca am trecut si noi prin asta 🙂 Cred ca multe mamici au avut problema asta si e cumva normal, copilul avand nevoie de timp sa se obisnuiasca cu regimul acesta alimentar. Eu as face o pauza in situatia asta si i-as oferi san ori de cate ori simte nevoia, iar peste cateva zile i-as oferi din nou ceva care stiu ca mi-a acceptat. Dar n-as insista prea tare, e inca micuta si are nevoie de timp sa invete texturi si gusturi. Asteptam si alte mamici sa vina cu idei salvatoare 🙂

  • Anca

   Buna Ioana, ceea ce povestesti tu a fost parte si din diversificarea noastra. Baietelul meu a primit sucuri de fructe(mar, para, caisa, piersica, nectarina) si de morcov incepand cu 5 luni. Dupa o luna am introdus si pulpa fructelor, apoi branzica calcica, iar cand am introdus si legume pe la 7 luni m-am ales cu un refuz total din partea copilului. Nu suporta sa vada lingurita. A fost un adevarat soc pentru mine. N-am avut ce-i face, asa ca vreo saptamana a mancat doar lapte matern. Mi-am facut curaj si am inceput iarasi, insa de data asta cu supa de legume. De atunci n-a mai refuzat mancarea. Unde am gresit eu? Prea multe alimente, cantitate mare intr-un timp relativ scurt. Iti recomand multa, multa rabdare si incredere in tine si in copilasul tau. Succes!

  • Magda

   Buna Ioana. Subscriu la ceea ce a scris si Anca, in totalitate. Am trecut si noi prin asta, doar ca eu l-am cam fortat pe pustiul meu sa manance, am dus un adevarat razboi in sensul asta, dar nu intru in detalii ca nu consider ca am facut ceea ce trebuie. Nebunia mea cu fortarea a durat cam o luna (intre luna 7-8), dupa care mi-am dat seama ca refuzul lui se datora, pe langa “frica”lui de a o pierde pe tzitzi, si aparitiei dintilor (durerile pot aparea chiar si cu 2-3luni inainte de aparitia lor).Intr-un final am constientizat ca n-are rost sa fortez copilul sa manance(noi am avut mereu probleme cu luarea in greutate, dar asta ne este felul…) si i-am oferit sanul la cerere, chiar daca aveam momente cand imi venea sa plang de durere (si inca il alaptez…). Acum, la un an si jumatate, mananca foarte bine, accepta cam orice si coopereaza foarte bine in timpul mesei, atata timp cat si eu stiu sa-l accept pe NU atunci cand nu mai vrea sa manance/nu-i place ceva. Mult succes! O sa fie bine!

 • Adina

  Buna, sunt mamica a doua fetite dragalase: cea mare are 2 anisori iar cea micuta 5 luni si jumatate.La prima fetita am inceput diversificarea la 4 luni si jumatate, primele alimente au fost legumele dupa aproximativ 1 luna am ajuns si la fructe, a urmat carnita, cerealele, branzica, iaurtelul….etc. La fetita cea mica diversificarea o incep mai tarziu adica de azi…. am incercatsa aplic aceiasi schema, insa puiul refuzapiureul de morcovel. Astept cu nerabdare ziua de maine sa vad ce se va intampla. Asaca din experienta mea de mamica pot spune ca bebelusii nu seamana intre ei si ca putem avea succes decat daca avem incredere in instinctul copilasului nostru.
  Succes tuturor!

  • Buna, Adina. Intr-adevar ce functioneaza la un copil poate sa nu functioneze la altul. Asa ca e nevoie de rabdare si sa il ascultam pe cel mic. Multumim ca ne impartasesti din experienta voastra!

 • Mihaela

  Buna,

  Am inceput diversificarea la 6 luni, primele 2 zile i-am dat doar un pic, dar bebicul mea vrea mai mult. Acum in a 4 a zi a inceput sa planga cand nu i-am mai dat pireul. a trebuit sa ii dau sa papa cat a vrut ea.
  Intrebare: nu ii fac rau daca ii dau sa manance asa repede cat doreste ea? Adica am inlocuit o masa intreaga cu pireul, nu mai vrea laptic matern completare. Mananca pireu de legume cam 25 de lingurite o data pe zi.

  Multumesc

  • Buna Mihaela, daca nu a avut o alergie la alimentul respectiv, singura problema ar putea fi reactia sistemului digestiv la o cantitate neobisnuit de mare (pentru el) pe care trebuie sa o proceseze. Daca copilul nu a manifestat stari de rau, apatie, dereglari digestive etc dupa masa, cred ca nu e o problema. Dar, intr-adevar, eu as creste cantitate progresiv ca sa nu-i dau peste cap stomacelul.

 • Mihaela

  Carmen, multumesc pentru raspunsul tau atat de prompt. Noi am inceput cu cartofi dulci pe care i-am dat 4 zile, asta pt a testa daca are alergii. Acum suntem la avocado,o sa ii dau mai putin de jumatate.(sper sa fie ok, nici prea mult dar nici prea putin)
  Cand este momentul pentru a 2 a masa solida?

  • Buna Mihaela, de regula se inlocuieste o masa de lapte (noi am inceput cu masa de pranz) abia apoi se continua cu cea de-a doua si tot asa. Totul se intampla incet si treptat ca sa nu dam peste cap sistemul digestiv. Asta e regula. Succes!

 • Mihaela

  Multumesc mult

 • nicoleta

  Buna,
  In cateva zile o sa incep si eu diversificarea alimentatiei pentru fetita mea si vroiam sa te intreb urmatorul lucru: in momentul cand ai introdus a doua radacionoasa, respectiv morcovul, care a fost cantitatea pe care i-ai dat-o in prima zi, ca daca la patrunjel ai ajuns pana la 10 lingurite,nu te puteai intoarce la 2, nu?! Sper ca m-am facut inteleasa :), mersi!

  • @Nicoleta: Scuze pentru întârzierea răspunsului. Ați început diversificarea?

   Cu fiecare aliment nou introdus, alegeam să îl adaug în cantitate egală cu cel/cele deja existente. Adică, dacă preparam 2 rădăcini de pătrunjel, adăugam 1 morcov, și tot așa. Asta însă nu însemna că domnișoara trebuia să mănânce tot. Păstram proporția de 2 la 1 mai mult pentru echilibru în gust.

   Vă doresc mult succes și aștept întrebări și păreri, mai ales acum la început.

 • paula

  si noi o sa incepem diversificarea intr-o luna. eu credeam ca se incepe cu suc de legume si mai apoi se trece la piure de legume si supica. mai apoi se introduc si sucurile cu fructe si cimbinatii de fructe cu legume. ce ziceti?

  • Buna Paula, din discutii cu alte mamici, am vazut ca sunt multe scheme de diversificare, in functie de sursele de informare dar si de medic. Schema de fata, a unui doctor, a avut succes si n-a cauzat niciun fel de probleme. Asa ca eu zic ca cel mai bine este sa te sfatuiesti si cu medicul care urmareste evolutia copilului. Succes!

 • Alina

  Buna. Eu ii dau lui Rayan(5luni si 5zile) suc de fructe de la 3 luni fara probleme. De 2 zile am inceput sa ii dau piure de morcov si ii place. Intrebarea mea este de cate ori pe zi pot sa ii dau? Este bine sa ii dau si seara?
  Succes mamicilor si pofta mare bebeilor.

  • Buna Alina, eu as lua-o incetisor si i-as da o vreme mai lunga doar o masa de solide, de pilda o saptamana sau chiar mai mult. Stomacul copilului este in curs de formare deplina si e bine sa nu-l fortam.

 • Carmen B

  Buna, fetita mea Diana Implineste peste o saptamana 4 luni dar de ceva vreme imi tot fac ganduri de cand sa ii inpec diversificarea si cu ce anume am intalnit pareri si pareri , dar marea majoritate ma indemnat sa incep cu sucul de morcov , fructe si pe la 6 luni sa incep cu piure-urile. am nevoie si de sfatul vostru pentru ca sunt confuza e primul bebe. tin sa precizez ca medicul de familie mi-a zis pana la 6 luni sa nu incep difersificarea sa o alaptez exlusiv la san

  • Buna Carmen B, noi, ca si medicul tau, recomandam inceperea diversificarii dupa varsta de 6 luni. Noi am inceput la 6,5 luni. Poti incepe mai devreme de 6 luni daca fetita ta e mai pofticioasa si o tenteaza foarte tare mancarea voastra. Dar nu as incepe mai devreme de 5,5 luni pentru ca sistemul digestiv al celor mici este foarte sensibil. Sunt intr-adevar mai multe scheme de diversificare, inclusiv cea cu sucuri pentru inceput, dar noi nu putem decat sa-ti spunem ce a functionat foarte bine la noi. In articol ai experienta Eugeniei, o schema testata cu succes atat la primul cat si la cel de-al doilea copil. Noi am inceput cu piure de morcov si am continuat cu alte legume, desi inainte de asta a testat piersica si a fost foarte incantat 🙂 Am incercat sa-i oferim ce este potrivit pentru varsta lui si ce-i place – gasesti aici – http://diversificare.ro/alimente/2011/06/tabelul-diversificarii-alimentatiei-pentru-bebelusi-si-copii/- lisra alimentelor potrivite in functie de varsta copilului, mai multe informatii fiind oferite in articolele individuale. Succes!

 • Carmen B

  Multumesc pentru parere, voi mai astepta atunci putin , fetita e foarte mancaciosa dar pe de alta parte medicul mi-a zis ca are reflux gastroesofagian si atunci ma gandesc ca daca incep de pe acum cu sucuri si asa as putea sa ii fac rau. pe la 6 luni ma gandesc ca va mai disparea problema asta si vom putea incepe cu schema mai sus prezentata.

 • Gabriela

  Sunt mama de fetita (6 luni si o saptamana) si, cu trei saptamani in urma am inceput diversificarea dupa schema oferite mai sus. Succes mare pana in urma cu doua zile cand junioara mea a inceput sa refuze piure-ul. Ajunsesem la partea cu ” + ardei gras sau gogosar”, a mancat 2 zile si apoi nu a mai vrut. Ma aflu intr-un impas pentru ca …. nu stiu ce sa fac. S-a mai confruntat cineva cu o asemenea situatie? Daca da, cum ati rezolvat-o? Imi puteti oferi vreun sfat? Trebuie sa precizez ca a avut patru zile temperatura mare iar astazi temperatura a revenit la normal dar tot a refuzat mancarea.

  • @Gabriela: Mă bucur că începutul a fost bun. Aveți toate șansele să continuați la fel de bine cu schema de diversificare și după ce fetița ta se va simți mai bine. De obicei, când cei mici, ca și cei mari de altfel, au febră și nu se simt bine, refuză să mănânce. O mai alăptezi pe micuță? Dacă da, foarte bine, continuă să-i dai lapte matern până când își revine complet după perioada dificilă.
   Pentru orice bebeluș, laptele matern ar trebui să reprezinte alimentul principal până la vârsta de 1 an. El este baza.

   Părerea mea este să mai aștepți câteva zile ca să își revină complet și apoi să reîncepi să-i dai piure din legumele deja acceptate, punând mai mult leguma/legumele preferate. De exemplu, băiețelului meu îi pun mai mult dovlecel în piure decât orice altă legumă.
   Cu răbdare veți trece peste hop, fii fără grijă.

   Sănătate și mult succes!

 • Gabriela

  Multumesc din suflet pentru raspuns, Eugenia!
  Da, inca mai alaptez dar din cauza stressului si a faptului ca a trebuit sa ma intorc la serviciu (am avut numai 4 luni de concediu de maternitate), laptele s-a imputinat. Cand laptele meu nu este suficient, completez cu Hipp Combiotic 2.
  O sa urmez sfatul tau. Multumesc inca o data! Slava Domnului ca existati!

  Sanatate multa!

  • @Gabriela: Cu mare drag oricând. Dacă vrei să discutăm despre alăptare și stimularea lactației aștept un telefon pe numărul 0721444411. Aici cu și mai mare drag 🙂

 • Stefania

  Buna. Am un baitel de 7 luni si am inceput diversificarea la 5 luni si 3 saptamani. Merge nesperat de bine, nu refuza nimic si deja avem 2 mese pe zi, dimineata fructe si la pranz legume, inclusiv branzica de casa. Ca si cantitate mananca cam 100-120g la o masa. Am incercat sa ii maresc treptat cantitatea, dar deja dupa cateva zile cerea mai mult asa ca i-am dat cat a vrut. Nu mai mananca lapte insa dupa aceste mese. Intrebarea mea e daca e ok cat mananca? nu e prea mult intr-un timp scurt? Mentionez ca n-a avut nici un fel de reactie, decat la telina care am scos-o definitiv (a facut kk verde 3 zile). Cam cand ar trebui sa introduc a treia masa? Deocamdata nu as vrea deoarece il alaptez si imi e ca o sa ajunga sa manance lapte doar noaptea.

  • Anca

   STEFANIA, mă bucur că aveți așa mare succes cu diversificarea. Dacă băiețelul tău e mâncăcios, nu poate să fie decât foarte bine. Apetitul mai mare sau mai mic diferă de la un copil la altul. Dacă 100-120g e cantitatea pe care o acceptă micuțul, înseamnă că de atât are el nevoie. Lasă-te ghidată de el și probabil că veți evolua la fel de bine și în continuare.

   În cazul în care încă îți alăptezi băiețelul și dacă nu vrei să scadă lactația, îți sugerez să îl alăptezi cu aproximativ 15 minute înainte de masă. Încercați.
   La 8-9 luni cred că e bine să introduceți și a treia masă solidă. Merită să ceri și sfatul medicului pediatru în privința asta.
   Multă baftă în continuare!

  • Cami

   Laptele se da inaintea meselor solide.
   Laptele contine anticorpi…

 • Alina

  Buna. Sunt o mamica a unei fetite de 6 luni si 4 zile. Am inceput diversificare cam de pe la 4 luni si jumatate, fara sa ma documentez si destul de haotic. Am fost mai mult ghidata dupa spusele prietenelor, parintilor etc si rezultatul a fost dezastru: constiparea severa a micutei mele. Acum suntem bine si ne-am mai revenit, insa urmand schema de mai sus pentru masa de pranz si marind consistenta, constipatia isi face din nou aparitia. Am incercat sa nu mai pasez morcovul, crezand ca el este de vina. Am incercat sa fac mai degraba o supa pasata si strecurata ca sa o pot da cu biberonul, insa micutza nu este foarte incantata de ea. Cu greu mananca 100 gr. la o masa. Mentionez ca in momentul de fata are o masa de fructe cu cereale dimineatza, la pranz legume si dupa-amiaza fructe si seara lapte. toate mesele sunt completate si cu san cand vrea.
  Intrebarea mea este ce as putea sa ii dau sa papa in asa fel incat sa nu mai aibe problemele de constipatia si totodata sa manance cu placere? masa de pranz fiind un adevarat chin pentru noi.

  • @Alina: Felicitari pentru fetita ta de 6 luni si 4 zile.
   Mai intai te-as intreba ce inseamna constipatie? La ce timp iese si cat de tare este? Se chinuie de fiecare data sau doar din cand in cand?
   Pe de alta parte, ce fructe ii dai dimineata? Ai incercat piersici sau caise? Ele ajuta digestia.

   Ziceai ca-i dai supa strecurata cu biberonul. A fost doar o incercare de a o face sa accepte sau asa faceti de obicei?

   Din experienta am vazut ca dovlecelul ajuta ca piure-ul de legume sa nu constipe. Ideea ar fi sa citesti despre toate legumele introduse in articolele special destinate, si sa te joci cu ele in compunerea piureului. Astfel ii modifici si gustul ajutand-o pe fetita sa le accepte si sa intervii si asupra digestiei.

   Cred ca si cerealele pot “ajuta” constipatia daca sunt din acelea din comert, produse de cei cu laptele praf. Ai incercat sa-i dai de exemplu mei, quinoa, amarant?

   Astea sunt cateva idei. Incearca-le si vezi ce se intampla.
   Pe de alta parte ai rabdare cu ea si cu tine!

   Va doresc succes,
   Eugenia

   • Alina

    Buna Eugenia, iti multumesc pentru promtitudine si acum sa iti raspund la intrebari.

    Constipatia la noi inseamna un scaun foarte tare (sub forma unei bomboane), pe care il elimina foarte greu, se chinuie si chiar plange :(((. Acesta constipatie iese cam dupa 2 zile si revine in mod constant o data la doua saptamani. Dupa ce elimina scaunul acela tare, urmatorul este mai moale.

    De obicei dimineata ii dau o para sau un mar ras cu cereale din comert (cereale de orez si porumb cu diverse arome), la care mai adaug 2 lingurite de suc de portocala. o sa incerc sa ii dau caisa sau piersica.

    Supa strecurata cu biberonul ia dar un mod frecvent, asta dupa ce iam dat odata pasata si am vazut ca ii se intareste scaunul, am decis ca este mai bine sa fie mai lichida. In supa am pus in mod constant dovlecel pe langa celalalte radacinoase (patrunjel, telina, morcov) si chiar un pic de ulei de masline, insa si asa o mananca destul de greoi.

    Am sa incerc idea ta cu mei, quinoa sau amarant.

    Iti multumesc din suflet pentru raspuns

    Numai bine

 • Anna

  Buna tuturor! ma bucur ca am aflat si eu de acest site! bebelusul meu pe nume Ioan are 6 luni, pana acuma a fost hranit exclusiv lapte matern, am inceput de astazi diversificarea desigur dupa recomandarea medicului. Dimineata am incercat sa-i dau mar…nu i-a placut sub nici o forma, cred ca m-ai nu a inghitit nimic, la ora 14 i-am dat morcov, il scuipa inapoi si plangea…la fel cred ca nu prea a inghitit. Si ce ma fac daca face asa in continuare? sa incerc maine sa-i dau radacina de patrunjel poate ii place mai mult, cum ai facut si tu Eugenia? asteptam cu nerabdare acest moment si astazi atat de mult m-am indispus cand am vazut ce crize face :((

  • @Anna: Felicitari pentru prichindelul alaptat.
   Sunt mai multe idei legate de comentariul tau:
   1- introdu doar o masa de solide pe zi. Incepe cu masa de pranz. Abia dupa ce ai terminat cu introducerea legumelor poti trece la cea de fructe. Si abia dupa ce i-ai introdus si masa de fructe poti trece la cea de seara. Stomacul unui bebelus este fragil si sensibil intr-o prima etapa. Pe de alta parte nu uita de regula celor 4 zile in care testezi toleranta la fiecare aliment nou introdus. (Citeste te rog articolul destinat acestuÍ subiect.)
   2- rabdare, rabdare, rabdare. Nu te dezarma din prima zi. Lasa deoparte orice asteptari ai avea pe tema diversificarii alimentatiei baietelului tau.
   3- nu te grabi si nu-l presa cu multe alimente odata. Da-i timp sa se obisnuiasca cu ideea, cu elementul de nou, cu textura, cu mirosul, cu gustul.
   4- gusta inainte de a-i da morcovul, de exemplu, ca sa te asiguri ca este unul dintre aceia cu gust placut, dulceag.
   5- perseverenta, perseverenta, perseverenta. Incearca mai multe zile cu acelasi aliment. Daca refuza si refuza, treci la urmatorul si revin-o la cel refuzat dupa cateva zile sau o saptamana. La o noua incercare e posibil sa-l accepte.
   6- nu te stresa/panica daca nu o sa manance in unele zile nimic solid. NU UITA ca laptele matern este alimentul de baza al baietelului tau pana la varsta de 1 an.

   Eu va doresc succes si incredere ca veti face treaba buna cu diversificare. Cand? Cand considera Ioan ca este pregatit si se simte OK cu asta!

   Cu drag,
   Eugenia

 • Claudia Simut

  Buna Eugenia,

  Schema ta de diversificare m-a inspirat si pe mine cu fetita mnea. Am inceput la 6 luni fara o sapt cu morcov.
  Intrebarea mea este legata de rosie – pe site scrie sa nu se introduca mai repede de 10 luni. Eu i-am dat 2 zile, in prima se stramba mereu, a acreala (era un pic acrisoara, am gustat apoi), a doua zi nu mai era acra, a acceptat. Totusi am scos rosia in urmatoarea zi.
  Mai multe legume din schema propusa de tine ar trebui introduse dupa 7, 8, 10 luni. Care ar fi explicatia sa le introducem la 6 luni?

 • Claudia Simut

  Legat de comentariul de mai sus al Alinei, referitor la constipatie – la fel s-a intamplat si la mine.
  O data cu inceperea diversificarii, in cele 5 zile de inceput cu morcov, caca fetitei mele a suferit in consistenta, initial era pasta moale, apoi tot mai tare, pana cand a inceput sa faca “drajeuri”, de mai multe ori pe zi, cate 1 -2. Deci, morcovul a actionat. Fetita mea nu s-a constipat, insa se vedea cum se screme si scotea acele bombonele (partea mai simpla a fost ca nu mai trebuia sa schimb scutecul, doar le luam cu un servetel 🙂 )
  O data cu introducerea dovlecelului, si-a mai revenit, nu e pasta moale, insa nici “drajeuri”.

 • nice

  suc de fructe ai dat fetitei in tot acest timp sau l-ai introdus dupa? si daca da cu ce fruct ai inceput si la ce ora din zi?

  • @Nice: Fetitei mele i-am dat suc de fructe foarte rar, fara sa aleg special vreo ora anume din zi. Am preferat mereu sa-i dau mai bine fructul ca atare, fie pasat cu blender-ul vertical, fie direct intreg.

 • joy

  Buna ziua. In primul rand multumesc pentru site, ma ajuta enorm in deciziile legate de diversificarea Clarei, fetita noastra de 7 luni si jumatate. Ma bazez intai pe sfatul pediatrului, dar ma intereseaza mult experienta altor mamici in care intuiesc ideea increderii in copil, chiar (sau mai ales!) in ce priveste diversificarea.

  Experienta de pana acum cu diversificarea a fost frumoasa si chiar usoara (san exclusiv pana la 6 luni, o saptamana si o zi), cereale fara gluten timp de doua saptamani (mai ramasese niste lapte de-al meu la congelator si tare bine ne-a mai prins), apoi fructe introduse tot pe parcursul a doua saptamani si acum legume. Am inceput cu dovleacul si i-a placut enorm. Ba chiar prea mult! De unde intrebarea mea: cat ar trebui sa manance un copil de varsta ei, in conditiile in care pediatrul ne recomanda ‘desert’ la san la fiecare masa de fructe/legume? Clarei ii plac atat de mult legumele, ca ar manca si 20 de lingurite, iar intr-un sfert de ora la san fara probleme. Ma ingrijoreaza insa volumul de alimente introdus in stomacul ei intr-un timp relativ scurt. Am remarcat in articol ca nici tu nu ai masurat cantitatile, dar totusi in ce limite am putea considera masa ca fiind normala? E ciudat ca la acest capitol nu m-as fi gandit ca ma vor interesa limitele superioare, dar ce nu traim oare in postura de parinti? :))

 • Alina

  Buna Eugenia,fetita mea are 5 luni si 3 saptamani si am inceput diversificarea acum o saptamana conform schemei de mai sus si pana acum merge bine :). Intrebarea mea este – in cele 31-32 de zile au fost introduse si fructe?Nu ma refer la suc ci la fruct in sine , as vrea sa ii fac o masa separata de fructe .

  • @Alina: Mă bucur că schema vă este de folos.
   Nu, în prima lună nu am introdus nimic altceva decât legumele. Cred că abia peste alte 2 săptămâni am trecut la masa de fructe de dimineață. Fiind mai mititică fetița, eu ți-aș recomanda să mai aștepti cu masa de fructe.
   Mult succes în continuare!

 • Georgiana

  Buna. Am un baietel de aproape 5 luni si am inceput diversificarea de la 4… am inceput cu legume (cele recomandate pentru 4-6 luni, fara dovleac, ca n-am gasit :[ ), pe care le-a mancat cu placere. Azi dimineata i-am dat si putina para. Se poate aplica schema de la legume, adica sa combin fructele? Si are ceva daca dimineata ii dau fruct si la pranz legume? sau trebuie sa fac pauza de legume?!
  Multumesc.

  • @Georgiana: Ideea diversificării alimentației este de a înlocui treptat mesele de sân cu mese solide. Astfel dacă băiețelul tău are deja masa de prânz, de legume, deja introdusă cu succes, poți trece la următoara masa, cea de fructe. Vei continua cu 2 mese de solide pe zi, fără ca ele să se excludă. După ce și masa de fructe a fost introdusă complet, poți trece la masa de seară, cu cereale (eventual nu din comerț) sau făinoase.

   Legat de combinarea fructelor, în luna septembrie, vom avea un articol special destinat acestui lucru (șșșș…ți-am dezvăluit unul dintre titlurile ce vor urma :))

   Cu mare drag,
   Eugenia

 • Maria

  Buna. V-am descoperit de cateva luni si vreau sa va felicit, aveti un site foarte organizat si documentat, iar voi sunteti voi bine informate. Am si eu un bebe care face 6 luni peste o saptamana. Am inceput diversificarea la 5 luni cu piure de legume, apoi dupa 2 saptamani am introdus branzica si de cateva zile piept de curcan. Problema este ca nu mananca mai mult de cateva lingurite, cred ca mai mult de 40 ml nu accepta. Am ajuns sa il “alerg” cu lingurita, iar asta nu cred ca este o idee buna. Pe langa faptul ca isi pierde rabdarea, nici nu mai deschide gurita si intoarce capul. In cat timp ar trebui sa inlocuim o masa? Cam la 15 minute dupa ce termina cu legumele, il pun la san, dar nici asa nu mai vrea sa manance, vrea sa se ridice in fundulet sau direct in picioare si nu mai vrea nici lapte. Nici nu plange de foame pana la urmatoarea masa de la 18.00. Nu pot sa cred ca nu ii este foame… Aveti vreo idee?

  • Maria

   Nimeni, nimic? 🙁
   In continuare nu mananca suficient de bine la pranz, maxim 80 ml (legumele), desi la masa de seara – 18.00, mananca pana si 140 ml (cereale).
   Am ramas si cu o curiozitate: cat ar trebui sa ii ia lui bebe sa inlocuiasca o masa?

   • Carmen Calin

    Buna Maria, ce pot eu spune este ca fiecare copil are propriile nevoi. Baietelul meu nu voia sa manance mai deloc, apoi a inceput sa manance foarte bine ca dupa cateva luni sa nu mai fie asa dornic de mancare din nou. Apoi, la 6 luni, stomacelul lui bebe este inca micut. Ai incredere in el si lasa-l pe el sa ghideze cantitatea. Fii sigura ca isi ia cat are nevoie mai ales ca il pui si la san dupa. Dupa cum spuneai si tu, nu este bine sa il alergi cu lingurita, sa nu priveasca apoi masa ca pe o corvoada. Cat despre perioada de timp pana la introducerea unei mese si aici depinde de copil. Eu as zice ca daca a mancat mai multe lingurite – nu a refuzat dupa primele lingurite semn ca nu-i place mancarea – si daca intoarce capul inseamna ca acea cantitate mancata e suficienta pentru el. Este bine sa-i mai dai stomacelului un ragaz de 2-3 saptamani ca sa proceseze toate aceste informatii noi si apoi poti incepe sa introduci o alta masa. Dar, cum spuneam, asculta-l pe cel mic, o sa fii surprinsa ce semnale iti sa 🙂 Succes!

 • disqus_FnloN1FZRD

  De ce patrunjel si nu morcov pt inceputul diversificarii?

  • Anca

   disqus_FnIoN1FZRD :-), pătrunjelul este în schema de mai sus o alternativă propusă pentru morcov. Dacă vă împăcați bine cu morcovul, pătrunjelul poate foarte bine să urmeze in schema diversificării. Multă baftă!

 • anna

  Salut din nou!! am scris aici in prima zi de diversificare….era prima zi si deja ma plangeam fara sa stiu ce cosmar ma asteapta mai departe…deci am inceput diversificarea la 6 luni…dupa recomandarea vostra am inceput doar cu o masa pe zi..doar legume, am introdus fiecare leguma exact ca in schema…insa orice icercam sa-i dau refuza…ok manca dar daca am ajuns la perfirmanta de 4 lingurite asta a fost de vreo 2 ori cred si atunci cred ca dansam in fata lui….un chin care nu pot sa-l descriu…trecuse cam o luna am introdus si fructele…in sfarsit un succes le papa bine adica nu foarte mult dar in comparatie cu legumele e ceva…am inceput sa introduc carnea cu gandul ca-i mai da gust si era si timpul, sa zicem ca a acceptat dar oricum nu mai mult de vreo 3 lingurite, s-a constipat normal…nu i-am mai dat-o catvea zile si-a revenit…si cand i-am bagat un biscuite in fructe s-a constipat groaznic …un chin sarmanelul plangea…nu i-am mai dat…uneori ii dau branzica cu fructe si papa…legumele le-am oprit pt ca la un moment dat a refuzat orice leguma ii dadeam…am incercat in toate modurile posibile si nimic …tipa tare si dadea inapoi…a fost o perioada cand i-au iesit dintii la 6 luni si la 7..dar au trecut si astea si oricum nimic din legume. Eu ma uimesc ce citesc aici la cat de mult mananca copii al meu in afara de san nimic…dar nici la san nu sta mult cateva minute si gata doar cand e pe cale sa adoarma poate sa stea mai mult…sunt disperata, toti imi zic ca copilul meu e flamand ca nu-i dau sa manance pt ca el e foarte energic de la 5 luni vrea doar in picioare si mai facea si pasi…la 6 s-a ridicat singur in picioare la patut si in cateva si umbla de jur in prejur acuma are 7 si jumate si daca il tin de manute aproape ca fuge. noaptea alt chin se trezeste cel mai rar odata la 2 ore si nu-l adorm decat cu san, dar sa va zic ca pana la 5 luni am avut un copil foarte cuminte care doarmea 6 ore continuu noaptea …acuma am impresia ca o sa cedez…..de 2 zile incerc sa-i dau cereale de la Nestle orez cu morcov din alea care se prepara cu lapte matern, se vede ca ii place dar oricum mananca putin de tot necatand ca nici nu am ajuns la o portie normala.
  Inteleg ca pana la un an alaptatul e baza, dar in asa ritm copilul meu n-o sa se invete sa manance mancare nici pana la 2 ani!
  Aveti de zis ceva? sau sunt un caz pierdut …………

  • Carmen Calin

   Buna Anna, imi pare rau ca diversificarea nu e placuta pentru voi. Ce pot eu sa spun este ca nu e singurul copil care reactioneaza asa si ca probabil cel mic nu este pregatit pentru diversificare, nu are chef sau nu este atras de ce ii oferi. Din ce spui, este un copil foarte activ caruia nu-i sta gandul la mancare. Eu i-as da un ragaz de puireuri si lingurite si l-as lasa sa-si ia singur ceea ce vrea. Poate il atrage mai mult ce aveti voi in farfurie, cum am mai auzit. Cat despre cantitati, nu as mai acorda atata importanta; daca cel mic ia in greutate cat de putin, este vesel si activ, nu cred ca trebuie sa-ti faci griji, inseamna ca isi ia cat ii trebuie.

  • Ronny

   Aveti grija la legume, contin multe pesticide: daca nu aveti din sursa sigura eu zic ca cea mai buna solutie o reprezinta cerealele bio si cartoful dulce, alaturi de lacatte si oua. Abia dupa 8 luni bebele are ceva bacterii ca sa se poata apara de morcov, pastarnac si telina. Acum fiecare face cum stie sau cum simte. Toate cele bune!

 • anna

  Merci mult Carmen de incurajare…deja m-am mai obisnuit si eu cu gandul…o sa incerc sa-i mai prepar din retetele de la voi de pe site care se prepara la cuptor desigur pt varsta care o are, poate ii place mai mult decat fierte. Aveti niste retete foarte interesante si atrgatoare dar desigur si foarte sanatoase. As vrea si eu sa gatesc cat mai sanatos pentru copilul meu dar nu stiu daca o sa-mi permit de fiecare data, oricum faptul ca am in fata aceste retete deja e un mare plus, bravo ca a-ti facut un astfel de site.
  Copilul meu peste doua zile face 8 luni, luna trecuta a luat 200 de grame iar luna aceasta a luat 400 deci e foarte bine si recunosc ca il mai deranjeaza si dintii, pt ca saptamana asta i-au mai iesit 2, ies unii dupa altii foarte repede, in rest e plin de energie “nu mai sta locului” e si foarte vesel de felul sau. Oricum e bine ca macar fructele ii plac. Sper ca intr-o buna zi o sa pape si el bine 🙂

 • Buna,
  Este foarte posibil sa par usor…tampitica…dar nu imi dau seama sub ce forma ii dau legumele. Noi am inceput de 2 zile cu suc de morcov. SUC. acum ii vom introduce o noua leguma: patrunjel. Sub ce forma le combin? SUC?
  multumesc

  • Carmen Calin

   Buna Talida, in schema propusa este vorba de piure de legume (fierte).

   • 🙂 mersi. am citit evident printre randuri articolul….la o a doua lectura…era foarte clar :). banuiesc ca spre sfarsitul lunii aceasta supa crema legume a inlocuit o masa de lapte. in luna urmatoare cu ce ai continuat?

 • Simona

  Buna,
  Am inceput diversificarea la 6 luni, cu morcov, aproape ca in schema de mai sus. In primele 2 zile a fost incantat piticul, dupa care s-a sucit. Am continuat cu morcov+patrunjel, dezastru total, apoi morcov+telina, la fel de rau, morcov+dovlecel, tot asa.Am continuat cu fructe dimineata, i-am dat 1 lingurinta de mar, i-a placut, si la amiaza la fel legume din cele enumerate, care nu au avut prea mare succes. Acum nu mai vrea sa auda nici de mar, desi i-am dat doar 2 zile, nici de legume. Ce ma sfatuiti sa fac?Nu stiu unde gresesc?Multumesc.

  • Carmen Calin

   Buna Simona, se intampla, nu gresesti cu nimic. Eu i-as da un pic de ragaz si as reveni peste vreo 2 zi cu un aliment de nerefuzat, ceva ce i-a placut. I-as pune si farfuria in fata sa se joace, sa simta texturi, poate e tentat asa. Chiar daca nu mananca, e posibil sa fie incantat de noua experienta si sa le faca pe urmatoarele mai placute. Succes!

 • Diana B.

  In primul rand vreau sa va felicit pentru site. Din ce am citit, cel putin teoretic, ni se potriveste cel mai bine. Asa ca neaparat as vrea sa stiu continuarea schemei… respectiv fructele, cerealele, lactate, carnita. Aproximativ in cat timp se ajunge la o masa intreaga inlocuita?

 • Laura

  Buna, multumesc mult pentru schema aceasta, ma ghidez dupa ea si am recomandat-o mai departe. Intrebare: cand ai introdus a doua masa? Si cu ce? noi am inceput diversificarea la 6 luni si jumatate.

  • @0001f0ceba85229a2f366957c64135be:disqus Cam aproximativ după o lună am trecut și la introducerea mesei de fructe, ulterior la cea de seară. Cel mai bun barometru este chiar copilul tău El îți va spune când e pregătit pentru o nouă masă de solide. Așa că fii cu ochii pe el 🙂

 • Diana B.

  Am mai pus o data comment-ul, dar se pare ca nu s-a inregistrat.
  Deci… m-ar interesa f. mult continuarea schemei… dupa luna aceasta cu legume ce a urmat? De cand, cum, fructele, cerealele, lactatele, carnita…
  Multumesc mult!

  • @disqus_rfZ1FB0TfY:disqus Cred că tocmai ce mi-ai dat o idee de articol. Dar ca să-ți răspund la întrebare: După ce masa de legume a fost introdusă cu succes am trecut la masa de dimineață, care a constat în fructe și abia după ce și aceasta a fost acceptată cu succes de copil am trecut la cea de seara, când oscilam între cereale de tipul meiului, quinoa, hriscă și iaurt cu mamăligă, avocado cu roșii, terci de ovăz. Astfel, încet încet i-am introdus mai toate alimentele, cu excepția cărnii pe care am lăsat-o înspre 10-11 luni și asta fiind numai de pește.

   • Diana B.

    Super! Astept cu interes articolul. In special partea cu cerealele si lactatele, ca acolo nu stiu de care si cu ce se combina. Care varianta dintre boabe, fulgi, faina… iaurtul si branza cu ce pot fi servite samd.
    PS Suntem mai multe mamici care urmam schema, din Timisoara va urmarim :).

    • Carmen Calin

     Buna Diana, ne bucuram ca va inspiram 🙂 Revenim in curand!

   • Si eu am mai incercat o data sa postez un comentariu, dar nu a aparut, asa ca voi scrie din nou. Am si eu un baietel de 5 luni si jumatate si acum ma documentez in legatura cu diversificarea. Mi se pare excelent articolul si de-abia astept continuarea schemei deoarece intentionez sa o urmez.

 • Cristina

  Buna. De ajutor. Problema e ca, daca am inteles eu bine de la medicul pediatru al lui Stefan (5 luni si 3 sapt), pana la 6 luni (adica sapt viitoare) trebuie sa ajung cu legumele pana la nivel de supa, ceea ce mi se pare un pic absurd. In momentul de fata mananca doar lapte de la san. Ar insemna sa ii dau o gramada de alimente intr-un timp record. Oricum, mie nu mi-a zis in ce cantitate sau la ce ora. Trebuie sa ii dau mar ras si sa incep cu morcov, albitura si una cate una pana ajung la cartof si rosie, toate intr-o saptamana!!! Nu stiu cand sa ii dau marul, nu stiu cand morcovul (citind aici mi-am dat niste raspunsuri deja) … Am citit articolul si combinat cu intuitia mea de mama si cu ce imi “spune” copilul meu sunt convinsa ca ma voi descurca, asa ca va multumesc ca existati. Super idee!

  • Carmen Calin

   Multumim, Cristina! Iti uram succes in ale diversificarii! Te mai asteptam daca ai nelamuriri.

 • Liz

  apa se da copilului dupa ce incepe diversificarea sau e suficient laptele matern pt hidratare?

  • Carmen Calin

   Buna Liz, pana la varsta de 6 luni copilul nu mai are nevoie de alt lichid in afara de lapte matern pentru hidratare. Pe masura ce scade frecventa alaptarilor, se suplimenteaza cu alte lichide.

 • Eugeny

  Buna! Am vazut ca in schema de diversificare apare carnea doar de peste. Poti sa imi spui, te rog, de ce? Si eu inclin sa nu ii dau baietelului meu carne (decat peste) insa sunt “asasinata” de pediatru, bunica s.a.m.d ca fara carne copilul se va imbolnavi. Ce parere ai?

  • @Eugeny: Consumul de carne este o poveste în sine.

   Decizia de a-i da unui copil atât de mic carne este a părinților în funcți de obiceiurile alimentare ale familiei sau convingerile personale.

   Personal nu cred în așa zisele beneficii aduse de ea. Ăsta este principalul motiv pentru care eu nu am introdus în alimentația copiilor mei carnea, excepție făcând carnea de pește.

   În concluzie, răspunsul la întrebarea dacă este bine sau nu să-i dai carne băiatului este tot la tine. Ce cred că ar ajuta ar fi să te informezi bine și să pregătești o serie de argumente atunci când vei fi pusă la zid de către rude la capitolul “carne” 🙂

   Mult succes,
   Eugenia

 • Diana B.

  Care e cantitatea indicata din ziua 6 incolo? Crestem nr de lingurite pana cand bebe nu mai vrea?

  • AncaD

   Diana B, în funcție de apetitul copilului crești sau menții la nivel constant cantitatea de mâncarea oferită (scazi cantitatea din leguma încercată deja și crești treptat din leguma nouă, ținând cont și de preferințe). Copilul te va ghida cu siguranță. Nu există cantitate de mâncare standard de oferit tuturor copiilor.

 • Liz

  Buna. Am inceput saptamana asta diversificarea mesei de pranz cu legume. Cand ar trebui sa trec la masa de fructe sau la alte alimente? Care ar trebui sa fie urmatorul pas dupa legume: fructe sau cereale, etc? Multumesc

 • Anna

  Buna ziua, am si eu o intrebare.Fetita mea are 6 luni, alaptata exclusiv la san si de ieri am inceput diversificarea dupa aceasta schema.Intrebarea mea este cand ii introduc si din fructe?Daca ma tin de acest tabel, inseamna ca o luna de zile mananca doar legume.Va multumesc

  • @Anna: Gata, m-ați convins. În foarte scurt timp vă voi detalia într-un articol separat cum am continuat schema de diversificare. Mulțumesc pentru imbold Anna 🙂

 • Liz

  Buna. Am o problema cu piticul meu de 6 luni jumatate, in sensul ca dupa ce am pornit cateva zile cu elan pe drumul diversificarii, acum nu mai vrea sa mai manance nimic. A mancat morcovi cateva zile dupa schema de mai sus, a incercat si putin patrunjel dar dupa cateva zile nu a mai vrut sa guste nimic: nici morcov, nici patrunjel, nici cartof. Inainte l-am alaptat exclusiv si laptele nu il refuza deloc, doar mancarea solida. Ce ma sfatuiti sa fac: sa fac pauza de mancare, sa incerc alta leguma, sa incerc cu fructe…? Multumesc

  • Carmen Calin

   Buna Liz, e posibil sa nu-i placa ultimul aliment incercat. Ai putea sa inlocuiesti cu ceva care e mai neutru, cum ar fi dovlecelul, sau poti face o pauza daca tot nu accepta. Revii peste cateva zile cu ceva care de regula nu ar fi refuzat.

 • Elena_gd

  Buna seara! Am un bb de 6 luni si de 3 zile am inceput diversificarea cu piure morcov+rad de patrunjel, a papat 30 ml, 50 ml si 60 ml, dar cred ca s-a constipat. Uitandu-ma pe schema dvs am observat ca vorbiti de cantitate prin numar de lingurite, cat ar insemna in ml?

 • Diana Baciu

  ce s-a mai intamplat cu continuarea articolului de care vorbiti in comentarile de mai jos? 🙂

  • @Diana Baciu, @Ana: va urma acum in ianuarie. Multumesc, Eugenia

 • buna,
  am o fetita de 5 luni si la recomandarea medicului pediatru am inceput diversificarea la 4 luni deoarece era hranita cu formula si nu lua in greutate destul de bine. Am inceput cu cereale de orez 4+. Inca din prima zi am fost nevoita sa-i fac amestecul un pic mai gros pentru ca il sufla din lingurita. Tin sa mentionez ca sunt unul din cazurile fericite pentru ca Denisa este innebunita dupa mancatul cu lingurita. De o saptamana am inceput sa-i dau si legume exact dupa schema ta dar, am inceput cu morcov. Avem deja doua mese solide dar si o problema nu prea mai vrea biberonul. Cu ce as putea sa-i dau laptic in continuare potrivit varstei?
  Am incercat cu lingurita dar nu vrea decat solid la lingurita.

  • @Cristina Melania Toma: Ma gandesc sa incerci niste cnaute cu cioc, potrivit varstei de 6 luni. Sau sa mai insisti cu biberonul. Altceva, nu-mi mai vine in minte. Succes!

 • Ana

  Ati reusit sa scrieti articolul care detaliaza schema pentru fructe si masa de seara?

 • mihaela

  Buna. Am respectat si eu in mare schema de diversificare de mai sus. Nu a refuzat nicio leguma si nu a facut alergie la nimic. A juns sa manace un castronas de aprox 250 gr de piure din 7-8 legume. Timp de 2 luni totul a fost ok dar acum refuza sa mance piureul de legume, adica manace aprox 10 lingurite (50 de grame) dupa care trebuie sa ii dau lapte supliment desi nu a mai mancat la masa de la amiaz lapte de 2 luni. Baietelul meu are acum 8 luni. In rest mai are 2 mese solide (fructe la ora 10 si cereale cu iaurt, sau quinoa cu fructe la ora 18) si doua mese de lapte la trezire si la culcare. De cand a inceput sa renunte la legume a ineput sa se trezeasca noaptea pe la ora 4-5 de foame. Nu se linisteste pana nu ii dau lapte si apoi adoarme la loc. Nu stiu ce as mai fac deoarece de la 4 luni jumatate nu s-a mai trezit noaptea deloc. Mentionez ca nu am modificat nimic in piureul de legume.

  • Carmen Calin

   Buna Mihaela, e posibil sa fie doar o coincidenta. Copiii se trezesc noaptea din varii motive si probabil laptele il linisteste. Pe de alta parte, i-as oferi altceva in loc de legume, ce stiu ca mananca ok, si as reveni la legume peste cateva zile.

   • mihaela

    dar ce sa ii dau? iaurt cu fructe, sau branza de vaci cu fructe la amiaza?
    sau sa il trec pe lapte simplu?
    a avut rosu in gat si atunci nu prea putea inghiti bine mancarea solida si de atunci a inceput sa nu mai vrea legumele dar nu mai are nimic de la Craciun

    • Carmen Calin

     Ai putea combina o leguma cu cereale si vezi cum reactioneaza. Daca accepta quinoa, ai putea incerca un piure de quinoa cu dovlecel sau o leguma cu gust mai neutru sau ceva ce ii place in mod deosebit. Sau alte cereale fara gluten, daca i-ai introdus deja mei, hrisca.

 • ana

  buna sunt ana ,am un baietrl de 11 luni si mananca cam de 4 -5 ori pe zi..dimineata la 10 ii dau cereale de grau care au in ele diverse..rosii, brocoli..etc. si mai sunt cele cu fructe sau simple…pe la 12-1 dupa amiaza mananca iaurtele cam doua dar mici..pe la 3-4 ii fac pireu cu carne de vita sau de piept de pui,cu un morcov,cu o bucatica de ardei pt gust cu un cartof ,cu putina ceapa si.. putin ulei de masline eu ii pun si un praf de sare(stiu ca nu e prea bn dar el altfel nu mananca mancarica ca am incercst sa nu i pun si nu manca)..iar dupa cateva ore papa o portie de lapte praf..iar pe la 6-7 fructe pasate adica pireu..mananca de multe ori pe zi,cred eu dar mi se pare mie putin,cam1-18lingurite din fircare masa de mai sus..la un moment dat cand nu mai vrea tine in gura sau ii vine sa vomite..as vtea sa stiu daca e bn cum ii dau sa pape,sunt la primul copil si am 25 ani as vrea o parere…este o problema(cred eu)..se ineaca cu orce ii dau daca sunt bucatele mai mari..carnita legume erc.ia m dat si biscuiti speciali pt copii care se topesc f repede si asteptam sa vad ce face(inca nu are nici un dintisor)a rupt o bucatica mica de tot cu gingia si sa inecat de atunci imi e frica sa i mai dau ceva inafara sa fie pasat..va rog sa mi spuneti ce ar trebui sa fac..sunt intr o tara staina si doctori aici nu te prea ajuta cu nimic..multumesc

  • Carmen Calin

   Buna Ana, eu zic sa te ghidezi dupa cel mic. Daca copilul intoarce capul, e un semn ca nu mai vrea sa manance; sau poate nu-i mai place. Reactia lui este cea mai importanta. Cat despre mese, 3 mese principale si 2 gustari sunt ok.
   Nu exista o cantitate standard care trebuie consumata la o masa, depinde de fiecare copil in parte. Cat despre mancarea bucati, ofera-i alimente moi, cremoasa care sa fie usor de mestecat chiar daca nu are dintisori.

 • Pe timp de iarna ce legume folositi? Ce parere aveti despre legume congelate ???

  • Carmen Calin

   Buna Irina, noi iarna folosim legume de sezon, locale (morcovi, pastarnac, sfecla rosie, cartofi, ceapa, dovleac etc) si legume congelate. Din experienta proprie, se pastreaza bine congelate mazarea, fasolea verde, spanacul, ardei (si ardei copti), vinete coapte, marar / patrunjel. Dovleceii sunt ok daca ii folosesti in mancaruri pasate (bucati mi se pare ca au o consistenta elastica). Nu am incercat conopida sau broccoli. Vom reveni cu un articol pe tema asta. Multumim!

 • elena

  buna, am o fetita de 7 luni si jumatate, am inceput diversificarea pe la 6 luni jumate conform schemei, nu a refuzat nici o leguma pana acum dar mananca cate 3-4 lingurite dupa care vrea san,am incercat sa nu ii mai dau lapte de la san dar incepe sa planga si nu mai vrea nimic.Cand ar trebui mancarea solida sa inlocuiasca o masa de lapte?sau cum sa o fac sa nu ii mai dau san la masa de amiaza atumci cand ii dau piureul de legume?Sunt foarte stresata ca nu stiu cum sa fac.

  • Carmen Calin

   Buna Elena, nu ai de ce sa te ingrijorezi. Sunt copii care nu renunta usor la lapte si la care inlocuirea meselor dureaza mai mult timp. Imi amintesc ca si baietelul meu voia san chiar daca manca mult mai mult. Oricum, daca a trecut o perioada de cand ai inceput inlocuirea unei mese (eu as zice o saptamana), cred ca poti trece la urmatoarea chiar daca tot cere san.

 • Sofi

  in tabel telina este trecuta la peste 8 luni….aici e trecuta de la inceput …. de ce ?

  • Carmen Calin

   Buna Sofi, din sursele pe care le accesam, varsta recomandata este de la 8 luni, telina fiind foarte aromata. Totusi, sunt medici care o recomanda mai devreme, datorita proprietatilor sale, sau chiar mai tarziu, avand un gust intens. Ca si in cazul altor alimente, e posibil sa fie diferente intre recomandarile din sursele accesate si cele ale diferitilor medici.

   • monikootza

    buna.
    de fapt telina este trecuta mai tarziu pentru ca este un aliment puternic alergolog.

 • Steluta

  Am inceput si noi alaptarea de cateva saptamani, dar mi-as dori sa stiu mai multe despre introdusul/ schimbatul meselor de lapte. Poate se poate sa scrieti un articol pe tema asta. (imi dau seama ca difera de la copil la copil, dar niste mici puncte orientative, cred ca ar fi de folos mai multor mame). Multumesc

  • Carmen Calin

   Buna Steluta, avem in lucru continuarea schemei de diversificare. Pana atunci, iti sugerez sa urmaresti comentariile de la acest articol sau de la cel privind tabelul diversificarii. Vei gasi multe informatii utile si raspunsuri inclusiv la intrebarile tale.

   • Steluta

    Multumesc de raspuns. Am mai citit din comentarii, acum. Pana astazi nu am avut prea multa rabdare.

 • vera

  Buna,
  si eu sunt interesata de continuarea diversificarii cu fructe. suntem la jumatatea schemei de mai sus si pana acum nu am avut probleme. multumim pentru articol si asteptam cu interes urmatoarea parte. speram ca va aparea in timp util si pentru noi!

 • Cris

  Buna ziua! Urmam si noi de o sapt cu succes schema dumneavoastra de diversificare si va multumesc ca impartasiti si cunostintele si experienta dumneavoastra. O mica nelamurire amsi eu, pe parcursul intregii luni pana se introduc toate legumele, toate sunt pasate si amestecate intr-un singur piure? Multumesc mult!

  • Carmen Calin

   Buna Cris, la inceputul diversificarii este bine ca alimentele sa fie oferite pasate. Poti amesteca orice combinatie vrei, nu e musai sa fie toate odata.

   • buna carmen am si eu o intrebare legata de diversificare . am o fetita de 4 luni si 1 saptamana . am inceput sa-i dau mar cu para de 3 zile pe care le-a primit foarte bine. de curand am aflat ca e recomandata diversificarea de la 6 luni indiferent daca e alaptat sau hranit artificial bebe . bebelusa mea e hranita cu lapte gata preparat. intrebarea mea este .. ce ar trebui sa fac in continuare , sa mai astept 1 luna cu diversificarea sau sa continui? multumesc. mai am un baietel de 6 ani si cu el am inceput diversificarea de la 4 luni fara probleme si e un copil sanatos

    • Carmen Calin

     Buna Gina, legat de inceputul diversificarii, intr-adevar pana acum ceva ani recomandarea era de la 4 luni. Insa acum Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta. Sunt medici care spun ca diversificarea copiilor hraniti cu formula de lapte poate incepe mai devreme de 6 luni, dar sunt cateva semnale pe care trebuie sa le urmarim ca sa vedem daca copilul este pregatit pentru acest pas. Asa ca eu ti-as sugera sa discuti cu medicul pediatru si sa vezi ce este mai potrivit pentru copilul tau. Personal, eu cred ca sunt cam micuti la 4 luni si nu au sistemul digestiv foarte bine dezvoltat, asa ca as mai astepta.

     • oncioiuginamarina

      multumesc din suflet pentru raspuns

 • Buna ziua!
  Am inceput diversificarea alimentatiei fetitei mele acum 2 saptamani, in ziua in care a implinit 6 luni; pana atunci am alaptat-o exclusiv. Am urmat aceeasi schema care este prezentata in acest articol, iar acuma mananca asa: morcov, pastarnac, patrungel, dovlecel si rosie (pe care doar o pun la fiert, nu i-o si pasez). Astazi trebuie sa-i adaug si ardei. Problema este ca mititica se constipa de la morcov. Pana acuma am scos-o la capat cu smoothie-uri de piersici baute de mine, insa azi este a3a zi de cand n-a avut scaun; de fapt a incercat aseara, insa nu i-a iesit decat o biluta mica si tare. Am incercat sa-i pun si mai putin morcov, iar atunci a avut scaun normal, insa fara morcov nu prea mananca, abia o pacalesc sa ia 3-4 lingurite. Ma gandeam sa-i bag sucul de mar dimineata, insa atunci cum mai respect eu regula de 3 zile a unui aliment nou? Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc anticipat.

 • berica corina

  mai sus scrie rosie..si aceasta trebuie fiarta un pic?sau o pot pune cruda la blender?aceeasi situatie si cu ardei gras..mc

 • @Corina: Atat rosia cat si ardeiul le-am preparat termin initial. Ce mai faceam era ca din rosie sa aleg doar pulpa, evitand sa pun in piure-ul de legume semintele.

 • Irina

  Totusi in tabelul diversificarii, la rosie e precizat ca dupa 10 luni poate fi introdusa, aici vad ca e deja in meniu dupa 2 saptamani.

  • Andreea Archip

   Irina, recomandarea noastră de 10 luni pt introducerea roșiei este din cauza acidității ei. Roșia poate irita. Preparată termin își pierde din aciditate.

   Depinde însă de la caz la caz dacă aceste efecte vor apărea. În cazul Eugeniei și fetiței ei a funcționat introducerea mai timpurie a roșiei (preparată termic și doar pulpa).

   Te invităm să citești articolul dedicat roșiei. Alege ce vi se potrivește, în funcție și de reacțiile la celelalte alimente introduse precedent.

 • ana_maria

  Buna ziua,

  Noi am inceput diversificarea la 5 luni cu suc de mar, mar+ morcov, mar+morcov+portocala.
  astazi bebe implineste 6 luni, iar medicul pediatru mi-a spus ca pot sa ii fac supite si piure de fructe in loc de suc. eu acum sunt confuza. renunt la fructe pana termin schema de legume? mi se pare mult piure de fructe si apoi si piure din legumele fierte. ce ma sfatuiti? multumesc!

  • Andreea Archip

   Ana Maria, dacă ai introdus deja legumele și fructe și nu au fost probleme și ținând cont și de sfatul medicului tău, poți încerca cu piure de fructe și piure de legume/supă ca mese separate, alternându-le, adică nu la aceeași masă și legume și fructe.

 • Andreia Andreea

  buna, sunt andreea. am o fetita de 6luni si jumatate, am inceput diversificarea la 5 luni si jumatate, asadar avem deja o luna de cand papam piure de legume, in care, conform recomandarii pediatrului am adaugat de 3 zile si carnita de pui. acum am descoperit site ul dvs care vad ca recomanda introducerea carnii mai tarziu. cum sa procedez in continuare? pe de alta parte urmeaza sa introduc in curand si masa de fructe. as vrea sa stiu care este continuarea schemei dvs de diversificare, exista deja artixolul destinat ei? legat de mesele bebelusilor… ele trebuie sa fie la ore fixe? noi pana acum am oscilat ca masa legumelor sa fie in intervalul 12-13, nu fix la o ora. cum ar fi normal sa o fac? merci frumos pt raspuns

  • Andreea Archip

   Andreia Andreea, noi recomandăm introducerea cărnii mai târziu, spre final, după ce au fost introduse pe rând: legumele, fructele, cerealele, lactatele. Dar este alegerea ta ca mamă.

   Nu avem o schemă pentru intoducerea fructelor, dar avem un articol foarte util: http://diversificare.ro/articole/2013/03/continuarea-unei-scheme-de-diversificare-perfecte/
   Adaptează schema de mai sus pentru fructe și ajută-te de cele câteva reguli de bază pe care trebuie să le avem în vedere când introducem fructele în alimentația copiilor.

   E bine ca mesele să fie cam la aceeași oră pentru ca organismul și copilul să se obișnuiască cu o rutină. Cred că e ok așa cum ai procedat până acum.

 • ramona

  Buna seara!
  as vrea sa stiu si eu cand se introduc fructe. o schema pt fructe puteti sa dati? multumesc!!!!

  • Andreea Archip

   Ramona, nu avem o schemă alcătuită pentru introducerea fructelor. Însă combinând aceste 5 puncte, poți crea propria voastră schemă:

   – regula de 4-7 zile pentru introducerea unui aliment nou

   – adaptezi schema de mai sus

   – citești următorul articol: http://diversificare.ro/articole/2013/03/continuarea-unei-scheme-de-diversificare-perfecte/ în care sunt scrise regulile de bază în introducerea fructelor (cum combinăm, prepararea termica, etc)

   – folosești fructe de sezon
   – observi preferințele și reacțiile copilului tău

 • luminita

  buna fetelor….as avea si eu o nelamurire in legatura cu diversificarea….de mai bine de trei sapt am inceput diversif cu legumele la pranz insa acum as incepe si cu masa de dimineata de fructe si as muta legumele seara pt ca la amiaz ii e prea somn ca sa mai manance mancare si pt ca noapte de trezeste de vreo 2-3 ori sa pape….insa daca introduc si fructele cum fac cu legumele pt ca inca nu am testat decat vreo 6….mentionez ca as introduce si masa de dimineata pt ca fetita mea e f mancacioasa….cum ma sfatuiti sa continui????

  • Andreea Archip

   Luminița, nu trebuie să fi încercat toate legumele pentru a începe cu fructele.

   Un articol util care te va ajuta în introducerea următoarei mese, cea cu fructe : http://diversificare.ro/articole/2013/03/continuarea-unei-scheme-de-diversificare-perfecte/.

   Ritmul copilului tău este un ghid perfect. Poți încerca, așa cum ai sugerat, masa de legume seara și vezi cum raspunde copilul. Continuă schema de diversificare cu legume începută. Iar pentru masa de fructe, folosindu-te de modelul schemei cu legume+ articolul sugerat, poți introduce masa de dimineață pentru copilul mâncăcios 🙂
   Nu uita de regula de 4-7 zile pentru orice aliment nou introdus!

 • Catalina

  Buna seara ! Am un bb de 6 luni si vrem sa incepem diversificarea dar am o nelamurire …Bebita este alaptat exclusiv la cerere ,cum sa-i dau masa de legume? ianinte sau dupa tzitzi ? si cam pe la ce ora ar fi ideal sa pape legumele? Intreb pentru ca noi nu avem inca un orar foarte bine stabilit

 • luminita

  buna fetelor….ati putea sa ma ajutati cu o idee,doua de meniu pt cele 3 mese ale bebelusului?….adik cam ce as putea sa ii dau dimineata, la amiaz si seara? bebe al meu are sapte luni si as vrea sa introducem si a treia masa si nu prea stiu cam ce sa ii dau seara si la amiaz…va multumesc tare mult

  • Andreea Archip

   Luminița, le poți găsi pe site, la secțiunea “meniuri”. Sunt separate pe categorii de vârste și deasemeni găsești și lista cu ingrediente necesare pregătirii fiecărui dintre aceste meniuri, la sfârșitul articolului.

   • luminita

    ok ms oricum ca mi-ai raspuns….dar nu m-ai lamurit…eu am intrebat ceva si tu mi-ai raspuns altceva….acolo nu imi zice la fiecare reteta daca e pt pranz sau pt cina…eu asta vreau sa stiu

    • Andreea Archip

     Luminița, mi-e teamă că nici acum nu înțeleg întrebarea ta. În meniurile pe care ți le recomandam chiar asta prezentat. Rețete pentru: micul dejun, prânz, cină și 2 gustări. Un exemplu este: http://diversificare.ro/meniuri/2012/04/meniul-zilei/

 • Mihaela

  Buna dimineata, vroiam sa stiu cum preparati legumele pentru inceputul diversificarii
  prin fierbere sau la abur?
  multumesc

  • Carmen Calin

   Buna Mihaela, personal am folosit ambele metode. E mai ok la abur pentru ca se pastreaza o cantitate mai mare din nutrienti.

 • estera

  buna……am un baietel de 5 luni si o saptamana alaptat exclusiv la san.stiu ca e cam devreme pt diversificare dar m-am gandit sa incerc pt ca de o luna mi se trezeste din ce in ce mai des noaptea sa manance si cred ca nu-i mai e de ajuns doar laptele(el cam de la 2 luni pana pe la 4 si un pic imi dormea de la 9 seara pana dim la 6 fara sa manance)…problema e ca am incercat cu papica…dar nu-i place nimic…
  incepusem cu zeama de morcov sau de mar…dar nu-i plac…am incercat astazi cu piureul de morcov, dar nici asta nu-i place…..se cutremura tot cand simte ceva mai consistent in gurita
  in schimb ii e pofta si inghite in sec daca ma vede pe mine mancand (doar din mancarea mea, am incercat sa-i fac pofta cu piureul lui dar nu a functionat)..sa mai astept totusi cu diversificarea?

  • Carmen Calin

   Buna Estera, sunt multe motive pentru care cel mic nu poate dormi noaptea, e bine sa urmariti daca ii ies dintisori sau poate se trezeste sa verifice daca mai sunteti acolo 🙂 S-ar putea sa fie un pic cam devreme sa incepeti diversificarea, desi imi spui ca e interesat de mancarea voastra. Sunt copii carora le ia timp sa se obisnuiasca cu noile texturi si gusturi si e nevoie de rabdare si perseverenta. Eu as mai astepta cu diversificarea in sensul pasilor de urmat dar i-as lasa niste piure in fata ca sa vad ce face cu el. Joaca s-ar putea sa-l faca sa-ti schimbe parerea 🙂 Succes!

 • gabiM

  Buna ziua! e ok daca legume precum cartoful,morcovul le preparam la cuptor ?

 • Carmen Calin

  Buna Gabi, poti folosi orice metoda de preparare atata timp cat nu folosesti grasimi care sunt mai greu de digerat.

 • Claudia

  Buna Seara am si eu o intrebare… a doua masa ai introduso dupa cele 31-32 zile? tot asa putin cate putin sau direct cantitatea care o mananca bebe?

  • Carmen Calin

   Buna Claudia, urmareste, te rog, articolul nostru privind continuarea schemei de diversificare – http://diversificare.ro/stiati-ca/2013/03/continuarea-unei-scheme-de-diversificare-perfecte/. Pe scurt, cand introduci urmatoarea masa trebuie sa urmezi regula celor 4 zile daca sunt alimente nou-introduse. Nu e un termen anume pentru introducerea urmatoarelor mese, depinde de ritmul copilului, cat de usor a acceptat masa anterioara, daca a avut probleme de digestie etc. In principiu, dupa ce ai introdus complet o masa, poti incepe procesul cu urmatoarea, in aceleasi conditii.

 • Claudia

  Buna Ziua!am un bebe de 4 lunisi jumatate si am inceput diversificarea dupa schema dvs ma bucur ca am gasito mi se pare perfecta… am si eu o intrebare… a doua masa ai introduso dupa cele
  31-32 zile? tot asa putin cate putin sau direct cantitatea care o mananca bebe la masa de legume?

 • ANTONIA

  Buna Seara am si eu o intrebare… a doua masa ai introduso dupa cele
  31-32 zile? tot asa putin cate putin sau direct cantitatea care o
  mananca bebe?

 • Lilou

  Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sint incintata de schema propusa de dvs si am inceput sa o aplic cu mai mult sau mai putin succes cu fetita mea de 6 luni jumatate (alaptata exclusiv pina acum). Dincolo de dificultatile inerente oricarui inceput, am o nelamurire legata de introducerea mai tirzie a carnii in alimentatie (fapt pe care il salut si pe care imi doresc si eu sa-l pot aplica). INSA, exista si un insa, ma intreb care sint sursele de proteine si de fier ale copilului in aceasta situatie. Este suficient un sfert/o jumatate/un galbenus de ou? Dar cu fierul cum ramine – si nu, va rog nu ma trimiteti la spanac. (P.S. am citit articolul despre fier, dar nu pot spune ca m-a edificat). Copila a crescut foarte frumos pina acum si imi doresc ca orice mama, sa mearga tot asa si in continuare. Am citit despre posibilitatea de a introduce in alimentatie nuci, alune, seminte- cu continut proteic bogat (in jur de 10 luni, cred), dar sincer imi este frica sa le introduc mai repede de un an datorita potentialului lor alergen. Multumesc anticipat! Sanatate multa tuturor!

  • Carmen Calin

   Buna Lilou, nu stiu ce alte informatii mai clare as putea sa-ti ofer fata de cele mentionate deja in articolul despre fier – la sectiunea 3 se specifica care sunt sursele de fier, cantitatile de fier in anumite alimente, necesarul in functie de varsta … si articolul despre proteine, construit in mod similar. Din punctul meu de vedere, nu trebuie sa fim exacti in cantitatile oferite, daca ii oferi alimentele din lista noastra in fiecare saptamana / regulat, eu cred ca poti sta linistita cu privire la asigurarea necesarului de fier / proteine pentru copilul tau.

 • Gabriella

  Buna ziua, citind mi-am dat seama ca de fapt aceeasi schema de diversificare am urmat-o si noi, cea a d-nei Musetescu ( o doamna deosebita). Nici noua nu ne-a placut morcovelul si erau zile in care refuzam sa mancam mancarica. Papam doar lapte. Erau zile in care aveam pe blat 4-5 castronele cu diverse combinatii de legume poate poate mananca ceva. Apoi au urmat fructele pasate si bucatele si nu a mai vrut sa manance legume deloc. Acum avem 2 ani si 6 luni suntem tare mofturosi. Spre exemplu ieri am mancat laptele de dimineata la trezire 250ml cu biberonul (asa ne place si refuzam canita). Peste 2 ore o manuta de cascaval cu rosie si ardei. Peste 5 ore o jumatate de castronel de agrise si cateva goji. Seara cateva lingurite de ciorbita de legume cu painica cu tarate facuta in casa. Si inainte de culcare 250ml lapte. Sunt zile in care nu mananca decat lapte si asta de 3 ori pe zi. Am incercat diverse combinatii, feluri de mancare, chiar nu stiu cum sa mai procedez, sunt tare stresata mai ales acum cand mai am un bebel de 4 luni (alaptat exclusiv) si sigura toata ziua cu cei doi.

 • Elenak Elena

  Buna seara, am un bebeluş de 5 luni si 2 saptamani, noi am început
  diversificarea mai devreme si ne-a dat sucul de morcov ( nu ii place
  deloc) si direct piure de radacinoase (morcov, pătrunjel si pastarnac).
  Acum i am adaugat cartofi dulci si dovlecel. Seara cereale cu lapte.
  M-am oprit aici deoarece bebeluşul se constipa si nu stiu de la ce. Am
  renuntat la cereale , ii pun mai putin morcov si ii dau ceai si cartof
  mai mult la piure dar degeaba.
  Nu stiu daca e bine cum procedez
  dimineata ii dau la 6 lapte , la 9.20 piure fructe ( para, mar,
  piersica) adoarme la10.30 se trezeste pe la 11.30-12 si ii dau legume (
  papa cam 160-200 ml)dupa 3 ore incep sa ii dau lapte din 3in 3 ore.
  Inainte ii dădeam cereale Humana cu mar dar m am gândit ca poate astea
  il constipa. Doctora mi-a zis sa ii adaug iaurt dar mi se pare devreme
  si imi e teama. Mi-a recomandat sa ii bag supozitor seara de seara dar
  nu o fac ca se chinuie bebeluşul si nu vreau sa il chinui si eu.
  Unde gresesc?Va rog sa ma ajutati , ce sa elimin din alimentaţie sau ce sa ii adaug?
  Va multumesc anticipat !

  • Carmen Calin

   Buna Elena, imi cer scuze, cumva s-a pierdut mesajul tau… Nu as zice ca faci ceva gresit, dar trebuie sa urmaresti la ce se constipa cel mic. Eu i-as introduce mai multe fructe si legume in alimentatie, cat mai multe crude pentru aportul de fibre si as elimina pentru o vreme cerealele sau alege-le pe cele simple, integrale (fulgi de ovaz, grau, de exemplu, fara alte adaosuri). Urmareste si articolul nostru despre constipatie pentru alte idei – http://diversificare.ro/stiati-ca/2013/03/constipatia-se-poate-trata/. Succes!

 • catalina

  Buna ziua,spuneti-mi va rog,este vri-o problema daca introduc diversificarea la 4 luni?,bebe deschide gurita cand simte ca ii dau ceva

  • @Catalina: Faptul ca bebe este interesat de alte alimente sau obiecte introduse in gurita este un semn bun, insa nu este singurul care poate anunta inceperea diversificarii alimentatiei.
   Toate recomandarile sustin inceperea diversificarii in jurul varstei de 6 luni si NU MAI DEVREME de 17 saptamani.
   Daca esti interesata de mai multe informatii inainte de a incepe, iti recomand sa vii la cursul de diversificare pe care il sustin aici: http://www.mamagazin.ro/cumpara/curs-diversificarea-alimentatiei-bebelusului/

   Multumesc,
   Eugenia

 • Anca Si Laurentiu Ene

  Am inceput schema de o saptamna si ii place…

  • Ne bucurăm! Diversificare cu succes!

   • Anca Si Laurentiu Ene

    Multumimmmmm….merge bine teaba :))

 • Andreea Udrea

  Baietelul meu maine implineste 5 luni,iar de azi vreau sa incep diveraificarea.din pacate ii dau laptic praf si vroiam sa intreb ce ar trebui sa ii dau dupa cele 2 lingurite de pireut,laptic sau un pic de apa? Multumesc

 • Andreea Udrea

  Baietelul meu maine implineste 5 luni si de azi vreau sa ii incep diveraificarea,din pacate e hranit mai mult cu lapte praf,ce ar tb sa ii dau dupa cele 2 lingurite de pireut,laptic,dar mai putin decat la o masa obisnuita sau apa ? Multumesc

  • IoanaCM

   @Andreea: la mulţi ani pentru cel mic! Ideal ar fi ca laptele să-l dai cu cel puţin 40 de minute înainte de pireu, iar după doar la cerere. Daca esti interesată de mai multe informaţii depre începerea diversificării, iţi recomand să vii la cursul de diversificare susţinut de Eugenia: http://www.mamagazin.ro/cumpara/curs-diversificarea-alimentatiei-bebelusului/ Este un dialog foarte constructiv, pe parcursul căruia poţi să-ţi lămureşti toate întrebările.

   • Andreea Udrea

    Multumesc pt urare si sfat 🙂 eu ma gandeam la laptic ca si lichid dupa masa,cum bem noi de exemplu apa,de asta intrebam.. oricum am inceput deja cu morcovul si doar in prima zi a baut si laptic dupa,iar la apa se cam stramba putin,asa ca nu insist:) de venit,as veni cu placere la curs,doar ca nu locuiesc in tara momentan..:) o zi buna va doresc

    • IoanaCM

     @Andreea: teoretic adultul ar trebui să consume apă cu jumătate de oră înainte de masă și nu în timpul mesei sau imediat după. Copilul însă are instincte foarte bune și știe exact când îi trebuie sau nu lichide, deci e foarte bine dacă asculți de el în acest caz 😉

     • Andreea Udrea

      Buna ziua din nou ! Multumesc pt raspuns in primul rand ! Am insa nevoie din nou de un sfat 🙂 David nu bea apa deloc din pacate,indiferent cand am incercat sa i-o dau,musca din tetina de la sticluta si se stramba de numa.. Am incercat si cu ceai de musetel,neindulcit deloc bineinteles si e aceeasi poveste.. plus ca are scaunul mai tare si nu cred ca e bine.. ce ma sfatuiti sa fac ?

     • Bună Andreea, cred că perseverența este cheia succesului :). Încearcă să îi oferi apa între mese. Fă-o relaxat și nu te necăji dacă refuză. Iată și un articol care te poate ajuta:
      http://diversificare.ro/stiati-ca/2014/07/cum-il-convingi-sa-bea-mai-multa-apa/

 • Ade

  Sa intrebam pediatrul ? Ce te faci cand iti spune la 3 luni 20 zile ca poti incepe diversificarea? Dupa ce ii reamintesti ce varsta are copilul iti raspunde : a da bine in cateva zile atunci la 4 luni .

  • IoanaCM

   @Ade: diversificarea poate fi începută de la 4 luni, dar noi recomandăm acest caz pentru bebeluşi care au fost hrăniţi cu lapte praf, deoarece acesta nu este la fel de bogat în substanţe nutritive ca cel matern. Ideal ar fi în jurul vârstei de 6 luni, adică poate fi plus, minus câteva zile sau chiar 1-2 săptămâni. În cazul în care nu eşti de acord cu medicul tău pediatru, mai cere şi o a doua opinie sau încearcă să găseşti o persoană care să înţeleagă mai bine principiile tale.

   • Carmen Andon

    Buna ziua,

    Sunt mamica unei perechi de gemeni, baieti, de 4 luni, hraniti cu formula.
    Ma gandesc sa incepem diversificare potrivit indicatiilor dvs.
    Mesele lor sunt la 5:00, 9:00, 13:00, 17:00 si 22:00. La ultima masa le adaug in lapte cereale cu orez si banana de la Topfer.
    Ce am inteles eu este ca pot incepe diversificarea cu legumele potrivite varstei lor (tabel) adaugate treptat timp de o luna de zile. Piureul de legume il pot da la masa de la ora 13:00? Am citit ca mai intai vor bea laptele iar dupa 40 de min sa le dau piureul de legume si ulterior, daca mai este nevoie, lapte. Insa daca ei vor bea mai intai laptele, 150-180 ml, sunt sigura ca nu vor mai vrea si piureul de legume, fiind deja satui. Le pot da jumatate din cantitatea de lapte, piureul de legume si apoi cealalta jumatate de lapte? Sau pot sa incept direct cu piureul de legume (2,4,6…lingurite si sa completez cu lapte praf pana cand masa de la pranz va fii inlocuita total)?
    Banuiesc ca si in cazul fructelor, dupa o luna de legume, se poate aplica aceeasi metoda.

    Multumesc!

 • Oana

  Ok, etapa descrisa mai sus este cea a legumelor. Fructele au fost introduse dupa ziua 32, dupa ce s-au introdus toate legumele mentionate? Sau ai inceput introducerea lor in paralel? Daca da, de cand? Si, la fel, cerealele se introduc dupa ce se introduc fructele sau in paralel?Ca nu mi-e clar deloc 🙂

 • Oana

  Si inca o iintrebare – vom incepe diversificarea pe la 5 luni (bebelusa e hranita cu formula) – si multe dintre legumele din schema de mai sus se dau dupa 6 luni. As putea incerca sa le dau si mai devreme? Sau sa ramanem 1 luna pe cele 5-6 legume care se pot da intre 4 si 6 luni? Multumesc.

 • IoanaCM

  @Oana: pentru fructe aștepți 30 de zile, în care îi dai doar legume, pentru cereale mai aștepți 30 de zile în care-i dai legume și fructe. Pentru detalii poți citi și articolul despre continuarea schemei de diversificare: http://diversificare.ro/slider/2013/03/continuarea-unei-scheme-de-diversificare-perfecte/#comment-1430175047

 • IoanaCM

  @Oana: începi cu cele de 4-6 luni, și după ce le-a acceptat poți introduce tot treptat din celelalte legume, de preferabil în cantități foarte mici la început, ca să se obișnuiască organismul. Dacă nu are reacții continui, dacă le respinge, îi dai doar din cele de 4-6 luni și mai aștepți un pic pentru introducerea celorlalte.

  • Oana

   Multumesc Ioana. Si pe langa masa de legume, ii mai dau si lapte nu? Cel putin in prima perioada, pana cand ajunge sa manance mai consistent.

 • Iulia Florea

  Azi am implinit 5 luni. De maine ne aventuram si incepem diversificarea. Bebe de obicei are mesele la 3-4 ore. De ex, prima masa e la 7 dupa care la 10 si tot asa din 3 in 3 ore…rar la 4. Cum ar fi mai bine sa ii dau supica? Intre masa de la 13 si cea de la 16 sau inainte de masa de la 13? E ok sa ii dau lapte imediat dupa legume? Multumesc.

  • IoanaCM

   @Guest: da-i masa de la ora 13, asteapta vreo 40-50 de min. si da-i si supa. Ideal ar fi sa incepi cu o singura leguma si la fiecare cateva zile sa mai adaugi cate una.

 • Iulia Florea

  Ieri bebe a implinit 5 luni. Azi ne aventuram in diversificare. Incepem cu supita cu legume. Bebeb papa formula la 3-4 ore. Cand ar fi cel mai bine sa ii dau supita? Intre masa de la 14 si 17 sau inainte de masa de la 14 si continuare lapte? Multumesc!

  • IoanaCM

   @Iulia: poti sa-i dai masa de la ora 14 si la vreo 40-50 de minute dupa sa-i dai supa preparata la inceput dintr-o leguma, iar apoi poti aduga treptat noi legume.

 • IoanaCM

  @Oana: da, cel mai bine ii dai laptele inainte de legume cu o pauza de cel putin 40 de minute intre cele 2 mese, iar imediat dupa legume, doar la cerere. In rest pastrezi mesele normale de laptic.

 • Alexandra Elena Murafa

  buna, Bianca are 6 luni si o saptamana si am inceput diversificarea dupa schema de pe site. a refuzat morcovul, apoi radacina de patrunjel….am incercat trei zile cu fiecare. I-am adaugat putin dovlecel dar tot refuza…in schimb este inebunita dupa fructe, i-am dat sa guste o data dintr-o caisa.

  ce pot sa fac? sa continui cu legumele desi nu vrea deloc sa pape? se stramba, se ineaca, intoarce capul….am luat-o treptat…dar degeaba…Multumesc!

 • Iulia Florea

  La sfarsitul lunii cate lingurite ii dadeai? Cand ai inlocuit complect masa de pranz ce cantitate de pireu ii dadeai? Cum masurai? Cu lingurita clasica (5ml) sau cu lingurita de bebe cu care o hraneai in mod obisnuit.

  • Bună Iulia,
   Apetitul copiilor, ca și cel al adulților este schimbător. Tu mănânci aceași cantitate de mâncare la fiecare masă? Copilul „spune„ singur că s-a săturat. Nu mai deschode gura, întoarce capul, scuipă mâncarea…
   În plus, fiecare copil este unic, deci nu toți copiii mănâncă aceeași cantitate de mâncare, la aceeași oră…
   Iată un articol care te poate ajuta:
   http://diversificare.ro/stiati-ca/2012/11/cele-mai-importante-7-lucruri-de-stiut-despre-diversificare/
   Diversificare cu succes vă dorim!

 • Bună Alexandra,
  În primul rând, nu trebuie să te stresezi, fiecare copil are ritmul lui.
  Perseverența și răbdarea sunt cheia unei diversificări de succes 😉 Iată un articol care te poate ajuta:
  http://diversificare.ro/stiati-ca/2012/11/cele-mai-importante-7-lucruri-de-stiut-despre-diversificare/

 • Ioana Buza

  Buna ziua, sunt mama unei fetite de 5 luni jumatate, care e foarte bine dezvoltata. S-a nascut cu 4,3 kg si acum are 9 kg. Pediatrul m-a sfatuit sa incep diversificarea de la 4 luni si am inceput cu suc de morcov si fructe (mar, portocala, caisa, piersica). Incerc sa ii dau dupa prima masa de dimineata cate putin dintr-un frut, fie suc fie piure. De cateva zile i-am introdus si piure de legume dupa schema de mai sus, numai ca am trecut mai repede peste primele etape pt ca mananca foarte bine. Pe el i-l dau la pranz, intre masa 2 si 3 de lapte. Seara iarasi lapte. Mentionez ca inca o alaptez si inca nu sta in fundulet, dar mananca foarte bine. Deschide gura si tine lingurita singura. Credeti ca e bine cum procedez cu mesele?

  • Bună Ioana,
   Iată răspunsul Eugeniei:
   “Multumim pentru că ne urmărești si ne împărtășești experiența voastră.
   Pentru un răspuns cât mai clar am nevoie de mai multe detalii, cum ar fi: care sunt motivele invocate de medic pentru începerea diversificării la 4 luni, care sunt proporțiile lapte matern- lapte praf, cât iți dorești să mai alăptezi, etc.
   Cel mai bun mod în care iți pot fi de folos este să vă invit la o consiliere privată sau la unul dintre urmatoare cursuri de diversificare. În septembrie voi susține cursurile cel puțin în fiecare joi, între orele 11:00-14:00.
   Multumesc, Eugenia”

   • Ioana Buza

    Va mutumesc pentru raspuns!
    Motivele au fost faptul ca este foarte dezvoltata, arata ca un copil de 8 luni cel putin. Apoi, ca o hranesc cu lapte praf.
    In timpul zilei ii dau maxim 5 biberoane cu lapte praf a cate 180 ml fiecare. Suplimentar, san la cerere, de obicei inainte sa adoarma sau in timpul somnului. Cand nu alaptez bea si 220 ml de lapte praf. In timpul noptii ii dau doar san, la fel si dimineata (pana cand se trezeste ea). Voi alapta atat cat are nevoie copilul meu, sa vedem cum rezist dupa ce ii dau dintisorii. 🙂
    Cum trebuie sa procedez in cazul in care doresc o consiliere privata? Pana in septembrie copila mea ar trebui sa avanseze cu diversificarea, eu nu pot s-o tin in loc.

 • Sabou Florentina

  Buna seara, avem 6 luni si e alaptat exclusiv. Am vrea sa incepem diversificarea dupa schema de mai sus dar vreau sa intreb de cand sa ii dau apa, cata si de cate ori? se da de cand se incepe diversificarea? cam de cate ori pe zi, mi se pare putin ciudat sa ii dau acum sticla de apa in gura cand pana acum nu a baut deloc…:) Fructele dupa prima luna de legume? va rog , daca este postat undeva sa imi spuneti unde, continuarea de la acaesta schema de diversificare…Va multumesc mult!

 • Lazăr Alina Gabriela

  Dragi mamici eu sunt foarte suparata 🙁 Cand mai aveam sa ii introduc ultimul aliment, si anume prazul, nu mi-a mai acceptat mancarea. Am incercat dupa sa ii dau fara praz si am avut parte de aceeasi reactie. Oare am facut ceva gresit? In a treia sapt am inceput si cu fructele. Oare sa o fi influentat asta? A mers cateva zile foarte bine si cu fructele si cu legumele, dar acum nu mai accepta nimic. Nu stiu ce si cum sa ii mai fac… 🙁

  • Dragă mămică,
   Copiii au ritmuri diferite de dezvoltare. Dacă tonusul copilului este bun, adică este vioi, jucăuș, comunicativ, probabil faptul că nu mai acceptă mâncarea este doar o etapă în diversificare.
   Copilul este alăptat?
   Poate îi ies dinții, poate luptă cu vreun virus de răceală.
   Avem un articol care te poate ajuta:
   http://diversificare.ro/recomandari/2013/04/copilul-tau-nu-mananca-fa-un-pas-in-spate/
   Dacă starea lui generală se schimbă: este apatic, refuză orice fel de hrană (inclusiv lapte), vă recomandăm să consultați un medic pediatru.
   Ține-ne la curent.

   • Lazăr Alina Gabriela

    Fetita este alaptata si nu este nici o modificare in comportamentul ei, in sensul ca este la fel de vioaie si jucausa. Multumesc foarte mult pentru raspuns si pentru articol.

 • Maria Berciuc

  Dragi mamici,
  Conform schemei de diversificare bebelusul primeste in ziua a 5 a 10 lingurite de piure,dar ec fac cu ziua a 6 a, cat va primii…se creste progresiv cu 2?sunt dezarmata nestiind cantitatea..sau se lasa la apetitul copilului?multumesc

  • Dragă Maria,
   Teoretic, cantitatea se crește progresiv.
   Practic, apetitul copilului diferă de la o zi la alta. În timpul erupțiilor dentare sau al răcelilor, de exemplu, apetitul scade considerabil. Nu uita că în primul an de viață laptele (matern) este alimentul de bază pentru copil. Diversificarea este în primul rând o experiență a noilor descoperiri: texturi, gusturi, culori și abia la final devine și o experiență culinară.
   Încearcă să fii cât mai relaxată și să te bucuri împreună cu puiul tău de noile lui descoperiri.
   Diversificare cu succes!

 • Simida Mihis

  Buna, o întrebare am si eu , carnea ai galbenusul când trebuie introduse? Multumesc

  • Bună,
   Carnea și gălbenușul ar trebui introduse după ce masa de legume a fost introdusă cu succes. Iar asta depinde de la copil la copil…
   Fiecare are ritmul lui, care trebuie respectat.
   Diversificare cu succes!

 • Iulia Tamas

  Buna, bebe are 5 luni și aproape o săptămână iar de duminica aș dori să încep diversificarea. Este foarte pofticios, nu refuză nimic plus ca se trezeste noaptea sa manance extrem de des de vreo cateva saptamani incoace, asta in ideea in care el dormea de la ora 20 cu o trezire la ora 24.30 pana la ora 07.30. I-am mai dat ceai cu lingurița, puțină pară, măr pireu, circa un sfert de linguriță, ar mai fi vrut dar ma temeam eu să-i mai dau, ne-a recomandat pediatra deoarece copilul se tot constipa. Este exclusiv alăptat la sân.
  Aș avea câteva întrebări:
  Am văzut în tabel că intre 6-9 se introduc branzica si iaurtul de facute in casa. Dupa cele 32 de zile de legume introduc si fructele ca masa de dimineata (am inteles din schema dumneavoastra ) .

  1. Cam in jur de 6 luni jumatate spre 7 as putea sa introduc branzica si iaurtul.

  2. Acestea ca masa de dimineata, seara sau pranz? Si daca copilul reactioneaza bine la ele se pot amesteca si cu fructe?
  3. De cand incep diversificarea trebuie sa-i dau si apa?
  4. Carnea si galbenusul daca copilul reactioneaza bine la legume se pot combina cu legumele pentru masa de pranz?

  Imi cer scuze daca pun intrebari stupide sau care s-au mai pus deja (am cautat dar nu am gasit) dar ma sperie groaznic diversificarea asta, chiar daca stiu ca mama mi-a dat ceai cu zahar de la 3 luni si nu am patit nimic, dar as vrea ca, copilul meu sa creasca armonios in continuare (s-a nascut cu 3700g si are acum la 5 luni si aproape o saptamana 8100g ).

  Va multumesc anticipat!

 • Alina Munteanu

  Bună ziua,

  Fiți amabile, vă rog.

  Fetița mea are acum 5l3s. Peste o săptămână plănuiesc să încep diversificarea. Informațiile de pe site-ul dvs m-au ajutat enorm și mi-au răspuns la muuulte din întrebările pe care le aveam.

  În schema de „Diversificare Perfectă” am văzut că pentru primele 5 zile este notată cantitatea estimativă pe care bebe ar trebui să o mănânce. Pornind de la asta am două întrebări:

  1. După cele 10 lingurițe, cam cum ar trebui să crească cantitatea pe care o mănâncă? Până la sfârșitul primei luni de diversificare cât ar trebui să mănânce?

  2. Din momentul în care încep ți cea de-a doua legumă, care ar trebui să fie gramajul fiecărei legumi în parte ca să mă asigur că primește corespunzător din fiecare legumă?

  Sper că m-am făcut înțeleasă și sper că voi primi răspuns. Sunt la început de drum și sunt tare speriată, am încredere însă că totul va fi bine. 🙂

  Cu cele mai bune gânduri,
  Alina

 • Lidia

  buna! incepem si noi diversificarea si desigur ca e tabu pentru mine. dar informatiile de aici ma ajuta foarte mult. Ce nu am gasit insa e1) cand se vor introduce fructele si sucul de fructe. 2)Si la care mese. Adica a 2a masa va fi legume sau fructe. 3) cum sa organizez mesele,la a cata masa sa ii dau legumele(avem 5 mese lapte /zi, exclusiv san) Multumesc!

  • Bună Lidia,
   Informațiile despre masa de fructe le găsești în acest articol:
   http://diversificare.ro/slider/2013/03/continuarea-unei-scheme-de-diversificare-perfecte/

   Mesele ar trebui să arate așa:
   prima masă introdusă: legumele, la prânz; a doua, fructele la mic dejun și a treia, cerealele (ATENȚIE! cereale integrale, nu prafurile din cutie) la cină.
   Iar alăptarea merge în continuare, la cerere.

   Îți recomandăm cu căldură și cursul de diversificare a alimentației bebelușului susținut de Eugenia Dobrescu, fondatoarea site-ului și tehnician nutriționist. Acest curs îți va răspunde la toate întrebările și te va pregăti pentru o diversificare de succes.
   La acest curs se poate participa și online, prin skype sau google hangouts. În taxa de participare este inclusă și o sesiune de consiliere, timp de 2 săptămâni, prin email.
   http://www.mamagazin.ro/cumpara/curs-diversificarea-alimentatiei-bebelusului/

   • Lidia

    multumesc mult pentru sfaturi! Suntem la a 2a saptamana cu diversificarea si bebe mananca foarte bine. Desi am vrut sa respect cu strictete schema si sa ii dau timp de 1 luna doar legume,micutul s-a constipat asa ca am introdus si fructele. Dar totul merge foarte bine! Nici eu nu am numarat linguritele,i-am dat cat a vrut. Cred ca micutul stie cat ii este sufficient:)

    • Ne bucurăm mult că lucrurile merg bine! Diversificare cu succes în continuare!

 • Lidia

  Mentionez ca pediatra spunea ca masa de fructe trebuie data inainte de masa de legume. Si se da si masa de fructe si suc de fructe? Inainte de a incepe diversificarea si cu fructe(dupa 1 luna legume) , se poate da suc de fructe? Multumesc mult!

  • Sucul de fructe ar trebui evitat datorită conținutului mare de zaharuluri. Este de prefreat să oferim fructele întregi, pentru că pulpa fructelor conține o cantitate mai mare de substanțe nutrittive + fibre, care ajută la digestie.
   Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este ca diversificarea să înceapî cel mai devreme la 6 luni, indiferent de modalitatea în care este hrănit copilul, cu piure de legume.

 • Mihaela

  Buna! Avem 4 luni jumatate papam lapte praf si incepem diversificarea cu pireu de legume mai moale. Problema e ca nu stiu cand sa i-l dau. La masa de pranz sau la mai multe mese, inainte sau dupa lapte? Mentionez ca lapte mananca 150 ml din 3 in 3 ore.

  • Bună MIhaela,
   Organizația Mondială a Sănătății recomandă începerea diversificării de la vârsta de 6 luni, indiferent de modul în care este hrănit copilul.
   Prima masă de solide introdusă ar trebui să fie cea de legume, conform scchemei de mai sus. Masa de legume ar trebui să înlocuiască masa de prânz.
   După ce copilul se obișnuiește și acceptă această masă, se poate trece la masa de dimineață, de fructe.
   Îți recomandăm cursul de diversificare a alimentației bebelușului susținut de Eugenia Dobrescu, tehnician nutriționist și fondatoarea site-ului http://www.diversificare.ro
   http://www.mamagazin.ro/cumpara/curs-diversificarea-alimentatiei-bebelusului/

 • Alexandra Bachmatchi

  Buna! Noi am inceput diversificarea cu marul la ora 10 (pentru ca morcovul inca il refuza) dupa care continui cu alaptatul. Vroiam sa intreb, cate grame de piure de mar ar trebui sa manance la o masa ca sa nu mai aiba nevoie si de completare? Si cu masa de pranz cum se procedeaza? Dupa ce are bebe o masa de la ora 10 completa fara adaos de lapte se incepe cu supa de legume?

  • Bună, Alexandra. Recomandarea noastră este să începi cu masa de prânz iar după ce aceasta este introdusă cu succes, să introduci fructele, la masa de dimineaţă. Prima legumă pe care o poți folosi la supă este pătrunjelul, apoi adaugi morcovul. Este posibil să ii placă dacă este combinat cu alte legume. Altfel, poti trece direct la țelină, dovlecel și să mai încerci din când în când să adaugi și morcovul, în cantități mai mici și să crești treptat. Fiecare copil are nevoi diferite iar catitatea de mâncare de care are nevoie la o masa poate diferi chiar si de la o zi la alta, pentru același copil. Alăptarea ar trebui să fie în continuare la cerere.
   De asemea îţi recomand să consulţi un specialist. Eugenia Dobrescu, fondatoarea site-ului diversificare.ro şi tehnician nutriţionist susţine cursuri de diversificarea alimentaţiei bebeluşului în fiecare joi. La cursuri se poate aprticipa şi online (prin Skype sau Google Hangouts) dacă nu eşti în Bucureşti/România.
   http://www.mamagazin.ro/cumpara/curs-diversificarea-alimentatiei-bebelusului/
   Diversificare cu succes!

   • Alexandra Bachmatchi

    Multumesc pentru raspuns, dar la ce va referiti cu “masa introdusa cu succes”? Accepta piureul dar mai mult de 30-40 g nu mananca. Morcovul l-am combinat dar tot nu i-a placut. Alaptatul este in continuare la cerere.

    • O masă introdusă cu succes este atunci când copilul acceptă mâncarea oferită atât cît să se sature, de regulă acest proces poate dura între 2 şi 4 săptămâni, dar și mai mult în unele cazuri. Alăptarea continuă la cerere și este bine să se facă înainte de masă, cu o pauză de 40 de minute, iar după masă la cerere.

 • Onu Lucica

  Buna ziua! Noii am început diversificarea cu legumele si anume morcov 4 zile după care am adăugat păstârnac si acum am ajuns sa adăugam dovlecelul dar bebe sa constipat ce putem face sa nu mai aibă problema asta si inca ceva legumele se adaugă nu putem scoate nimic dar pana când mai exact

  • Bună, Lucica!
   Legumele se pot scoate atunci când observi că bebelușul are o reacție nedorită după introducerea unui aliment nou. Dacă s-a constipat după dovlecel il poți scoate pentru câteva zile ca să vezi cum reacționează. După câteva zile poți continua cu schema de diversificare și să ii introduci un aliment nou. Introducerea alimentelor solide este o posibila cauză a constipației pentru că bebeluşii sunt obişnuiţi să digere lapte, iar când alimentele solide ajung în stomac, acesta le digeră mai lent.
   Constipația poate avea și alte cauze, precum o cantitate insuficientă de lichide. Odata cu începerea diversificării este important sa ii oferi și apă. De la 6 luni până la 4 ani copiii au nevoie de apă oricând, chiar și în timpul mesei. Chiar si schimbarea programului zilnic poate fi o posibilă cauză, însă poate fi vorba și de o reacție alergică. Mai multe despre constipația la copiii mici poți citi aici: http://diversificare.ro/stiati-ca/2013/03/constipatia-se-poate-trata/
   Dacă problema persistă îţi recomand să consulţi un specialist. Eugenia Dobrescu, fondatoarea site-ului diversificare.ro şi tehnician nutriţionist oferă consiliere în diversificare cu informații practice și personalizate. Se poate aprticipa şi online (prin skype) dacă nu eşti în Bucureşti/România. http://www.mamagazin.ro/cumpara/consiliere-diversificare/

   Diversificare cu succes!

 • Bună ziua, Geo! Este ideal să începi cu masa de prânz și abia după ce aceasta este introdusă cu succes, să adaugi fructele, la masa de dimineaţă. Poți începe cu pătrunjel, apoi țelină, dovlecel, iar dacă tranzitul celui mic este în regulă să adaugi și morcovul.
  De fapt, morcovul are o calitate deosebită pentru că poate trata atât constipația cât și diareea. Pentru constipație este indicat morcovul crud, iar diareea se tratează cu morcov fiert.
  Constipația poate avea diferite cauze, printre care și o cantitate insuficientă de lichide. Odata cu începerea diversificării este important sa ii oferi și apă. De la 6 luni până la 4 ani copiii au nevoie de apă oricând, chiar și în timpul mesei. Mai multe despre constipația la copiii mici poți citi aici: http://diversificare.ro/stiati-ca/2013/03/constipatia-se-poate-trata/
  Dacă problema persistă îţi recomand să consulţi un specialist. Eugenia Dobrescu, fondatoarea site-ului diversificare.ro şi tehnician nutriţionist oferă consiliere în diversificare cu informații practice și personalizate. Se poate participa şi online (prin skype) dacă nu eşti în Bucureşti/România. http://www.mamagazin.ro/cumpara/consiliere-diversificare/
  Diversificare cu succes!

 • Raluca

  Buna seara, foarte concreta schema !As avea doar o intrebare, ce cantitate de pastarnac si morcov trebuie la in primele zile, 1 radacina de pastarnac intreg?respectiv o radacina de morcov intreg ? Dar cu telina si dovlecelul?cat de mica tre sa fie bucatica , orientativ?

  Multumesc mult.Raluca

  • Bună întrebare 🙂 Nu este nevoie să folosești o radacină întreagă. Mai ales la început, cel mic va avea nevoie de cateva zeci de grame de supă, așa ca poți tăia o jumătate sau un sfert din radacină, depinde și de cât este de mare. Nu este o rețetă strictă. De regulă eu îi pregăteam cam o proporție de trei părți apă și o parte legume, dar asta depinde și de consistența pe care urmărești să o obții în final. Diversificare cu succes!

 • Raluca

  Mai am o intrebare, am inteles ca de la 6 luni pana la 7 luni se dau pireurile de legume in ordinea enumerata in schema,apoi de la 7 luni pana la 8 luni se introduce a doua masa, pireul de fructe.Intrebarea mea este masa de fructe trebuie sa contina maxim 2 fructe pasate in blender totdeauna sau adaugam biscuiti facuti in casa sau cereale integrale ca sa fie mai consistenta masa?

  Multumesc mult

  • Ideal este ca fructele să fie consumate singure. Fructele se digeră cel mai repede, iar combinarea acestora cu alte alimente ar putea afecta procesul de digestie. Biscuiții îi poți păstra pentru gustare, iar cerealele pentru masa de seară. Diversificare cu succes!

 • Raluca

  De asemenea mai am o nelamurire, cat de des oferim bebelusului iaurt si branza de vaca?zilnic?dar carnea ?la fiecare masa de legume de la 8 luni adaugam cate o bucatica mica de carne?
  Multumesc

  • Poți oferi celui mic brânză și iaurt o data la 2-3 zile, iar carnea de 2-3 ori pe săptămână.

   • Raluca Bodnaras

    Buna Catalina , in ce luna este ideal sa introducem carnea de pui la bebelusi? Dar pestele somon si cod din luna a 8 a? O data pe saptamana? Multumesc

 • Bună, Cristina! Supa sau piureul pe care îl oferim zilnic bebelușului se face la început din o legumă și se adaugă treptat și altele. După ce introduceți mai multe legume puteți deja să diversificați rețetele. Nu trebuie sa faceți un piure din toate legumele introduse. Copilul acum se obișnuiește și cu gusturi, texturi noi. Este bine să variați legumele pe care le folosiți de la o zi la alta. Se păstrează cele care constitue baza oricărei supe (morcov, pătrunjel, etc.) și în timp vă puteți juca și cu texturile. Diversificare cu succes!

  • Raluca

   Nici eu nu sunt lamurita cu schema in sensul ca facem pireul de legume exact cum e pus in schema? Adica la inceput cate o leguma si pe zi ce trece adaugam in pireu pe langa legumele initiale si obtinem un pireu din toate legumele din schema sau doar pireu din legumele noi?multumesc mult

   • Bună, Raluca!
    Ai sumarizat perfect: se începe cu o legumă (pătrunjel sau morcov), se adaugă una câte una și celelalte, până când, la finalul lunii, puteți face un piure din toate legumele introduse:
    pătrunjel + morcov + țelină + 1 bucățică dovlecel + 1 roșie mică + 1 ardei gras sau gogoșar + 2-3 ciorchini de broccoli + 2-3 păstăi de fasole verde (fără boabe) + 1 cartof mic + 1 bucățică de praz (opțional). După prima lună se continuă cu adăugarea de legume noi în piure. Vezi aici vârstele recomandate pentru alimente noi: http://diversificare.ro/slider/2011/06/tabelul-diversificarii-alimentatiei/
    Între timp te mai poți “juca” cu ingredientele (ex: într-o zi scoți broccoli și roșia, și adaugi conopida – piure-ul va avea un gust total diferit) astfel cel mic poate face cunoștință cu o gamă largă de gusturi. Îți recomand să citești și: http://diversificare.ro/recomandari/2015/06/diversitatea-in-alimentatia/
    Diversificare cu succes! 🙂

  • Raluca

   De asemenea dupa prima luna de diversificare a legumelor putem sa adaugam zilnic in pireu o lingurita de ulei de masline sau de ulei de cococ? Avocado cat de des putem da bebelusului pana la 1 an?dar galbenusul de ou cat de des? Cand putem sa incepem sa dam legume fierte bucatele( finger foods)
   multumesc mult

  • Raluca

   Cu privire la pireul de fructe zilnic de la 7 luni,cum procedam? Amestecam 2 fructe zilnic? Multumesc mult.Scuzati pt atates intrebari,dar peste 5 saptamani incepem diversificarea si vreau sa fac ca la carte cat de mult pot.multumesc mult.apreciez

   • Îți mulțumim pentru întrebări, Raluca! Și ne bucurăm că putem fi de ajutor 🙂
    Așa este. Se introduce întâi un fruct. Apoi se pot combina câte două, dar poți să oferi în continuare și un singur fruct la o masă, ca sa faca cunoștință cu gustul fructului simplu. Ghideaza-te după el. Îți va “spune” ce și cum îi place!

    • Raluca

     Multumesc foarte mult si pt acest raspuns Catalina!De asemenea cu privire la fructe; pe tabel vad ca sunt multe fructe permise de la 4 si la 6 luni,dar dupa recomandarea acestui site minunat, masa de fructe se introduce doar de la 7 lunj, cum procedam ? In fiecare zi oferim un pireu dintr un singur fruct si le tot variam pe cele permise varstei de la o zi la alta?de ex azi pireu de banana, urmatorea zi pireu de caisa, urmatorea zi pireu de prune, urmatorea zi pireu de afine samd, ? Pana testam toleranta la toate permise varstei apoi combinam cate 2 fructe?

    • Raluca

     Cate fructe oferim intr o zi bebusului de la 7 luni? Un fruct pireu si inca unu ca finger food?

    • Raluca

     Am inteles ca in prima faza a diversificarii este ideal de a prepara termic fructele adecvate lunii respective din diverse mortive , cat dureaza mai exact aceasta perioada denumita” in prima faza” ? Prima saptamana a mesei de fructe apoi putem oferi crude fructele? Multumesc

 • Cantitatea menționată de noi este strict orientativă, însă fiecare copil are propriul apetit, iar aceasta va creaște progresiv. Este important ca această experiență să fie una plăcută pentru el, iar pentru asta va fi nevoie să ai foarte multă răbdare și să umărești semnele pe care ți le dă chiar el (ce gusturi, texturi îi plac). Ține cont că diversificarea este o experiență în care descoperă și explorează mai mult decât se hrănește. 🙂 Diversificare cu succes!

  • Raluca

   Ca cereale oferim: quinoa, mei, hrisca, ovaz , porumb in functie de tabelul de diversificare permis fieacarei luni ? Stiu ca cerealele se dau din luna a 8 a.

   • Așa este, la masa de cereale se pot folosi: orez alb
    orez brun, mei (după 6 luni), amarant, grâu, hrișcă, orz, ovăz, quinoa, secară, tapioca, porumb (mălai) (de la 7-8 luni). Cerealele se introduc la masa de seară, după ce masa de fructe este introdusă cu succes.

    • Raluca

     Multumesc mult pt raspuns Catalina!Cu privire la cereale, stiu caci asa zisele cereale speciale pt bebelusi din supermarket sunt nesanatoase, multe mame se refera la introducerea cerealelor ca fiind acestea oferite cu lapte.Eu ce inteleg prin introducerea cerealelor e orezul ovaz quinoa grau etc oferite cu legume(ex quinoa cu legume) ori fructe(ex budinca de orez brun cu caise) de la 8 luni in sus ,intleg gresit? Cum altfel se introduc cerealele ? 🙂

    • Raluca

     De asemenea mai am o nelamurire , cat priveste diversificarea, din schema diversificarii, am inteles ca de la 6 pana la 7 luni se ofera doar pireuri de legume respectand regula introducerii, dar in cartea pe care am cumparat o scrisa de d-na nutritionista Eugenia:Diversificarea o joaca pt mame si copii, sunt retete ce contin cereale sau alte ingrediente ce se includ dupa anumite luni,dar la.reteta este specificat de ex de la.6 luni cum ar fi reteta: Orez cu legume( orezul e cereala si am inteles ca cerealele se introduc la 8 luni dupa masa de legume da 6 luni si cea de fructe de la 7 luni).si atunci nu intelg cum i ofer orez cu legume din moment ce prima luna ofer doar pireuri din legumele din schema. 🙂 la fel reteta de pateu de mazare sau piure de brocoli si cartofi( pt ca nici mazarea nici brocoli nu e pe lista din schema diversificarii legumelor de la 6 luni. Apreciez mult raspunsul tau Catalina

    • Raluca

     Dupa introducerea legumelor din schema lunii a 6 a pt cele 30 de zile respectand ordinea lor si timpul de asteptare pana la introducerea altei legume noi, la fel procedam si in celealte luni cand incepem sa introducem urmatoarele legume acceptate lunii a 7 a, a 8 a , a 9 a samd.? Asteptam tot 4 zile pana introducem alt aliment acceptat lunii respective?

    • Raluca

     De asemenea cu privire la varietatea legumelor, privind in table nu sunt foarte multe legume acceptate intre 6 si 9 luni, cum procedam, le tot rotim de la o zi la alta pastrand baza cartof, morcove ceapa si adaugam o leguma vedeta: ex azi piure de brocoli: adugam legumele de baza + mult brocoli ? In alta zi piure de cartof dulce: legumele baza+.mult cartof dulce , ca leguma predominanta?

    • Raluca Bodnaras

     Buna Catalina ,

     Doar daca nu i problema ca intreb , cu privire la cereale si pseudocereale ,daca hidratam cu apa fierbinte fulgii 15 minute , mai trebuie sa i si fierbem ?Iar apa in care s au hidratat o strecuram inainte de a i combina cu fructe?

     Multumesc Catalina

  • Raluca

   Cat de des putem oferi bebelusilor biscuiti facuti in casa?in fiecare zi?iar in cereale ma intreb daca le facem c apa, pentru ca alaptez.multumesc din suflet.

   • Este bine să nu oferim biscuiți în fiecare zi pentru că se creează un obicei din asta. Mesele trebuie să fie variate. Copiilor e place să ronțăie, este clar 🙂 însă poți folosi și alte tipuri de finger food, fructe sau legume.

    • Raluca

     Multumesc mult Catalina!P.S: sunt la al doilea copil dar a trecut ceva ani de cand am experimentat procesul de diversificare si sincer am.uitat aproape tot. 🙂

     Cu privire la superalimente gen : chia, flax, in,canepa si seminte, cat de des oferim copiilor peste 12 luni?si ce cantitati?cate o lingura?

     • Bună, Raluca! Îți mulțumim pentru întrebări și pentru aprecieri 🙂 Acest site s-a născut chiar din nevoia de a aduna toate informațiile necesare diversificării într-un loc accesibil tuturor părinților interesați de o alimentație sănătoasă. Multe dintre întrebările tale își găsesc răspunsul în materialele atent documentate de editorii nostri. Mai mult, pentru a răspunde nevoii părinților de a primi informațiile esențiale etapei diversificării, “ca la carte”, și a putea răspunde tuturor întrebarilor legate de acest subiect, Eugenia Dobrescu, nutriţionist şi fondatoarea diversificare.ro, susține săptămânal cursuri de diversificarea alimentației bebelușului. Părinții participanți primesc totodată și numeroase idei și trucuri utile în aceată etapă.
      Următorul curs va avea loc joi, 18 iunie, între orele 11.00 și 14.00. Se poate participa și online, prin Skype sau Google Hangouts, iar taxa de participare la curs include și 2 săptămâni de consiliere prin e-mail pe teme legate de diversificarea alimentației copilului.
      http://www.mamagazin.ro/cumpara/curs-diversificarea-alimentatiei-bebelusului/
      Diversificare cu succes!

     • Raluca

      Multumesc Catalina.nu locuiesc in Romania, si din pacate nici timpul si situatia si resursele nu mi permit sa asist cursurilor de diversificare.Pentru mine ar insemna mult daca ai putea si nu ar fi o problema pt tine sa mi scri in mare raspuns la acele intrebari.Daca e posibil, apreciez mult.Raluca

     • Bună Raluca! Știm că timpul mămicilor este foarte important și limitat, tocmai de aceea cursurile de diversificare sunt accesibile de oriunde în lume (fiind susținute și online), se poate participa alături de copii și sintetizează toate informațiile necesare diversificării, tocmai pentru a ajuta părinții să economisească timpul și banii alocați studiului aprofundat al unui domeniu atât de complex, precum nutriția. Spor la citit și diversificare cu succes!

     • Raluca

      Multumesc Catalina!

    • Raluca

     Si ultimele intrebari sper 🙂 si cred ca m am lamurit cu toate 🙂
     Cu privire la cereale/ nuci/seminte/leguminoase am citit ca cele mai multe din ele contin acid fitic si trebuie inmuiate pt a fi eliminat. Asta am aflat de scurta vreme pana nu demult am gatit de ex quinoa saptamanal de mai bine de 1 an de zile fara sa o inmoi, la fel si lintea….sper ca nu a fost o problema.

     Iar cerealele cum le oferim:intr o zi orez cu legume , alta mei, alta quinoa, ovaz, orz, porumb cu alte alimente combinate si le tot rotim de la o zi la alta in diverse retete?

     Ma gandesc si la fapul cat de des le putem oferi intr o saptamana? De ex daca oferim pilaf de orez cu legume si piept de pui,putem oferi in aceasi zi si budinca din orez cu caise pt mic dejun?sau e prea mult orez intr o zi? Ori putem oferi de ex ca pranz quinoa cu legume iar ca mic dejun porridge de ovaz cu fructe uscate/ proaspete?pt ca si quinoa si ovazul sunt cereale…

     Ideea de cereale nu are face cu cele din comert pline de tot felul de ingrediente oferite dimineata multor copii cu lapte, nu i asa? Ori bebelusul trebuie sa aiba dimineata lapte cu cereale?ex orez cu lapte,poridge din ovaz cu lapte, gris cu lapte , porumb cu lapte etc? Ori aceste cereale se ofera cu legume in diverse retete ori deserturi iar laptele este primit din alaptat separat?multumesc din inima, cred ca am pus toate intrebarile posibile :)apreciez si doar faptul ca le cititi, cu atat mai mult raspunsurile pe care abia le astept ca sa prind curaj in aceasta aventura a mancarii 🙂

    • Raluca

     Pt ca toate mamele imi spun ca dimineata ofera lapte cu cereale , am.devenit confuza…

     Ce am inteles din schema diversificarii: e ca de la 6 pana la 7 luni-o singura masa de pireu de legume la amiaza, de la 7 pana la 8 luni a doua masa de pireu de fructe si de la 8 luni a treia masa de cereale combinata cu legume si adaugam carnea ca proteina si alte surse vegetale de proteina,iar tot dupa 8 luni oferim intre mese iaurturi organice de vaca si branzica de vaci si finger foods specifice lunii respective.Am inteles bine?

     Cum ar arata ideal cele 3 mese la un bebelus dupa 8 luni? Mic dejun totdeauna pireu de fructe combinat cu o cereala, pranz diverse preparate de legume cu proteina iar cina ?

    • Raluca

     Putem oferi cam de 2 ori pe saptamana?cate un biscuite sau 2? :)dupa 8 luni?

  • Raluca

   Daca copilul vrea inca din prima zi a diversificarii mai multa cantitate decat cele 2 lingurite ori 4 lingurite ori 6 lingurite etc,recomamdate orientativ din pireul oferit, cum procedam?P.S( imi amintesc cand am inceput diversificarea la prima mea fetita cu cativa ani in urma, ca din prima zi a diversificarii a mancat tot ce era in bol, si nu s a constipat niciodata pe toata durata diversificarii.Intreb asta pt ca observ si la fetita mea a doua cat de nerabdatoare este sa manance si imi e f clar ca o sa fie ca sora ei mai mare, adica o alta mancacioasa la casa :))

 • Florina Mocanu

  Buna! Bebe 7l10z, am inceput diversificarea la 6 luni, cu supe si piureuri de legume. La 7l am introdus si carnita si galbenusul de ou si masa de fructe. Problema e ca de cateva zile refuza orice mancare, abia-abia accepta piureul de fructe. San mananca foarte bine, dar altceva nimic. Ce ma sfatuiti sa fac? Mentionez ca e sanatos si are 2 dintisori joa. Am incercat sa l.las si singur sa manance si sa i dau eu cu degetul. Nu vrea…

  • Bună, Florina!
   Încearcă să faci mici schimbări în rutina meselor de până acum, poate il vor atrage mai mult bucățile decât piureul sau un nou mod de a decora farfuria. Urmărește-l și identifică ce anume încearcă să îți “spună”. Dacă situația aceasta peristă îți recomand să consulţi un specialist. Eugenia Dobrescu, fondatoarea site-ului diversificare.ro şi tehnician nutriţionist oferă consiliere în diversificare, cu informații practice și personalizate. Se poate participa şi online (prin Skype sau Hangouts) dacă nu eşti în Bucureşti. http://www.mamagazin.ro/cumpara/consiliere-diversificare/
   Poți de asemenea să citești:
   http://diversificare.ro/recomandari/2013/04/copilul-tau-nu-mananca-fa-un-pas-in-spate/
   Diversificare cu succes!

 • Iolanda Monica

  Buna! Eu locuiesc in Cipru, am bebe de 6 lunite care papa doar lapte praf din pacate pentru ca mami nu mai are laptic. Am inceput la sfatul medicului, la 5 luni sa-i dau crema de vanilie(faina de orez, lapte praf, aroma de vanilie-NEstle am folosit), cateva lingurite in prima zi si crescand Portia pana la o masa completa pentru stomacelul lui, adica 4 linguri.. Cu alte cuvinte, am scos laptele de micul dejun. Problema e ca s-a constipat intre timp, si mi-a recomandat medical Frisolac comfort, si sa introduce o alta crema(gris, lapte praf, vitamin, tot Nestle am folosit eu). Si-a revenit cateva zile, pe urma iar s-a constipat. Am luat singura hotararea sa-i dau para, si si-a revenit. A papat 3 zile la rand..M-am gandit sa schimb totusi si trec la legume, ca sa nu am problem mai tarziu, mofturi de ex… Ce ma sfatuiti?Nu I-am mai dat crema din faina de orez, decat pe cealalta. Cum ar treb sa arate mesele lui: cat lapte ar treb sa bea? Bea 180-200ml pe 06:30-7:00, la 10:30-11:00 para si vreo 100 de lapte. La pranz bea laptic vreo180-200ml, la 17:30-18:00 crema de gris si la 20:30 iar lapte inainte de culcare…Va rog dati-mi un sfat ce sa fac? cum sa continui?

  • Bună, Iolanda! Schema de diversificare pe care noi o recomandăm și pe care am testat-o cu succes, în repetate rânduri este cea din articolul de mai sus. Așadar, diversificarea se începe cu masa de prânz, de legume, apoi masa de fructe: http://diversificare.ro/slider/2013/03/continuarea-unei-scheme-de-diversificare-perfecte/, și când este și aceasta introdusă cu succes, poți continua cu masa de seară, de cereale și pseudocereale. Dacă problema persistă, îţi recomand să consulţi un specialist. Eugenia Dobrescu, fondatoarea site-ului diversificare.ro şi tehnician nutriţionist, oferă consiliere în diversificare cu informații practice și personalizate. Se poate participa şi online (prin Skype) dat fiind că nu eşti în România. http://www.mamagazin.ro/cumpara/consiliere-diversificare/. Diversficare cu succes!

 • Corina

  Buna ziua! Am o fetita de 5 luni jumatate si am inceput de luni diversificarea cu piure de morcov. I-am dat sa manance cat a vrut ea, oricum a mancat putin si se si stramba. Astazi i-am pus si un pic de lapte la piure si a mancat mai bine si dupa inca 120 ml de lapte praf. vroiam sa va intreb daca exista gramaj anume la piureul de legume care sa se considere ca inlocuieste o masa? sau mananca cat vrea si cand nu mai papa si lp inseamna ca este satula?
  Multumesc!

  • Bună, Corina! Nu există gramaje recomandate pentru că nu există doi copii la fel 🙂 Cantitatea de mâncare se crește treptat, de la o zi la alta, și de regulă dureaza 3-4 săptămâni până să fie introdusă o masă completă. Se consideră că masa este introdusă cu succes atunci când copilul acceptă alimentele din potrivite vârstei și nu mai necesită completare de lapte pentru a se sătura.
   Diversificare cu succes!

   • Corina

    Multumesc frumos pentru raspuns! si mai am o intrebare: cand se adauga leguma noua, adaugam cate putin in cele 3 zile cat le papa sau o cantitate aproape egala cu morcovul (eu astazi am adaugat patrunjel pe langa morcov, si cred ca trebuia sa pun totusi mai putin)?

    • Cu mult drag! Este bine să se crească treptat cantitatea alimentului nou introdus, pentru a se acomoda mai ușor cu gustul, însa și o cantitate egală cu morcovul este în regulă, mai ales că în această fază de început a diversificării bebelușul mănâncă doar câteva lingurițe.

 • Bună, Claudia!
  Mai întâi se introduce câte o legumă, respectând regula celor 4 zile. După aproximativ o săptămână de la introducerea primului aliment aveți deja 3 legume pe care le puteți combina. Se continuă cu introducerea alimentelor noi și puteți face diverse combinații de câte 3 legume mai departe. Diversificare cu succes!

 • Bună, Geanina!
  Nu mai vrea să mânânce deloc sau mănâncă mai puțin decât înainte? Este posibil ca apetitul celor mici să aibă fluctuații, uneori mănâncă mai mult, alteori mai puțin, azi poate îi place ceva, peste o săptămână refuză (vorbesc și din proprie experiență).
  Încearcă să faci mici schimbări pentru a vedea ce fel de gust sau ce textură îi place mai mult, joacă-te cu consistența piureului, adaugă mirodenii potrivite vârstei (http://diversificare.ro/alimente/2011/02/mirodenii-pentru-cei-mici/ ) şi îi mai poţi introduce drojdia inactivă ( http://diversificare.ro/alimente/2013/09/ce-este-drojdia-inactiva-nutritiva/ ), dacă nu i-ai dat deja.
  Îți recomand, de asemenea, să citesti articolul: http://diversificare.ro/recomandari/2013/04/copilul-tau-nu-mananca-fa-un-pas-in-spate/, in care poti găsi câteva ponturi care sa ți se potrivească.
  Poți apela, de asemenea, cu încredere la sfaturile Eugeniei Dobrescu, fondatoarea site-ului diversificare.ro şi tehnician nutriţionist, care oferă consiliere și cursuri pe tema diversificării, cu informații practice și personalizate. Se poate participa şi online. http://www.mamagazin.ro/cumpara/consiliere-diversificare/
  Succes la diversificat!

 • Valy

  Buna ziua! Am un baietel de 5 luni si jumatate de 9 kg, iar la recomandarile dr. pediatru am inceput diversificarea cam de 2 saptamani. I-am dat la pranz (intre orele 13-15) morcov pasat intr-o zi, apoi dupa 2 zile am adaugat pastranc si radacina de patrunjel, i-am mai dat si mar copt. Nu am tinut cont de nr de lingurite ci doar cat vroia el, insa cu toate acestea imediat cerea si lapte (alaptat la san la cerere). Credeti ca as putea sa incep sa-i dau de acum schema de diversificare perfecta a dnei Eugenia Dobrescu? Imi va fi mai usor sa ma ghidez caci informatiile pe care le am de la medicul bebelusului sunt: dimineata fructe si cereale iar la prans supa de legume, branzica de casa si carnita…sunt un pic confuza. Astept un sfat de la dvs, multumesc! Valy

  • Bună, Vali!
   Este normal să bea și lapte după mâncare, mai ales pentru că, la început, cantitatea de mâncare este redusă. În plus, Organizația Mondială de Sănătate recomandă alăptarea la cerere până la cel puțin 2 ani.
   Numărul de linguri este doar orientativ, deoarece în diversificare copilul dă tonul 🙂 Poți continua să îi introduci legumele de la masa de prânz, după care să adaugi fructele. Vezi continuarea schemei aici:
   http://diversificare.ro/slider/2013/03/continuarea-unei-scheme-de-diversificare-perfecte/
   Diversificare cu succes!

 • Cristina

  Buna ziua, am inceput si noi diversificarea, masa de legume e introdusa cu succes si as vrea sa trec mai departe, dar nu stiu exact ce sa fac. Am vazut ca recomandarea este ca a doua masa sa fie cea de fructe, dar eu vreau neaparat sa-i dau si iaurt/branza calcica si nu stiu cand sa le introduc. Multumesc!

 • Oana Ghinga

  Buna ziua 🙂 am un omulet de 6 luni si 2saptamani si am introdus si eu cu succes legumele, m-am speriat la inceput ca manca foarte mult, toti mi-au spus sa ma calmez ca unui bebel nu poti sa ii dai mai mult decat vrea. Se pare ca al meu nu refuza, ma opresc eu cand cred ca e sufficient. Nu doarme f bine noaptea si am crezut ca poate o fi inca flamand omuletu asa ca am introdus pireul de mere inainte de culcare… Nu s-a schimbat nimic, oare sa ii mai dau seara?? Sau sa intrerup..adevarul este ca savureaza tot!

  • Bună ziua! Felicitări pentru omulețul mâncăcios 🙂 Experiența mea personală este una similară, în sensul că ne opream uneori crezând că mănâncă prea mult pentru vârsta sa și începea să plângă. Lucrurile s-au schimbat între timp, mai ales după vârsta de 1 an când au apărut preferințe, tentații etc.
   Revin la somnul celui mic și masa de seară. Este recomandat ca fructele să fie mâncate în prima parte zilei, pe stomacul gol. Astfel digestia este mai ușoară, iar cel mic de bucură în mod optim de substanțele nutritive din alimente. Pentru masa de seară este recomandat să îi oferiți cereale (fără gluten momentan) sau pseudocereale: orez, quinoa, mei, hrișcă etc. Aici găsiți câteva categorii de alimente care contribuie la un somn liniștit:
   http://diversificare.ro/stiati-ca/2011/03/ce-faci-cand-copilul-se-trezeste-noaptea-de-foame/, iar aici puteți afla experiența Eugeniei Dobrescu pe acest subiect: http://diversificare.ro/stiati-ca/2013/09/alimente-care-l-aduc-pe-mos-ene-pentru-un-somn-linistit/
   Diversificare frumoasă în continuare și nopți cu somn ușor!

 • Consu K

  Draga mea, sunt proaspata mamica de fetita de 6 luni! Sunt cu capul ametit de o bucata buna cind nu mai primesc de la nimeni nici un raspuns care sa se asemene :(. Deci am inceput diversificarea(daca se poate numa asta “diversificare”) la 5 luni 20 zile, cind am depistat ca beblusa mea nu mai ia in greutate doar din lapticul meu, pe care il minca uitindu-se pe pereti, uneori in timp de 1-2 minute, respectiv zarva, tristete si ploaie in capul meu, ca nu-mi creste copilul, mina pe telefon si la pediatru! De aici si la un alergolog-pediatru(na ca o dermatita atopica ne mainca zilele si ne stoarce pe amindoua)care ne zice asa, incepe sa ii dai terci o data pe zi, dimineata pina la 150 ml ( de hrisca , de orez de porumb, deci toate cutiile care au inscriptia “hipoalergenic” daca am scris corect de nervi si scirba), zis si facut, merg cumpar, incep cu 30ml, apoi 50, 60 si tot asa pina la 120 la o masa, dupa care complementam cu sin, daca mia dorea mai scoatea de acolo cite un git doua. Si la 6 luni, facem 8 kilograme si 68cm(500 gr, adaugase in ultima luna). Dupa cum lapte praf, nu vreia sa bea, si eu aveam tot mia putin, mia spus sai bag doua mese de terciul asta. Ei hai ca fac asa, pina obtin o constipatie de toata frumusetea, cam 4 zile intre scaune. 🙁 . Mai sa fie, si imi spune e timpul sa incepeti fructele, si legumele… Si ii dau eu mar copt cu para sa i se regleze tranzitul.. am papat citeva lingurite prima si a doua zi, dupa care nimic, nu mai deschidea gurita (terci minca in continuare cu multa pofta). Fierb eu pe abur un morcovel, incerc sa ii dau, NIMIC. Nu vrea si gata. pun in terciul de hrisca doua lingurite, il maninca. Deci.. cit as mai scrie, fata mea nu maninca nici fructe nici legume! Acum, ma uit la schemel tale, dupa atitea siteuri rasfoite si intoarse cap-coada, si vad ca cerealele, terciurile sunt ultimile in diversificare 🙁 dar eu leam dat primele, si ca legumele merg la masa, si fructele? off sunt in ceata, nu stiu de unde sa o iau! Si hai supa se da la 9 luni? asa mia zis pediatra? dar asta din citeva legume nui supa? Ce sa fac?Lesin!

 • Székely Júlia Timea

  Buna.In prima luna doar piure de legume ati dat?Fructele cand ati introdus?

  • Bună! fructele se introduc după ce masa de legume este introdusă cu succes, adică copilul mănâncă. Acest lucru poate dura 1-2 sau chiar 4 săptămâni, în funcție de copil.

 • Corina

  Buna. Am fetita de 7luni si jum. Am inceput diversificarea la 6 luni dupa schema. Este alaptata exclusiv. Mananca f greu, adica piureul trebuie sa fie f lichid, cel mai mult ii place supa strecurata. Cum simte ca e ceva mai gros refuza total. Nu vrea nici iaurt, nici fructe, nici biscuiti… Problema e ca nu deschide gura la lingurita. Am incersat sa i dau si cu mana sa manance dar tot nu vrea. Ce sa fac?

 • Gabriela Ghita

  Buna ziua,

  In curand voi incepe diversificarea cu fetita mea si ma intrebam cum ii dau legumele din a doua luna? Fac pireul in combinatie de 3 legume din oricare vreau eu, sau merg tot cumva pe schema initiala? De asemenea, de cand ii pot da finger food astfel incat sa nu interfereze totusi cu mancatul si sa respinga pireul?
  Multumesc frumos!

 • Bună ziua,
  Vă sfătuim să vă adresați unui medic pediatru, acesta este în măsură să aprecieze dezvoltarea copilului și să facă recomandări privitoare la cantitatea de lapte-formulă pe care o primește copilul.
  Vă mulțumim!

 • Andreea Ungureanu

  Buna,pot înlocui pătrunjelul cu pastarnacul?Aici unde locuiesc se găsește ff greu.

 • Elena Radu

  Buna, lalegumele astea când se adauga oul si carnea?

  • Bună Elena,
   Proteina animală se recomandă după vârsta de 7 luni.

 • Maria Moroiu

  Buna, cum se face ca nu se deschid linkurile din comentarii?

 • Roxana Almira Hasiu

  Bună ziua am început și noi diversificarea de 2 săptămâni și nu prea am probleme manca bine avem deja 2 mese pe zi fructe sau cereale la amiaz legume,ce as dorii sa știu este când ar trebuii sa îi dau prima masa solidă?fetita mea doarme de la 8 seara, mai avem o masă la 11.00 seara și în rest doarme toată noaptea,se trezește în jurul orei 6-7, este greșit dacă ii dau cereale sau fructe cum se trezește? Sau trebuie neapărat lapte și în jur de ora 10 prima masa solidă? Oricum completam cu lapte cam la 1 ora după ce mănâncă și are în jur de 5 mese lapte plus 2 solide.multumesc

 • Muntean Daniela

  Din ziua 6 cate lingurite se dau?

 • Lucia Daniela

  la noi nu a mers schema,,,,bebele meu de 6 luni si o saptamana nu vrea sa inghita mai deloc…abia deschide gurita ca sa ii introduc lingura si dupa ce tine mancarea o vreme, o scoate afara. Cred ca inca are reflexul ala de expulzie a mancarii afara…ma gandesc sa mai aman o saptamana doua si sa mai incerc apoi..am incercat si cu alte legume si fructe si la fel face..daca ii dau cu lingurita prea lichid se scurge totul…face chiar si spume…se pare ca nu e pregatit de diversificare deocamdata

 • Roxana Radu

  Din ziua a 6-a cate lingurite se dau?