Fenicul, mai mult decât un ceai de colici

Am mâncat pentru prima dată bulb de fenicul acum o săptămână și m-am declarat fan. Un gust dulceag și delicat. Arată ca o ceapă, dar aduce la gust cu păstârnacul, iar frunzele arată ca cele de mărar. Până acum nu-l știam decât ca remediu pentru colici sau posibil stimulent al lactației.*

Feniculul este cultivat și folosit încă din vremuri antice în anumite zone ale Europei, cu precădere cele din jurul Mării Mediterane, atât ca medicament, dar și în preparate culinare. Grecii antici și romanii îl prețuiau pentru calitățile sale de diminuare a apetitului sau ca și calmant digestiv. Astăzi, Statele Unite, Franța, India și Rusia sunt cei mai mari producători. Este o legumă versatilă care are un rol important în cultura culinară din Franța sau Italia.

Face parte din familia rădăcinoaselor și se înrudește cu morcovul, păstârnacul, țelina, pătrunjelul și mărarul. Toate părțile sale sunt comestibile – semințe, frunze, tulpină și rădăcina – acestea fiind utilizate în preparate culinare de la salate la prăjituri. Rădăcina (bulbul) este folosită pe post de legumă, iar semințele ca mirodenie sau ceai.

Ce substanțe nutritive conține feniculul?

Feniculul este bogat în vitaminele C și A, dar și potasiu, magneziu, calciu și fibre. Conține de asemenea mangan, acid folic, fier, cupru și molibden. Feniculul conține o combinație unică de fitonutrienți, fiind astfel un bun antioxidant.

Studiile arată că este potrivit în prevenirea bacteriilor și a ciupercilor și pentru îmbunătățirea digestiei, fiind potrivit atât pentru bebeluși cât și pentru mamele care alăptează. * Conținutul nutrițional deosebit îl recomandă pentru reducerea inflamației și prevenirea cancerului de colon, reducerea nivelului colesterolului. La bebeluși, ceaiul de fenicul ajută în calmarea colicilor. * În anumite culturi este utilizat pentru îmbunătățirea vederii.

Când pot introduce fenicul în alimentația copilului meu?

Feniculul nu este unul dintre alimentele alergenice, nu conține cantități măsurabile de oxalați și nu este listat printre alimentele cu conținut de reziduuri de pesticide. Ceaiul de fenicul este un remediu apreciat pentru calmarea crampelor la bebeluși. Aceste lucruri îl recomandă ca fiind potrivit pentru bebeluși încă de la începutul diversificării, în general de la 6 luni. *Având un gust dulceag, poate fi ușor acceptat de către bebeluși.

Recomandarea noastră este să consultați medicul pediatru înainte de a oferi acest aliment copilului. Totodată, ca orice aliment nou, este bine să urmăriți regula celor 4 zile pentru a vedea eventualele reacții alergice.

Cum alegem feniculul?

Un fenicul de calitate trebuie să aibă bulbul curat și tare, fără tăieturi sau pete și de culoare albicioasă sau verde pal. Tulpina trebuie să fie dreaptă și verde la fel ca și frunzele. Feniculul proaspăt are un miros subtil de anason sau lemn dulce.

Feniculul proaspăt se păstrează în frigider și rezistă în jur de o săptămână. Congelat, pierde din savoare. Semințele se păstrează într-un recipient etanș, într-un loc uscat și răcoros, și rezistă în jur de 6 luni.

Cum se prepară?

Bulbul, tulpina și frunzele pot fi folosite în preparate culinare. Tulpina poate fi folosită în supe sau tocănițe, iar frunzele ca mirodenie. Bulbul de feniculul poate fi tăiat în mai multe moduri, similar cepei, potrivit rețetei sau după preferință. Poate fi folosit atât crud, în salate cu precădere, cât și gătit.

Fapt divers: Feniculul este unul dintre ingredientele absintului.

LATER EDIT* La începutul anului 2017 mai multe surse de informare internaționale au tras un semnal de alarmă asupra consumului de infuzii de fenicul pentru calmarea simptomelor de colici ale bebelușilor, precum și pentru stimularea lactației mamei care alăptează. Mai multe studii arată faptul că 2 dintre substanțele conținute de fenicul, anetol și stragol pot fi cauzatoare de neurotoxicitate dacă sunt consumate în cantități mari. Însă, cănd vorbim de un bebeluș a cărui greutate corporală este de 3-4 Kg, cantitățile “mari” pot fi atinse mai ușor. Pentru a afla mai multe despre utilizarea feniculului, vă invit să citiți articolul detaliat scris de Andreea Ola, consultant în lactație certificat internațional IBCLC, precum și sursele bibliografice menționate.
Ca și concluzii:
– dacă sunteți în perioada alăptării și vă confruntați cu o lactație insuficientă, cel mai indicat ar fi să discutați cu un consultant în lactație certificat internațional, IBCLC. Puteți verifica lista consultanților IBCLC din România aici: https://www.mamagazin.ro/blog/lista-consultanti-lactatie-certificati-ibclc/
– dacă aveți un bebeluș care resimte dureri în zona abdominală, consultați medicul pediatru curant sau medicul de familie înainte de a-i administra orice tratament.

Surse (en): http://en.wikipedia.org/wiki/Fennel
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=23
http://www.ehow.com/facts_5132756_fennel.html
http://www.nutrition-and-you.com/fennel-bulb.html
http://www.livestrong.com/article/418398-what-is-fennel-used-for/
http://e-lactancia.org/breastfeeding/fennel/product/
https://www.inbratelamami.ro/alaptare/feniculul-in-alaptare.html

Sursă foto: http://flic.kr/p/4M6U6n