Levănțica, parfum și relaxare

Levănțica este o plantă aromatică originară din nordul Africii și este recunoscută pentru proprietățile sale asupra pielii, fiind un ingredient esențial în produsele cosmetice. Denumirea de lavandă provine de altfel din latinescul „lavare” care înseamnă „a spăla”. Și-a câștigat numele datorită faptului că era o plantă utilizată adesea în baie pentru purificare și curățare, dar reprezenta și un remediu pentru insomnie, anxietate sau chiar depresie prin inhalarea mirosului de levănțică ce avea efect sedativ.

Ce  beneficii aduce levănțica organismului?

În urma utilizării lavandei încă din perioade îndepărtate, s-au demonstrat o serie de efecte benefice asupra organismului, însă studiile asupra acestei plante sunt încă în desfășurare. Până acum s-a observat că levănțica, consumată sub formă de ceai sau folosită ca  ulei esențial la masaj, are efect calmant, tratează cu succes insomnia și îmbunătățește calitatea somnului, deoarece inhalarea aromei de lavandă are rolul de a încetini activitatea sistemului nervos. Consumul de levănțică mai este asociat și cu calmarea durerilor stomacale, a migrenelor, a durerilor de cap sau poate ajuta la reducerea oboselii. Ceaiul de lavandă în perioada alăptării stimulează lactația deoarece ajută proaspăta mămică să se relaxeze, în schimb nu este indicat femeilor însărcinate.

Levănțica este indicată pentru a reduce febra, pentru curățarea și dezinfectarea rănilor ușoare. Această plantă are și rol cicatrizant. Este indicată și în cazul arsurilor solare, pentru calmarea înțepăturilor de insecte sau pentru prevenirea lor având și efect repelent. De asemenea reduce starea de balonare și colicii la bebeluși.

Masarea uleiului esențial de levănțică pe scalp reduce căderea părului, are efect regenerator și îndepărtează mătreața.

Când pot folosi levănțica pentru copii?

Pentru copiii nu se recomandă uzul intern al lavandei, însă uzul extern al tincturilor, ceaiurilor sau al uleiurilor esențiale este permis bebelușilor fetițe chiar de la 1 lună, însă numai după ce s-a făcut un test al toleranței pe o parte mică a pielii și după ce s-a cerut eventual și părerea medicului pediatru. Se pot utiliza uleiuri esențiale sau ceaiuri pentru băi externe, pentru spălarea unor răni ușoare, pentru calmarea unor înțepături de insecte sau pentru efectul repelent. În orice caz nu este indicat abuzul de ulei esențial, deoarece poate cauza reacții adverse.

Precauții există doar în cazul băieților. Mici studii au corelat utilizarea lavandei la persoane de sex masculin cu apariția unor dereglări hormonale.

Cum depozitez și sub ce formă folosesc levănțica?

De la levănțică se folosesc doar florile în stare proaspătă sau uscată. În țara noastră florile de levănțică se cultivă de obicei pe tot parcursul verii. Florile se usucă în strat subțire, așa cum se deshidratează orice aliment, și se păstrează la loc uscat,de preferat în săculeți textili.

Foarte cunoscut este uleiul esențial obținut din aceste flori. Levănțica se poate folosi sub formă de pulbere (obținută prin măcinarea florilor uscate), ceaiuri, uleiuri sau tincturi.

Florile uscate se pot folosi în ceaiuri adăugând și mușețel cu scopul de a obține un ceai relaxant (pentru adulți). Ceaiul simplu de levănțică se poate răci și folosi pentru a calma arsurile solare, pentru sănătatea părului și pentru a reduce mătreața.

Tinctura se obține prin lăsarea la macerat a florilor în alcool alimentar timp de 2 săptămâni după care se poate filtra și folosi în comprese pe zone dureroase în caz de contuzii sau reumatism.

Uleiul esențial adăugat în apa de baie, alături de sarea epsom, asigură relaxarea, destinderea necesară după o zi agitată. De asemenea uleiul esențial se folosește și pentru masaj, iar la bebeluși poate fi adugat în loțiuni de corp homemade.

Oricum ar fi folosită, levănțica asigură un parfum odihnitor.

Surse(ro):
http://www.desprecopii.com/info-id-2375.htm
http://dr-catalin-luca.ro/site/remedii-si-alimente-vindecatoare/remedii-naturiste/levantica.html
Surse (en):
http://www.ageless.co.za/herb-lavender.htm
http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/lavender
http://www.medicalnewstoday.com/articles/265922.php
http://wellnessmama.com/7041/lavender-herb-profile/
Sursa foto:https://flic.kr/p/fMJN6