Sarea Epsom se mai numește și sare amară sau sulfat de magneziu. Trebuie menționat că deși i se spune sare, nu are în comun cu sarea alimentară decât aspectul. Sarea amară este rezultatul evaporării apei minerale sau a apei de mare, iar denumirea de „sare Epsom” îi revine după numele unei localități din Anglia în care se produceau cantități mari de sulfat de magneziu. Utilizată extern, sarea epsom ajută organismul obosit, calmează și exfoliază tenul în diferite tratamente de înfrumusețare, iar în cazuri rare poate fi utilizată intern, însă doar la sfatul medicului.
Ce beneficii aduce organismului?
Sarea Epsom este alcătuită în cea mai mare parte din magneziu și sulf, două minerale de care organismul uman are nevoie, dar care sunt foarte greu de sintetizat doar din alimentație. Din punct de vedere cantitativ magneziul este al doilea element din corpul nostru, iar deficitul din organism se manifestă prin dureri de cap, dureri ale articulațiilor, probleme ale inimii, probleme digestive, dureri musculare. Deficitul de sulf are și el ca efect instalarea stării de epuizare și de organism slăbit. Așadar sarea Epsom poate fi utilizată cel mai frecvent în apa de baie din care organismul extrage magneziul și sulful care au ca efect:
– Reducerea nivelului de stres;
– Eliminarea substanțelor toxice acumulate prin alimentație;
– Reducerea durerilor și crampelor musculare;
– Prevenirea formării cheagurilor de sânge și îmbunătățirea circulației;
– Tratarea constipației și hemoroizilor;
– Prevenirea diabetului prin creșterea eficienței insulinei din corp.
Sarea Epsom poate fi folosită cu succes pentru a remedia probleme ale tenului, ajută la vindecarea rănilor, reduce durerile de spate, previne și tratează răceala și gripa.
Când pot utiliza sarea Epsom la copii?
Deoarece este un produs natural, sarea epsom poate fi utilizată în baia bebelușilor chiar și de la 3 luni cu condiția ca apa de baie să nu fie înghițită și dacă se evită contactul cu ochii. De asemenea, nu se recomandă o utilizare zilnică, la bebeluși fiind suficientă o utilizare pe săptămână sau în caz de răceală. Pentru mai multă siguranță este indicat să cereți și părerea medicului pediatru.
Cum folosesc eficient sarea Epsom?
Principala utilizare a sării amare este ca sare de baie ce relaxează corpul. La bebeluși o lingură de sare este suficientă la o cantitate generoasă de apă, iar după o asemenea baie somnul lor va fi liniștit și odihnitor.
Mai există însă și alte întrebuințări interesante ale sării Epsom:
- Elimină spinii/ așchiile: se face un concentrat cu 2 linguri de sare amară la 250 ml apă care se aplică sub formă de compresă pe locul rănit. Concentratul înmoaie pielea și face ușoară îndepărtarea spinilor.
- Ameliorează durerea provocată de înțepătura de albine sau arsuri solare: se face de asemenea un concentrat, cu apă rece de această dată, care se aplică pe locul dureros.
- Elimină mirosul neplăcul al picioarelor: prin înmuierea acestora timp de 20 de minute în apă cu sare Epsom și o lingură de ulei de măsline.
- Curăță punctele negre și exfoliază tenul: se pune 1 lingură de sare amară într-un pahar cu apă călduță (200 ml) și se masează pielea până dispar punctele, iar pielea rămâne catifelată.
- Hidratează părul: se amestecă balsamul de păr cu sare amară și se lasă 20 de minute să acționeze, după care se clătește.
- Curăță gresia: se amestecă părți egale de sare de mare și detergent de vase cu care mai apoi se freacă podelele.
- Apă pentru udat plantele: dacă se adaugă câteva lingurițe în apa de udat florile, acestea vor crește mai repede și mai viguroase. În cazul grădinilor în care se află tufe de trandafiri/alte plante decorative, sarea se presară la rădăcină înainte de a fi udate.
Surse(ro):
http://marawvegan.ro/sarea-epsom-beneficii-extraordinare-pentru-organism/
http://www.romedic.ro/sarea-epsom-beneficii-0P32555
Surse(en):
http://www.saltworks.us/salt_info/epsom-uses-benefits.asp
http://wellnessmama.com/8509/21-uses-for-epsom-salt/
http://www.wikihow.com/Use-Epsom-Salt
Sursa foto: https://flic.kr/p/7bgiSx