Lucruri interesante despre rodie

Recunoscută pentru conţinutul ridicat în polifenoli și  vitamina C, rodia întărește de sistemul imunitar și ajută organismul să reziste în fața infecțiilor. De asemenea, ajută la tonifierea mușchiului inimii, reduce colesterolul, elimină petele de pe piele, reduce febra și durerile în gât, protejează organismul împotriva osteoporozei şi este recomandată în timpul sarcinii, deoarece protejează funcțiile creierului bebelușului. Iată și câteva lucruri pe care probabil nu le știați despre rodie:

Lucruri interesante despre rodie

 Mărul cu multe seminţe

Cuvântul rodie în limba engleză (pomegranate) vine din limba latină și înseamnă măr cu multe semințe (din pomum  – măr și granatum – cu semințe).

Origini

Originară din Iran, rodia este cultivată în zonele cu o climă caldă și uscată din centrul Asiei, unele zone din Africa și în regiunea Mediteranei. Știați că există dovezi care plasează rodia în Asia în anii 1000 înaintea erei noastre?

Super fruct

Se tot vorbeşte despre super alimente, dar și super-fructele sunt în vogă (printre care şi goji sau acai), rodia fiind unul dintre cele mai bogate în antioxidanţi și elemente antiinflamatoare, care susţin un organism viguros. Folosită ca aliment-medicament din antichitate, s-a descoperit că rodia poate încetini evoluţia cancerului de prostată, poate inhiba dezvoltarea tumorilor pulmonare și contribuie la reducerea plăcii bacteriene, ca să nu mai spunem că furnizează organismului o cantitate considerabilă de antioxidanţi, atât de importanţi în lupta împotriva radicalilor liberi.

Aliat pentru o greutate optimă

Seminţele de rodie sunt bogate în fibre, dar cu un conţinut scăzut de calorii. Un studiu publicat în 2015 a arătat că un polifenol care se găseşte în rodie poate proteja organismul împotriva afecțiunilor metabolice și ameliora unele afecţiuni cardiace în cazul persoanelor obeze.

Viața îndelungată

Arbustul care produce rodii poate trăi până la 200 de ani. Deşi poate fi folosit drept plantă ornamentală, copacul va produce fructe doar dacă se află într-o zonă călduroasă şi aridă.

 Mitologia greacă

Rodia apare în diverse povestiri din mitologia greacă, cea mai cunoscută fiind cea în care Persefona, fiica zeiței Demetra (zeița agriculturii) este convinsă de Hades să mănânce seminţe de rodie, motiv pentru care este condamnată să petreacă 3 luni pe an în infern.

Simbolul bunăstării

În Grecia, rodia este un dar tradiţional de casă nouă, pentru că simbolizează norocul, fertilitatea şi abudența.

Surse:

http://www.thatsitfruit.com/buzz/10-interesting-facts-about-pomegranates/

https://en.wikipedia.org/wiki/Pomegranate

http://fruitfacts-sastha.blogspot.ro/2012/07/fun-facts-about-pomegranate.html

http://www.healthdiaries.com/eatthis/22-facts-about-pomegranates.html

Sursa foto:

https://flic.kr/p/9YepB4