Tulburări alimentare, o nouă provocare!

Tulburările alimentare sunt des întâlnite în rândul adolescenților dintr-o prea mare preocupare pentru felul în care arată. Cel mai adesea ei își percep în mod greșit greutatea și forma corpului sau încearcă să facă față unor emoții puternice, frustrante prin mâncare.

Aceste tulburări alimentare sunt de fapt perturbări grave ale stilului alimentar ce afectează în mod direct sănătatea persoanei sau chiar viața. Așadar, tulburările comportamentului alimentar nu sunt provocate de mâncare, aceasta fiind doar o modalitate de a face față unor sentimente precum frică, rușine, furie, vinovăție. De obicei implică consumul unei cantități ori prea mari, ori prea mici de hrană.

Tipuri de tulburări alimentare

1. Anorexia nervoasă  este caracterizată de teama exagerată de a nu câștiga în greutate și o percepție complet greșită a dimensiunilor corpului. Persoanele care suferă de anorexie nu pot menține o greutate normală, mănâncă rar și foarte puțin. Această tulburare alimentară are ca efect scăderea tensiunii arteriale, căderea părului, ruperea unghiilor, incapacitatea de concentrare, scăderea densității osoase, dereglări menstruale sau chiar întreruperea acesteia și nu în ultimul rând anorexia duce la apariția anemiei.

2. Bulimia nervoasă se caracterizează prin secvențe repetate de supraalimentare într-un ritm accelerat, urmate de comportamente compensatorii ca utilizarea în exces a laxativelor, inducerea stării de vomă,  exerciții fizice în exces. Toate aceste comportamente au ca scop eliminarea stării de vinovăție. Persoanele care suferă de bulimie experimentează fluctuații de greutate, în general sunt supraponderali sau au o greutate normală. Această tulburare alimentară are ca efect dureri constante de stomac, afectarea rinichilor, dereglări menstruale, pierderea de minerale și potasiu care duc în timp la probleme ale inimii.

3. Mâncatul compulsiv (binge eating disorder) se caracterizează prin episoade de consum rapid a unor cantități mari de mâncare fără a avea senzația de foame. Aceste episoade de supraalimentare nu mai sunt urmate de comportamente compensatorii.  Efectele sunt asemănătoare ca în cazul bulimiei.

4. Pica este o tulburare alimentară și psihică manifestată prin dorința de consum a diverse substanțe necomestibile precum pământ, var, lut, nisip, vopsea, cărbune, lemn, plastic, săpun, cretă. Boala pica se manifestă frecvent la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de luni, însă poate apărea  și la adulți, mai ales la femeile însărcinate.  Această tulburare alimentară poate avea drept consecințe intoxicația, afectarea gastro-intestinală datorită ingestiei de obiecte mari care nu se digeră, leziuni dentare.

Care sunt cauzele apariției tulburărilor alimentare?

Există numeroase cauze ale apariției tulburărilor alimentare, cauze biologice, psihologice, mediul, factori genetici sau sociali care afectează felul în care o persoană se percepe pe sine. Dintre numeroasele cauze le voi menționa pe cele mai des întâlnite:

– Cauze genetice: studiile arată că tulburările alimentare apar cu precădere la persoane care au avut cazuri în familie. Gemenii au tendința de a împărtăși tulburări alimentare.
– Cauze biologice: hipotalamusul are un rol important în controlul comportamentului, cum ar fi senzația de foame și sete, reglează temperatura corpului, somnul și secreția de hormoni. Glanda tiroidă și amigdala reglează și controlează activitățile emoționale precum anxietatea, depresia, agresivitatea și sensibilitatea. Din acest motiv, orice disfuncționalitate prezentă la oricare din cele trei enumerate mai sus poate cauza tulburări alimentare.
– Mass-media reprezintă o altă cauză, deoarece  promovează imagini ideale ale corpului, femei foarte slabe, astfel adolescentele asociază frumusețea cu ideea de a fi slabă. În cazul băieților aceștia tind să copieze modelul media mergând exagerat de mult la sală și  manifestând un interes aparte pentru ceea ce mănâncă.
– Tulburări de comportament:  persoanele care suferă de tulburări ale alimentației au o stimă de sine scăzută, dependențe, sunt inhibați, prezintă o frică aparte de a fi criticați, se simt umiliți cu ușurință.
– Activitatea fizică excesivă și dorința de a fi aproape de perfecțiune, mai ales în cazul persoanelor care practică sport de performanță poate duce la tulburări alimentare.
– Imaginea de sine distorsionată poate fi o cauză a anorexiei sau bulimiei. Adolescenții în special au o teamă de a fi grași sau au impresia că au dimensiuni mai mari decât în realitate.

Cum depistăm prezența tulburărilor alimentare?

În cazul în care copilul/ adolescentul suferă de tulburări alimentare se poate observa că:
– acesta devine din ce în ce mai fragil și slăbește considerabil dacă este anorexic sau de îngrașă excesiv în cazul bulimiei
– este obsedat de mâncare și controlul greutății
– își porționează mâncarea
– consumă mâncare de dietă și cu grăsimi puține (atunci când nu mănâncă compulsiv)
– este depresiv, îi este frig constant, se retrage din viața socială, cumpără în mod regulat laxative, face sport în exces
– își petrece majoritatea timpului încercând să scape de calorii.

Surse (ro):

http://www.estuar.org/index.php/fundatia-estuar-despre-afectiunile-mintale/item/100-tulburarile-alimentare-ta
http://www.psymotion.ro/content/tulburari-alimentare
http://www.sanatate-mintala.info/index.php/tulburarile-alimentare-othermenu-54/bulimia-nervoasa
http://www.sfatulmedicului.ro/Nutritia-copiilor/tulburarile-alimentare-la-adolescenti_1547

Surse (en):
http://umm.edu/health/medical/reports/articles/eating-disorders
http://en.wikipedia.org/wiki/Eating_disorder
http://www.nedc.com.au/anorexia-nervosa

Sursa foto: https://flic.kr/p/73Afcw