Persimmon, fruct cu efect antioxidant

Persimmon (sau Kaki) este un fruct exotic ce îşi are originile în China, dar este considerat totodată fructul naţional al Japoniei.

Persimmon este un fruct ce se coace în octombrie-noiembrie, arată precum o roşie, iar culoarea sa poate fi galben sau roşu deschis. Gustul acestui fruct este dulce şi puţin picant, are miezul zemos şi este comestibil în întregime.

Ce substanțe nutritive conține persimmon și ce beneficii aduce?

Fructul persimmon este bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi. Acesta conţine: vitamina C, vitamina Evitamina Kvitamina A, folaţi, tianină, sodiu, potasiu, calciu, fier, cupru, magneziu, mangan, fosfor, zinc şi caroten.

Fructul întăreşte sistemul imunitar, datorită conţinutului mare de vitamina C de aproximativ 17g/fruct, protejând astfel organismul de infecţii, răceli, gripe şi fiind un bun antioxidant.

Datorită conţinutului  de potasiu, fructul protejează inima, controlând presiunea arterială şi producerea celulelor roşii. Persimmon are totodată efecte tonice, diuretice, laxative şi protejează ficatul.

Când pot introduce persimmon în alimentaţia copilului?

Recomandările pentru introducea persimmonului variază între vârsta de 8 și 10 luni.Vă recomandăm să urmați regula celor 4 zile pentru a depista eventualele reacţii sau alergii. Totodată, înainte de a oferi orice aliment nou copilului, este indicat să consultaţi medicul pediatru.

Cum aleg şi cum ofer fructul persimmon copilului?

Acest fruct se găseşte în supermarket, la raionul cu fructe proaspete. Se aleg fructele fără lovituri, zgârieturi, pete şi care au o coajă lucioasă. Fiindcă, în general, fructul nu e foarte copt, înainte de a-l consuma, îl puteţi păstra o zi sau două într-o pungă de hârtie, la loc uscat, ferit de lumină.

Persimmon poate fi consumat proaspăt, uscat, fiert, în prăjituri, în salată, în piureuri sau sub formă de suc. Puteţi mânca doar miezul, tăind partea de deasupra şi mâncând cu o linguriţă interiorul, miezul. Dar e bine de ştiut că şi coaja se poate mânca (după ce fructul e spălat foarte bine.)

Surse (ro):
http://www.bucatariaadrianei.ro/fructul-kaki-fructul-zeilor-sau-persimmon/

Surse (en):
http://www.nutrition-and-you.com/persimmon-fruit.html
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/persimmonbabyfoodrecipes.htm#.UonVOtI9KqM

Sursa foto: http://flic.kr/p/3XRa6u