Guava este un fruct exotic care are peste 100 de specii. Cea mai întâlnită are coaja de culoare verde (ca lime-ul), miezul rozaliu, forma ovală şi se coace în noiembrie. Guava îşi are originile în Mexic, America Centrală, America de Sud şi face parte din familia Mirtacee.
Ce substanțe nutritive conține guava și ce proprietăți are?
Guava este un fruct ce conţine cantități mari vitamina C, atât de benefică organismului mai ales în sezonul rece (guava asigură de patru ori mai multă vitamina C decât o portocală).
Guava este totodată bogată în vitamina A, vitamina B, vitamina K , acid folic, tianină, caroten, zinc, potasiu, magneziu, mangan, fier, calciu, fosfor.
Guava ajută la tratarea astmului şi a hipertensiunii arteriale, protejează inima și întăreşte sistemul imunitar datorită conţinutului ridicat de vitamina C.
Mai mult, fructul guava este un bun remediu pentru diaree, fiind benefic sistemului digestiv în general. Acest fruct are totodată rol antibacterian, tonic, este antioxidant , menţine elasticitatea pielii, reduce colesterolul şi previne formarea pietrelor la rinichi.
Când pot introduce guava în alimentaţia copilului?
Fiind un fruct exotic ce conţine acid citric, e recomandat ca guava să fie oferit copiilor după vârsta de 1 an. Ca în cazul oricărui aliment nou introdus în alimentaţia copilului, este recomandat să fie urmată regula celor 4 zile şi să consultați medicul pediatru.
Cum aleg și cum ofer guava copilului?
Guava se găseşte în supermarket-uri, la raionul de fructe exotice. Când cumpăraţi guava, e indicat să le alegeţi pe cele cu coajă curată, fără pete sau zgârieturi şi să fie puţin moi (dacă sunt tari, înseamnă ca fructele nu sunt coapte şi trebuie păstrate câteva zile înainte de a fi consumate). Se menţin proaspete pentru aproximativ 4 zile la temperatura camerei, iar la frigider pot fi ţinute până la 10 zile.
Atât miezul, seminţele cât şi coaja acestui fruct sunt comestibile. Coaja este puţin amăruie, pe când miezul este foarte dulce, având un gust asemănător cu cel al mărului amestecat cu mosc. Poate fi consumată ca atare sau în salate, gemuri, sucuri şi prăjituri.
Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Guava
Surse (ro):
http://retete.acasa.ro/sfaturi-culinare-41/fructul-de-guava-sfaturi-si-trucuri-13041.html
http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~medicina-alternativa/9520/guava-un-fruct-al-sanatatii.html
http://www.fitbody.ro/fructul-de-guava-si-multiplele-sale-beneficii-pentru-sanatate.html
Sursă foto: http://flic.kr/p/9HtBEq