Somnul bebelușilor, o provocare pentru mămici

Somnul în cazul bebelușilor este foarte important, deoarece reprizele dese de somn îi asigură acestuia creșterea și dezvoltarea psihică normală. Pentru un nou născut adaptarea la viață poate fi foarte obositoare, iar la câteva luni tot are nevoie de odihnă între reprizele de cercetare a lumii din jurul său. În timpul somnului bebelușii până la 1 an sau chiar și cei mai mari pun în ordine lucrurile noi pe care le-au învățat sau pur și simplu exersează involuntar câte o nouă realizare.

Somnul bebelușilor este o temă des discutată la care s-au elaborat numeroase teorii, unele contradictorii, însă fiecare părinte are posibilitatea de a face alegerile pe care le consideră benefice pentru familie și copil. Aici voi prezenta doar câteva aspecte legate de somnul bebelușilor.

Cât ar trebui să doarmă bebelușii ?

Timpul de somn variază în funcție de vârsta bebelușului, iar aici ne vom referi la bebelușii ce au o vârsta de până la 1 an.

–            Un nou născut până la 3 luni doarme în jur de 18 ore pe zi deoarece chiar și suptul este obositor la această vârstă. Având în vedere că nou născutul nu poate diferenția ziua de noapte, cele 18 ore de somn vor fi în reprize de câte 3 ore, acesta trezindu-se mai mult pentru a se hrăni atât ziua cât și noaptea.

–            De la 3 luni până la 6 luni perioada de somn este mai mică, aproximativ 15 ore pe zi. Micuțul deja face diferența între zi și noapte, chiar dacă asta nu înseamnă ca nu-și mai trezește mămica în toiul nopții. Mai exact, bebelușii încep să sară peste una din mesele nocturne, ajungând unii să doarmă chiar și 6 ore continuu.

–            De la 6 la 9 luni bebelușii dorm aproximativ 14 ore pe zi, au timp să mănânce dar și să se joace cu cei din jurul lor. Acum unii bebeluși dorm tot câte 6 ore neîntrerupt noaptea, sau se trezesc foarte des datorită aglomerării de lucruri noi învățate care îi fac sa se trezească singuri atunci când prin somn exersează o rostogolire, un stat în funduleț sau un mers de-a bușilea.

–            De la 9 la 12 luni somnul atinge tot cam 14 ore pe zi însă este mai bine proporționat. Noaptea se doarme cel mai mult, chiar și 10-12 ore neîntrerupt, iar ziua apare somnul de la amiază (o repriză sau două) de 2-3 ore.

Cum trebuie adormiți bebelușii?

De modul în care adorm bebelușii depinde foarte mult calitatea și durata somnului, care este foarte importantă pentru părinți, mai ales noaptea. În plus, un somn odihnitor asigură un bebeluș vesel și dornic să descopere lucruri noi la trezire.

Pentru a adormi corect bebelușul, încă din prima lună trebuie învățat cu un anumit program pentru a-i dezvolta anumite automatisme. Spre exemplu schimbarea de hăinuțe dimineața și îmbrăcarea pijamalelor seara îl vor face pe copil treptat să înțeleagă diferența între zi și noapte și că urmează să doarmă. Baia înainte de culcare este iarăși indicată, deoarece în timpul băii calde pe bebeluș îl ia somnul. Dacă atmosfera este liniștită și cu anumite melodii relaxante sau de leagăn, ușor copilul va învăța că acele melodii reprezintă semnalul de culcare. Astfel nu va fi luat prin surprindere și nu îi va fi frică să adoarmă.

Dacă este hrănit la sân, bebelușul are tendința de a adormi în brațele mamei. Acest lucru, deși este foarte comod la început, mai târziu va deveni un adevărat obstacol în menținerea unui somn liniștit și profund noaptea. Așadar, după ce a mâncat, aproape adormit, este indicat să fie pus în pătuț pentru a asocia astfel patul cu somnul. Mama va sta bineînțeles lângă el mângâindu-l ușor dacă e nevoie, evitând să îl ia în brațe, până bebelușul adoarme. Așa va învăța să adoarmă singur chiar dacă se mai trezește pe parcursul nopții.

Copiii mai mari pot fi adormiți într-un mod plăcut dacă ascultă povești citite de unul dintre părinți.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru un somn liniștit și lung?

  1. Pentru un somn liniștit și care e de preferat să dureze toată noaptea, copilul trebuie îmbrăcat adecvat în așa fel încât să nu îi fie prea cald, dar nici frig. Hainele de somn trebuie să fie comode și din bumbac pentru a preveni apariția iritațiilor.
  2. Liniștea în cameră este un factor important. Chiar dacă bebelușul adoarme cu o melodie pe fundal, după ce acesta a adormit, muzica este bine să fie întreruptă. Zgomotele pot perturba somnul celui mic. Totuși sunete de susur de apă în surdină îl fac pe bebeluș să se simtă în siguranță ca în burtica mamei
  3. Stomacul pregătit pentru ore bune de somn asigură odihnă suficientă. Este foarte importantă masa de seară și ce anume conține. Nivelul glicemic scăzut sub limitele normale stă la baza producerii coșmarurilor și a fricii de întuneric atunci când bebelușul se trezește noaptea.
  4. Întunericul în cameră pe perioada somnului asigurat de niște draperii prin care să nu pătrundă lumina dimineții, pot prelungi somnul bebelușului, dacă se întâmplă să fie foarte matinal de obicei. Nici lumina de veghe nu este recomandată.
  5. Temperatura și umiditatea optimă feresc bebelușul de probleme respiratorii ce îl pot trezi. Temperatura recomandată este în jur de 20°C, iar umiditatea la un nivel de 50% creează ambientul numai bun pentru somn. Aerul uscat dă bebelușului senzația de nas înfundat, iar umiditatea prea mare crește riscul de alergii.

Voi cum vă adormiți bebelușii și mai ales cum îi determinați să nu se trezească întreaga noapte?

Surse(en):
http://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/sleep-problems/31-ways-get-your-baby-sleep-and-stay-asleep
http://www.babycenter.com/0_baby-sleep-basics-9-to-12-months_7661.bc
http://www.webmd.com/parenting/baby/sleep-naps-12/nighttime?page=3
Surse(ro):
http://www.sfatulmamicilor.ro/bebelusi/ingrijirea-bebelusului/programul-de-somn-pentru-bebelusi-177.html
http://www.sfatulmedicului.ro/Arta-de-a-fi-parinte/somnul-in-primele-trei-luni-de-viata_261
http://depici.ro/copilul/somnul-bebelusului-sfaturi-pentru-somn-linistit-odihna/
Sursa foto: https://flic.kr/p/7tRN2w