Bama (sau Okra, cum este cunoscută în vest) este o plantă cu fructe comestibile din familia Malvaceelor (din care fac parte bumbacul, arborele de cacao şi hibiscusul). Este o plantă anuală, care crește până la 2m înălțime. Frunzele au 10–20 cm lungime și sunt late, palmate, având 5–7 lobi. Florile au un diametru de 4–8 cm, cu 5 petale gălbui, adesea cu o pată roșie la baza fiecărei petale. Fructul este o capsulă verde, cu puf, având lungimea de 8-20 cm și conține numeroase semințe.
Bama este cultivată în zonele tropicale și temperate mai calde, pentru fructele sale fibroase care au forma unor păstăi verzi cu semințe rotunde, albe. Fructele sunt culese necoapte (lungime sub 10 cm) și mâncate ca legume. Frunzele pot fi folosite la îngroșarea supelor.
În ţările arabe, bamele sunt folosite mai ales pentru prepararea unor supe groase cu alte legume și cu carne. De asemenea, este folosită în bucătăriile din India, Brazilia și insulele Caraibe.
Ce substanțe nutritive conţin bamele?
Lunguieţe şi verzi ca nişte castraveţi, bamele sunt vegetale foarte nutritive. Pe lângă faptul că sunt sărace în calorii, sunt bogate în vitamine şi minerale: A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu şi vitamina B6. Întrucât conţin acid folic, bamele sunt recomandate viitoarelor mame, acidul folic ajutând la dezvoltarea tubului neural al fătului.
Fibrele superioare, regăsite în bame, ajută la stabilizarea glicemiei, micşorând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal.
Mucilagiul din bame micşorează nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând astfel toxinele prin filtrarea ficatului şi, graţie proprietăţilor laxative, curaţă intestinul gros. Şi nu e tot, fibrele din bame menţin sănătatea intestinului gros.
Precum un panaceu, bamele consumate frecvent vindecă întregul organism. Astfel, tratează inflamaţia plămânilor şi calmează simptomele de intestin iritabil. Datorită conţinutului de vitamina C, bamele au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, care le recomandă în dieta bolnavilor de ateroscleroză, iar câteva studii arată că bamele previn cataracta.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în nutriţie, recomandă consumul bamelor pentru valoarea lor terapeutică. Conform studiilor, riscul unui infarct sau al unui accident vascular în rândul celor care consumă aceste miraculoase legume este foarte redus. De asemenea, specialiştii americani consideră că o dietă cu bame poate preveni unele forme de cancer, în special cel de colon.
Bamele sunt hrana ideală pentru persoanele supraponderale având calorii puţine. O cană plină cu bame conține doar 33 de calorii. Datorită conţinutului ridicat de mucilagii, acestea au şi proprietăţi emoliente, fiind recomandate în afecţiuni respiratorii precum bronşite sau traheite.
Când pot introduce bamele în alimentaţia copilului meu?
Bamele pot fi introduse în alimentaţia copiilor după vârsta de 9 luni . Ca în cazul oricărui aliment nou introdus, este bine să vă consultați cu medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.
Cum le consumăm?
Bamele comestibile sunt de obicei culese înainte să se coacă; numai aşa se pot folosi ca legume fragede. Fructul necopt este gătit exact ca fasolea păstăi. Cele mai populare mâncăruri de bame sunt supele de legume cu bame, bame cu roşii, şi lecho de bame. Bamele sunt foarte bune şi crude sau făcute uşor pe grătar şi consumate cu mujdei de usturoi. Trebuie numai spălate. Nu este necesar să le curăţaţi de coajă.
În afară de varianta gătită, bamele pot fi marinate sau uscate cu uşurinţă. Se pot păstra şi la congelator. Pot fi opărite un minut, clătite în jet de apă rece şi uscate. Fiecare tulpină se taie pe lung şi se aşează în punga frigorifică.
Surse (ro):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Bam%C4%83
http://www.dietetik.ro/bamele-mentin-sanatatea-tractului-digestiv
http://www.bonduelle.ro/bame
http://www.biomania.ro/blog/2009/07/23/ce-nu-stiai-despre-bame/
Sursă foto: http://flic.kr/p/84kPtV