Deşi este compus în mare parte din apă, prazul conține minerale precum nichel, potasiu, fier, calciu, mangan, magneziu, fosfor, vitaminele A, C, K, acid folic, dar și cantități mai mici din alte vitamine din complexul B. Este o legumă bogată în substanțe nutritive și fitonutrienți, care îi conferă importante proprietăți curative, dar şi un gust blând și dulceag, mai uşor tolerat de copii în comparație cu alte membre ale familei Allium, precum ceapa sau usturoiul. Iată care sunt rețetele noastre preferate cu praz:
Top 5 reţete cu praz
Orez cu piure de dovlecel şi praz (de la 7 luni)
Orezul cu praz se pregătește ușor, rapid și este un preparat bine tolerat de bebeluși. Orezul este ușor digerabil și conține calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, mangan, iod, zinc, fluor și vitamine A, B1, B6 și B12, în forma sa integrală. Dovlecelul este și el o sursă importantă de minerale şi vitamine, dar, mai ales, de antioxidanţi precum alfa și beta-caroten, luteină și zeaxantină, elemente esențiale în prevenirea bolilor de ochi.
Cartofi la cuptor cu sos de praz (de la 8 luni)
O reţetă care se prepară uşor, cu broccoli și cartofi la cuptor şi un delicios sos de praz cu smântână. Broccoli este renumit datorită cantității mari de vitamine conținute, în special vitamina C, A, B complex, acid folic, E și K, iar împreună cu celelalte ingrediente formează un preparat consistent și foarte gustos.
Omletă cu spanac și praz (de la 1 an)
Dacă v-aţi săturat de clasica omletă simplă ori cu brânză sau vreţi să îl surprindeţi pe cel mic cu un preparat deosebit pentru micul dejun, încercaţi omleta cu spanac și praz. Este ideală pentru copilașii care nu prea acceptă verdeața sau pentru cei care nu agrează oul simplu.
Tartă cu ceapă roșie și praz (de la 8 luni)
O tartă atipică, cu ceapă roşie şi praz! Nu vă aşteptaţi la asta, aşa-i? Este un preparat inedit, dar care merita încercat. Va fi cu siguranţă pe placul întregii familii!
Kale cu praz (de la 8 luni)
Tot un preparat rapid şi extrem de simplu. Consumată regulat, varza Kale, întăreşte sistemul imunitar, protejează organismul împotriva cancerului, diminuează nivelul de colesterol şi de zahăr din sânge, încetineşte procesul de îmbătrânire a creierului, protejează împotriva tumorilor şi screlozei.
Poftă bună!