Ai putea gândi: ce idee proastă să scrii un articol despre un subiect atât de crunt la vârsta asta! Poate nu e o idee tocmai bună dar aşa cum o viaţă sănătoasă începe de la vârsta copilăriei, anumite boli prind rădăcină tot în această perioadă.
Ascultam acum câtva timp la radio o emisiune despre cancer. La un moment dat se spunea că au fost întâlnite cazuri de cancer şi la copii crescuţi sănătos, la munte, unde consumau hrană ecologică, respirau aer nepoluat, fără antecedente în familie şi, totuși, a apărut nenorocirea.Vestea bună era că, în cazul copiilor, proporţia de vindecare totală este una foarte mare.
Această situaţie m-a neliniştit grozav. Suntem obişnuiţi să auzim foarte des cuvântul ,,cancer” fie asociat tutunului, alcoolului, E-urilor din alimentaţie,… de obicei, lucrurilor asociate adulților. Dar şi copiii?!… Am căutat diverse informaţii în acest sens şi am descoperit că majoritatea se învârt în jurul alimentaţiei.
Mai mult decat atât, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că dintre toate tipurile de cancer,un procent de 35-65% este rezultatul unei alimentaţii incorecte.
Sfaturi pentru corectarea alimentației
Revista ,,Viaţă şi Sănătate’’ extrage din raportul Alimentaţie, Nutriţie şi Prevenirea Cancerului: o perspectivă globală, bazată pe analiza a peste 4500 de studii ştinţifice un anumit număr de sfaturi din care am ales doar pe acelea care am considerat ca au legătură cu hrana copiilor:
1. O alimentație în care să predomine fructele şi leguminoasele şi mai puțin alimentele amidonoase rafinate
2. Consumul zilnic variat al legumelor, verdeţurilor şi fructelor pe tot parcursul anului
3. Consumul variat de cereale integrale, leguminoase, rădăcinoase şi cartofi
4. Limitarea consumului de alimente prelucrate şi procesate, în special zahărul
5. Limitarea consumului de alimente grase, în special cele de origine animală
6. Reducerea consumului de sare şi folosirea mirodeniilor și condimentelor pentru un gust plăcut al preparatelor culinare
7. A nu se folosi alimente care au stat timp îndelungat la temperatura camerei care, prin mucegăire, pot fi expuse contaminării cu micotoxine
8. Pentru alimentele alterabile se va folosi congelarea sau refrigerarea
9. Limitarea consumului de alimente fripte, arse sau prăjite
Prunele, şi piersicile, arme împotriva cancerului
Cu toţii am mai făcut sau facem în continuare greşeli în alimentaţie; pe unele chiar le iubim şi nu rezistăm să nu dăm copiilor acel ,,ceva bun” fie fast-food, o îngheţată, prăjituri sau chips-uri.
Cercetatorii de la Universitatea A&M din Texas ne dau o veste bună. Prin studiile lor au descoperit că extracte din piersici şi prune au distrus celule canceroase fără a fi afectate şi celule normale. Mai mult, anumiţi compuşi fitochimici din aceste fructe previn apariţia cancerului.
Este un motiv în plus să ne aducem aminte de magiunul făcut de bunicile noastre pe care noi, copiii, îl mâncam cu atâta poftă. Gustul lui şi al gemurilor pregătite acasă nu poate egala niciun produs asemănător din comerţ. Iarna ne putem mulţumi cu prune deshidratate care se gasesc prin supermarket-uri sau prune afumate, uscate ori lojnite (cum se spune prin anumite zone) care se găsesc în piaţă iar toamna putem încerca să facem şi noi magiun. Bunicile ar fi mândre de noi şi copiii noştri s-ar bucura şi în sezonul rece de protecţia acestor fructe.
Surse (ro):
Revista ,,Viaţa şi Sănătate”, Număr Special, 9 ani
Revista ,,Viaţa şi Sănătate”, noiembrie 2012
www.romaniancancerleague.org
Sursa foto: http://flic.kr/p/Sux2G