Magiun de prune (dupa 6 luni)

Ingrediente:

– 10 kg de prune

Da, doar atât! Nu există foarte  multe rețete despre care mai putem spune lucrul acesta. Celebrul specialist în nutriție Gheorghe Mencinicopschi afirmă  că preparatele culinare cele mai bune pentru sănătatea noastră sunt cele care conțin cât mai puține ingrediente. Ei bine, magiunul acesta are doar unul singur: prune. Nu conține nici un strop de zahăr adăugat, doar zaharuri 100% naturale.

Mod de preparare:
Trebuie menționat că nu orice soi prune este bun pentru a obține un magiun reușit. Alegeți soiul de prune “bistrițe” adică cele lunguiețe, de culoare mov prăfuit, nu foarte mari, care se desprind foarte ușor de pe sâmbure.

Spălați cu atenție fructele, îndepărtați codițele și sâmburii. Aruncați-le pe cele alterate.

Pentru că  magiunul de prune este o pastă de fructe, este bine să măcinăm prunele  cu ajutorul mașinii de tocat sau al blenderului. Eu am folosit mixerul vertical și am fost foarte mulțumită de rezultat.

Punem apoi prunele zdrobite într-o cratiță încăpătoare și dați la cuptor pentru 7-8 ore la 160 de grade. Bunicile noastre obișnuiau să fiarbă magiunul într-un ceaun, la foc mic, de lemne, amestecând încontinuu. Dar pentru că mămicile din ziua de azi nu au foarte mult timp la dispoziție pentru gătit, putem fierbe compoziția și la cuptor având grijă să amestecăm din oră în oră pentru primele 4 ore și apoi din 30 în 30 de minute. La final magiunul trebuie să fie vâscos, ca o mămăligă, de culoare vișiniu închis iar când se răcește lingura trebuie să stea dreaptă în el.

Se pune magiunul în borcane foarte curate, sterilizate și se păstrează într-un loc uscat, răcoros. Din 10 kg de prune au ieșit aproximativ 5 borcane de 800 g adică în jur de 4 kg de produs finit.

Copiii îl iubesc pentru că are un gust dulce acrișor delicios, iar noi mămicile pentru că știm cât este de sănătos pentru puii noștri.

Author: Bianca

Iubesc mâncarea făcută acasă, cu suflet, în mod tradițional. Așa au făcut mama și bunica mea, așa am să fac și eu. Împreună cu băiețelul meu de 2 ani descoperim tainele gătitului și învățăm cum să savurăm zi de zi fiecare "bucățică" din viață.

Share This Post On
  • cristina

    se mai gasesc prune in copaci acum in noiembrie? la tarabe sigur gasim, dar nu stim ce provenienta au…

    • Carmen Calin

      Buna Cristina, e mai greu de gasit acum prune, dar e o reteta de tinut minte pentru la anul. Noi am postat reteta dupa ce am testat-o 🙂

  • Anca

    Este delicios magiunul de prune! Mie imi place sa adaug in unele borcane miez de nuca sau migdale crude. Nu-i pot rezista. 🙂

  • Rodica

    Eu am cateva prune congelate si ma gandesc sa fac o portie pentru bebe sa il servim in loc de piure de fructe, insa nu de pus la borcan ci de servit azi. Oare mai trebuie fiert 8 ore? cred ca e suficient si mai putin, pana capat o consistenta mai buna. Ce parere aveti? A incercat cineva?

    • Carmen Calin

      Buna Rodica, piureul de prune crude este foarte bun. Eu nu l-as mai fierbe atata timp cat il folosesc pe loc.

  • nicoleta

    salut ! are cineva o reteta de dulceata de capsuni ? multumesk