Oțet, licoare cu utilizări multiple

Orice băutură alcoolică (ce conține mai puțin de 18% alcool) expusă la aer se transformă prin fermentare acetică în oțet, pentru că bacteriile convertesc alcoolul etilic în acid acetic (oțetul este acid acetic diluat în apă). Ca urmare, putem obține oțet dintr-o varietate de surse: din vin nealterat sau din alcool etilic, din malț, din fructe cum sunt merele, strugurii, curmalele, din orez, din trestie de zahar, din porumb, din nucă de cocos și multe altele. Oțetul folosit în alimentație (cu 5 pana la 18% acid acetic) este folosit pentru condimentare, pentru conservarea murăturilor, dar și în scopuri terapeutice.

Ce substanțe nutritive conține oțetul și ce beneficii aduce organismului?

Oțetul nu conține multe dintre substanțele nutritive pe care le asociem de regulă cu hrana sănătoasă, dar conține alte substanțe, încă studiate de oamenii de știință, care aduc beneficii organismului.

Beneficii:
– ajută în tratarea afecțiunilor pielii, inclusiv în unele cazuri de acnee la bebeluși sau de eritem fesier – consultați însă medicul pediatru pentru indicații complete
– ajută sistemul digestiv, îmbunătățind procesul de absorbție al nutrimenților esențiali; oțetul este bogat în acid acetic, iar acizii în general cresc absorbția de minerale din alimentele pe care le consumăm
– ajută în tratarea bolilor cardiovasculare pentru ca poate înlocui sodiul (sarea) sau alte ingrediente bogate în grăsimi saturate care agravează aceste afecțiuni
– ajută la reglarea glicemiei din sânge, deci ajută în diabet
– poate fi folosit în tratarea osteoporozei
– este hipocaloric, dar oferă gust mâncării în același timp – deci este indicat în caz de obezitate sau de dietă

Când pot introduce oțetul în alimentația diversificată a bebelușului?

Nu am găsit informații concrete legate de vârstă. Totuși răspunsul la întrebarea putem oferi oțet copiilor mici este da, ocazional. Tipul de oțet cel mai indicat este oțetul de mere, tocmai de aceea vom începe detalierea varietăților de oțet cu oțetul de mere.

În general, atunci când oferim bebelușului un aliment nou, este recomandat să urmăm regula celor 4 zile și să ne consultăm în prealabil cu medicul pediatru.

Ce alte utilizări mai are oțetul într-o gospodărie cu bebeluși sau copii mici?

– distruge bacteriile potențial dăunătoare de pe coaja fructelor
– curăță/dezinfectează jucăriile copiilor și pardoseala, fiind un înlocuitor pentru soluțiile chimice
– curăță depunerile de calcar din fierul de călcat, automatul de cafea, mașina de spălat rufe, sterilizatorul de biberoane etc: puneți oțet în compartimentele de apă (fierul de călcat, automat cafea), respectiv detergent și lăsați aparatele să parcurgă un ciclu complet de funcționare
– poate fi folosit ca balsam de rufe, făcând țesăturile mai moi
– elimină petele de transpirație, de urină; îndepărtează petele de adeziv rămase după autocolante; ajută la îndepărtarea petelor de pe porțelanuri
– îndepărtează mirosurile neplăcute – din baie, din frigider, de pe diverse suprafețe din casă

Varietăți de oțeturi

Oțetul de mere. Este preparat din cidru sau piure de mere și se poate folosi pentru condimentarea salatelor, la acrirea ciorbelor, la gătirea altor preparate cum ar fi sosurile. Conține vitamine (A,B,C), minerale si oligoelemente vitale pentru un organism sănătos – potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, cupru, fier. În procesul de fermentație, oțetul de mere se îmbogățește cu acizi suplimentari și enzime. Un amestec care conține numai 5% oțet de mere elimină până la 99% din bacterii, 82% din mucegaiuri și 80% de virusuri.

Pe lângă beneficiile general valabile oricărui tip de oțet, oțetul de mere:
– datorită conținutului ridicat de pectină – fibră solubilă care contribuie la îmbunătățirea digestiei prin echilibrarea nivelului de acid din stomac – contribuie la tratarea constipației prin eficientizarea mișcărilor intestinale
– datorită conținutului ridicat de potasiu, oțetul de mere ajută la scăderea hipertensiunii arteriale
– ajută la eliminarea mirosului neplăcut al corpului deoarece reduce pH-ul pielii, iar bacteriile nu supraviețuiesc într-un mediu cu pH scăzut
– ameliorează durerile de gât
– stimulează sistemul imunitar, mai ales în amestec cu mierea

Oțetul de vin. Este de regulă folosit la conservarea murăturilor, la marinarea cărnii sau în diverse rețete de sosuri. Oțeturile din vin conțin minerale – potasiu, fosfor, sodiu și calciu și vitamina C. Oțeturile fine provin din vinuri fine și se maturează încet, în butoaie de stejar. Maturarea lor durează de la câteva săptămâni până la doi ani.

Puteți să preparați singuri oțet de vin, de preferat din vin de calitate care să nu conțină sulfiți. Vom reveni cu o rețetă. Atenție la oțeturile din vin din comerț – provin din vinuri inferioare, utilizând tehnici de preparare rapidă.

Continuarea într-un articol viitor.

Surse (en):
http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/facts/the-health-benefits-of-vinegar.htm
http://canigivemybaby.com/apple-cider-vinegar/
http://www.hellobee.com/2012/08/30/baby-friendly-uses-for-vinegar/

Surse (ro):
http://www.sfaturilebunicii.ro/2010/07/19/25-de-utilizari-ale-o%C8%9Betului/

Sursă foto: http://flic.kr/p/7yt7M6