Dafinul face parte din familia Lauracee şi mai este cunoscut sub numele de laur, simbolul înţelepciunii. Originile acestei plante veşnic verde se afla în Asia Mică şi zona Mediteranei, unde creşte spontan sau este cultivat, ajungând până la înălţimi de 12 metri.
Denumirea ştiinţifică, Laurus nobilis, stă la baza cuvântului Bacalaureat, frunzele dafinului fiind cele cu care se încununau odinioară eroii, poeții sau oratorii. Există şi o legendă clasică legată de acest arbust, aceea că nimfa Dafne (de unde vine şi denumirea în limba română) s-a transformat în dafin pentru a se ascunde de zeul Apollo. Zeul a fost uimit de frumuseţea dafinului şi l-a dedicat celoar mai importante realizări ale civilizaţiei greceşti.
Ce substanțe nutritive contin frunzele de dafin și ce beneficii aduc?
Aromatele frunze de dafin conţin importante minerale şi vitamine dar şi uleiuri volatile precum cineolul care este cunoscut pentru efectul antiseptic, antioxidant, digestiv şi anti-cancerigen.
Frunzele proaspete de dafin sunt bogate în vitamina C, cunoscută drept cel mai puternic antioxidant natural cu importante efecte anti-virale. Acidul folic, vitamina A, vitaminele B (niacina, piridoxina, acidul pantotenic şi riboflavina) sunt de asemenea prezente în cantităţi mari. Vitamina A este un antioxidant natural şi are un rol esenţial în sănătatea ochilor şi a pielii. Complexul de vitamine B ajută la sintetizarea enzimelor, buna funcționare a sistemului nervos şi reglarea metabolismului.
Această plantă nobilă este şi o importantă sursă minerale precum cupru, potasiu, calciu, magneziu, fier, seleniu, zinc, mangan. Potasiul este o componentă importantă a celulelor şi ajuta la menţinerea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale iar fierul este de nelipsit din procesul de producere a celulelor roşii.
Când pot introduce dafinul în alimentația copilului?
Este recomandat că introducerea condimentelor să se facă după vârsta 7 luni, respectând regula celor 4 zile. Mâncarea se condimentează progresiv, urmărind reacţia copilului la noul gust. În cazul copiilor care au o reacţie bună la alimentele solide, fără alergii sau afecţiuni gastrice, pot face cunoştinţă cu dafinul şi mai devreme.
Frunzele de dafin se scot din mâncare înainte de a fi consumate. Ele pot cauza tăieturi, înec, sau pot răni tractul digestiv în cazul în care sunt înghiţite în mod accidental. Este recomandat ca femeile însărcinate să evite consumul în exces al frunzelor de dafin, existând un risc de pierdere a sarcinii.
Cum aleg și cum folosesc dafinul?
În mod obişnuit frunzele de dafin se găsesc ambalate, în varianta uscată. Dupa ce sunt culese, ele trec printr-un proces de uscare lentă, ferite de lumina soarelui pentru a-şi păstra uleiurile esenţiale volatile. Se pot consuma şi proaspete, însă dupa ce au fost lăsate pentru câteva zile la umbră pentru a-si pierde din gustul puternic amar. Frunzele uscate pot fi păstrate într-un borcan închis, ferit de lumina soarelui pentru cel mult un an pentru a nu-şi pierde aroma, dacă este posibil chiar în frigider. Frunzele de dafin se adaugă întregi la începutul procesului de gătire şi se elimină înainte de a consuma mâncarea.
Surse (en):
http://www.nutrition-and-you.com/bay-leaf.html
http://www.vegetablegardener.com/item/4457/bay-laurus-nobilis-from-legend-and-lore-to-fragrance-and-flavor
http://www.designedtonourish.com/2012/11/adding-spice-to-baby-food/
Surse (ro):
http://www.e-gradinarit.ro/plante-aromatice/128-dafinul
Sursa foto: https://flic.kr/p/n1F824