Indiferent ce și cât mâncăm, atât noi, cât și copiii noștri, putem avea probleme gastro-intestinale. Colitele abdominale neinfecțioase pot fi greu de suportat de cei mici, iar simptomele de greață, vărsături, dureri abdominale, febră, îi pot pune la pat.
Pentru a evita o astfel de situație, iată câteva plante care previn indigestia și o țin la distanță:
1. Ghimbirul – conține calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidrați, fibre alimentare, seleniu, sodiu, vitaminele C, E și B6 și se introduce în alimentația bebelușului, cel mai sigur, dupa vârsta de 2 ani. Ghimbirul acționează prin descompunerea proteinelor pentru a elibera stomacul și intestinele de gaze. De asemenea, ajută la digerarea mâncărurilor grase prin stimularea producției de salivă și ușurarea procesului de înghițire. Pentru calmarea durerilor de burtă, se recomandă ceaiul de ghimbir.
2. Coriandru – după vârsta de 1 an, cu precauție, poate fi introdus în alimentație și coriandrul. Uleiul din semințele de coriandru are numeroase utilizări în medicina tradițională având proprietăți analgezice, afrodisiace, antispasmodice și carminative. Substanțele provenite din frunzele plantei acționează împotriva bacteriei Salmonela. Coriandrul combate balonările și previne indigestia.
3. Dafin – aromatele frunze de dafin conţin minerale, vitamine, dar şi uleiuri volatile precum cineolul – cunoscut pentru efectul antiseptic, antioxidant, digestiv şi anti-cancerigen. De aceea, și el se află pe lista plantelor care previn indigestia. Oricând, după vârsta de 7 luni, dafinul poate face parte din meniul copilului tău.
4. Busuioc – începând cu vârsta de 7 luni, busuiocul poate sări oricând în ajutorul celor care au sau vor să prevină indigestia. Busuiocul este bogat in vitamina A, K, C și este o sursă importantă de calciu, fier, potasiu și magneziu. Ca multe alte mirodenii, planta este un tratament de nădejde în tulburările gastro-intestinale sau în lipsa de apetit alimentar.
5. Chimen – bogat în minerale, vitamine, antioxidanți, fibre (100 gr de semințe conțin aprox. 38 gr fibre), chimenul ajută cu succes în tratarea gastritei, a constipației (datorită conținutul ridicat de fibre) și a altor afecțiuni intestinale.
Cu cât reușim să includem astfel de condimente și mirodenii în meniul de zi cu zi al întregii familii, cu atât ne vom menține organismul sănătos și puternic folosind ceea ce natura ne-a lăsat!
Sursă foto: https://flic.kr/p/rTCjth