Borș, pentru o sănătate de fier

Borșul este  o băutură rezultată din fermentarea tărâțelor de grâu, foarte rar întâlnită în afara spațiului est-european.  Lichidul gălbui și acrișor este un tonic natural și un remediu pentru numeroase afecțiuni. Românii și rușii îl folosesc adesea pentru gătit, dar și pentru beneficiile aduse sănătății. Una din minunile pe care le face borșul și pe care știința nu a reușit încă să o explice este capacitatea acestuia de a înlătura total simptomle intoxicației cu alcool (mahmureala).

Ce subtanţe nutritive conţine borșul?

Borșul conține complexul de vitamine B, vitmina C, minerale în forme ușor asimilabile: calciu, magneziu, fosforseleniu, crom, aminoacizi esențiali și carbohidrați.

Când pot introduce borșul în alimentaţia copilului meu?

Borșul se poate introduce în alimentația copilului după vârsta de 6 luni, la recomandarea medicului pediatru și respectând regula celor 4 zile.

Beneficiile borșului

Borșul tratează oboseala cronică, anemia, este un foarte bun detoxifiant, stimulează digestia și arderea grăsimilor, reglează glicemia, este un adjuvant în tratamentul bolilor respiratorii cum ar fi:  bronșita, astmul, sinuzita și chiar tuberculoza (se pare că anumite substanțe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie).

Cura cu borș se recomandă și pentru problemele de ficat și fiere,  pentru reglarea tensiunii arteriale,  în tratamentul artritei, gutei și al cancerului de colon. Borșul se folosește cu succes și în cosmetică, la prepararea măștilor sau pentru tratarea pielii foarte uscate.
Copiilor se recomandă o ceașcă de borș pe zi, pentru vitaminizare.

Cum aleg şi cum păstrez borșul?

Cel mai bun borș este cel preparat în casă, având în vedere că borșul industrial conține aditivi alimentari periculoși pentru sănătate. Borșul se păstrează la frigider, în recipiente închise.

Cum se consumă?

Borșul poate fi consumat ca atare sau poate fi adăugat la ciorbe pentru un gust deosebit sau în smoothie-uri verzi, în loc de apă.

Surse(ro):
http://pediatruldebuzunar.blogspot.com/2011/05/diversificarea-alimentatiei-sugarului.html 
http://apropomagazin.md/2010/07/01/cura-cu-bors/
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alimente/farmacia-din-casa-borsul-trateaza-bronsitele-1052187
http://www.scritube.com/medicina/ZERUL-BORSUL-si-MOAREA-DE-VARZ14121171920.php

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Borscht

Sursă foto: http://flic.kr/p/5W9rT

Author: Oana

Sunt mama a trei copii și împreună învăţăm ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă. Ne place foarte mult să gătim împreună, să inventăm și să ne jucăm în bucătărie.

Share This Post On
  • Adina Pascalau

    Astept cu nerabdare reteta de bors 🙂

  • Buni

    1/2Kg tarate de grau( mari,de la moara ,nu din cele fin maruntite )
    100g malai
    10-15 frunze visin
    4-5 l apa
    20g drojdiuta( pt prima portie) sau 400g huste(maia recoltata dupa prima productie)
    taratele+malaiul se inmoaie timp de 3-4 ore cu 1l apa rece,apoi se oparesc cu 3l apa clocotita.Cand amestecul e caldut se transfera intr-un borcan mare (5l)si se adauga hustele.Cand facem pt prima data,procedam asa: drojdia o dizolvam in putina apa usor calduta,amestecata cu 2 linguri tarate si o lasam la fermentat cca 2 h,la caldurica.Scurgem apa si punem in borcanul mare( peste amestecul oparit)numai taratele care au retinut fermentii din drojdie(apa ar fi retinut gustul drojdiei)Se lasa la fermentat 2-6 zile la cca 18 grade amestecand de 5-6 ori /zi cu o lingura e lemn.Borsul se strecoara si peste drojdia ramasa in borcan se mai poate pune din nou apa calduta si se procedeaza ca mai sus .Pt o noua portie, retinem cca 400 g huste( ce ramane gros, dupa ce am scos lichidul-borsul),adaugam si 1/2 pumni tarate proaspete,apa caduta si procedeul se repeta)( acum nemaifiind necesara drojdiuta) . Borsul strecurat se pune in sticle la rece.Dupa 4 yile,nescos din borcan, borsul face floare (mucegai)Hustele se pot pastra la frigider pana la borsul urmator.Borsul se poate parfuma cu leustean si/sau usturoi.

    • BUNI, mulțumim pentru rețetă!