Apare un copil în familie. Cu toţii ştim cum se întâmplă asta pentru că bebeluşii nu doar apar, nici nu-i aduce barza și nici nu-i găseşte mama într-un coş la uşa casei. Dar să lăsăm asta de-o parte momentan. Apare copilul. Vin griji, colici, plânsete, nopţi nedormite etc. Căutăm rezolvare pentru orice în cărţi sau la evenimente de tot felul: parenting, sănătate, alimentaţie, psihologie, dezvoltare personală etc. Facem tot posibilul să fim informaţi și pregătiţi pentru toate nevoile curente ale copilului și pentru cele pe care le întrevedem în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat. Încercam să luăm în calcul tot ce ţine de educaţia sa, însă unde îşi are locul în toată povestea asta educaţia sexuală? O să spuneţi: Cum? Copilul este mic. E prea devreme.
Timpul trece repede până cei mici ajung să pună întrebări despre orice, cum creşte iarba, unde se duce soarele când e noapte, de unde vine ploaia etc. Dacă răspunsul pentru multe dintre curiozitățile lor este relativ uşor, o întrebare simplă despre cum vin pe lume bebeluşii sau cum ies din burta mamei ne poate pune în dificultate. Dar şi în acest subiect, ca în multe altele legate de creşterea copiilor este extrem de utilă o informare prealabilă, care să ne ajute să înţelegem care sunt detaliile care pot fi împărtăşite celor mici și cum să facem asta într-un mod adecvat vârstei lor.
Ştiaţi că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vârsta de 2 ani pentru
începerea discuţiei cu copiii despre sexualitate?
Iar această discuţie vine în mod natural, din partea copilului care este curios să afle despre cum funcţionează corpul său. Părinţii, pe de altă parte sunt cei copleşiţi de subiect, discuţia nu curge la fel de natural, iar întrebările devin mai incomode odată cu vârsta. Curiozitatea copiilor despre propriul corp și despre cum au venit pe lume reprezintă o bună ocazie pentru pune baza unei relaţii deschise, bazate pe respect şi încredere, în ceea ce priveşte educaţia sexuală.
Aşadar, copilul este pregătit să întrebe. Tu eşti pregătit să-i răspunzi?
În zilele de 19 și 20 martie va avea loc Conferinţa Naţională de Educaţie Sexuală, organizată de Parentime, unde vei afla de la Meg Hickling despre cele 5 stadii ale dezvoltării sexuale, despre schimbările specifice pubertăţii și strategiile pe care le poţi folosi pentru a te poziţiona ca sursă principală de informare pentru copilul tău în privinţa sexualității.
Pentru mai multe detalii și înscrieri, vizitați pagina evenimentului: www.parentime.ro/conferinta
Eveniment recomandat de: