Cum ne pregătim pentru o iarnă sănătoasă

Ca furnica din fabulă ne pregătim și noi pentru iarnă chiar acum, în această perioadă.
Desigur, putem afirma că pregătirile clasice pentru iarnă durează destul de mult timp pentru mama activă din zilele noastre și oricum putem găsi acum în mijlocul iernii fructe și legume care nu sunt în sezon în țara noastră.

Însă vrem să ne pregătim pentru o iarnă sănătoasă, în care corpul nostru să fie vitaminizat, gata să înfrunte răceli și alte boli ale sezonului rece. Acest aspect este cu atât mai important pentru cei mici. Dar nu numai. Pentru cei care suferă primăvara de astenie (printre care m-am numărat și eu mulți ani), o iarnă nelipsită de verdeață și mâncare echilibrată va asigura o tranziție bună și un corp gata pentru schimbările din primăvară.

Ca în fiecare anotimp, și iarna trebuie să consumăm alimente de sezon. Însă ce găsim pe tărâm românesc s-ar putea să nu ne fie de ajuns ca aport de vitamine, minerale. Atunci le luăm când sunt în sezon, de preferat din țara noastră și le uscăm, congelăm, conservăm pentru a le avea în anotimpul rece.

Ce alimente găsim iarna și e bine să consumăm?

– legume și fructe de sezon: mere, sfeclă, ridichi negre, rădăcinoase, dovleacpraz, varză, kale, ghimbir, citrice, rodii, avocado, mango, nucă de cocos;
– fructe și legume deshidratate;
– leguminoase uscate: mazăre, fasole, năut, soia

Citiți aici articolul despre păstrarea legumelor și fructelor prin deshidratare.

Ce punem la congelator?

ardei și gogoșari: tăiați și curățati; vor ocupa puțin spațiu dacă sunt înjumătățiți și părțile suprapuse
plante aromatice: frunze de pătrunjel, leuștean, țelină, busuioc, mentă; împărțite în pungi, pe porții; marcați pungile pentru a evita confuziile
dovleac (dat prin răzătoare și copt, făcut piure, porționat; va ocupa mai puțin spațiu dacă pungile sunt aplatizate, ca o carte); folosiți la supe și dulciuri
ardei copți, vinete coapte
vinete și dovlecei tăiați de fript pe grătar
– fructe congelate pentru gustări sau înghețate: vișine (în sezon vara), caise, piersici; mie îmi place să le mănânc nedezghețate
– fructe de pădure: merișoare din piață pentru suc, cătinăzmeură, afine pentru deserturi
spanac (primăvara în sezon): se opărește, scurge, porționează
mazăre fiartă (blanșată) și congelată (vara în sezon)
broccoli, conopidă
porumb; țineți știuletele în picioare, tăiați cu cuțitul pe verticală, de la baza bobițelor
praz tăiat bucăți; nu e nevoie să decongelați înainte de a-l folosi

Citiți articolul despre congelare pentru a vă ghida în pregătirea legumelor și fructelor pentru congelare.

Ce punem în borcane, conserve?

– suc de roșii; conserve de roșii tăiate cuburi
gem de prune fără zahăr
– compoturi
– vinete opărite, conservate în sos tomat (numai bune de folosit în rețeta noastră)
– vinete coapte ( se pot pune și la borcan, nu numai congelate)
– frunze de viță de vie în saramură sau proaspete în sticle de plastic (se păstrează în frigider); frunzele de viță de vie conțin vitamine, minerale, au proprietăți antiinflamatorii;  le puteți folosi la rețeta de sarmale vegetale

Citiți aici articolul despre realizarea compoturilor.

Murături:
– gogonele, castraveți, pepene murat, varză
Varza murată este mai bogată în vitamina C decât varza crudă; murăturile sunt printre puținele produse de origine vegetală care conțin vitamina B12. Citiți mai multe informații interesante despre murături.

Ce punem în cămară?

nuci uscate; în această perioadă sunt nuci proaspăt culese; uscați-le bine înainte de a le depozita pentru a nu mucegăi; nucile verzi se pot păstra bine în congelator
dovleac întreg; dovleacul rezistă bine intact într-un mediu uscat, bine aerisit, cu o temperatură relativ scăzută.

Sursă foto: http://flic.kr/p/bTKjTZ